Kernegruppeprogrammets formål er at støtte fri, original grundforskning på excellent niveau indenfor humaniora og nærmest beslægtede samfundsvidenskabelige fag (antropologi, politologi, sociologi og psykologi). Med programmet ønsker vi at styrke forskningens vækstlag (spirende forskergrupper med spirende ideer) med henblik på at styrke humanvidenskabernes fremtid.
Kernegruppeprogrammet tilbyder en bevillingsform i mellemstørrelse (mellem individuelt projekt og forskningscenter), der kan være ’trædesten’ til dels i forhold til deltagernes videre karrieremuligheder og til dels i forhold til muligheden for større og/eller internationale bevillinger.
Projekterne skal levere synergi til institutternes realisering af forskningsplaner og -målsætninger – og dermed også med afkast til uddannelse.
Med Kernegruppeprogrammet ønsker vi at få inddraget forskningsmiljøernes egen ’tavse’ viden om forskningens udviklingstendenser, behov og lovende nye ideer/initiativer/forskere gennem tæt dialog med institutlederne.
Programmet kan ikke ansøges uopfordret - kun ved invitation fra fonden via institutleder. I år er der sendt invitationer er sendt ud til institutlederne på følgende institutioner:
Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet
Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
IT-Universitetet
Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet
Institut for Antropologi, Københavns Universitet
Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
Sociologisk Institut, Københavns Universitet
Institut for Kommunikation og humanistisk Videnskab, Rsokilde Universitet
Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet
Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab, Syddansk Universitet
Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, Syddansk Universitet
Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet
Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet
Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet
En kernegruppe er en tæt samarbejdende forskergruppe med en eller to fastansatte forskere som projektledere, evt. et antal seniorforskere derudover, samt 2-3 postdocs og/eller ph.d.-studerende.
En kernegruppe kan bestå af forskere fra samme institut eller forskere på tværs af institutter og universiteter.
Det er et krav i forhold til postdocstillinger, at disse bliver slået op. Fonden opfordrer generelt til at man i videst muligt omfang besætter både postdoc- og ph.d.-stillinger i åbent opslag.
Se desuden vurderingskriterierne.
I slutningen af juni 2024 udsendes invitationer til institutledere. Institutterne udvælger det antal ansøgninger, som sendes til fonden. Antallet afhænger af, hvor mange fastansatte forskere, der er på det pågældende institut.
Deadline for indsendelse af ansøgninger er 5. februar 2025 kl. 14. De ansøgere, der er blevet udvalgt af instituttet, indsender ansøgning via fondens ansøgningsportal. Fonden er herefter i dialog med hver enkelt institutleder om projekternes institutmæssige kontekst.
I løbet af marts – juni 2025 sendes ansøgningerne til ekstern bedømmelse. På baggrund af ekstern bedømmelse foretager sekretariatet den afsluttende indstilling til fondens bestyrelse, der træffer endelig afgørelse om afslag eller bevilling.
Ansøgere får svar på ansøgning i oktober måned 2025. Alle ansøgere får efterfølgende tilbud om at få tilsendt de eksterne vurderinger, så alle kan få udbytte af processen til at videreudvikle deres projekt.
De eksterne bedømmere bliver bedt om at vurdere følgende:
Projektets idé, relevans, kvalitet og innovative indhold.
Sammenhængen mellem – og nødvendigheden af – de enkelte delprojekter i relation til det samlede projekt.
Projektlederens og de øvrige deltageres kvalifikationer og forudsætninger for succesfuld gennemførelse af projektet inden for projektperioden.
Samarbejdsrelationer og placering i den nationale og internationale forskning.
Budget og økonomi, herunder om projektet ville kunne gennemføres med udbytte i en reduceret form, hvis Fonden evt. skulle ønske ikke at bevilge hele det ansøgte beløb.
Projektets stærke og svage sider.
Eventuelt særlige forhold.
I den endelig udvælgelse gælder desuden følgende:
Der lægges vægt på ’trædestenspotentialet’ i forhold til projektleder(e)s videre karrieremuligheder og forskningsudvikling samt mulighed for etablering af et stærkt forskningsmiljø.
Der lægges desuden vægt på, at projektet afspejler instituttets forskningsstrategi og faglige prioriteringer og dermed kan bidrage til instituttet med forsknings- og uddannelsesafkast.
Fonden tager i den endelige prioritering mellem de bedst vurderede projekter hensyn at styrke diversitet.