OBS! Under dette program skal du inviteres til at søge gennem din institutleder
Med programmet ønsker vi at fremme den humanistiske og samfundsvidenskabelige forsknings nyskabende bidrag på højeste faglige niveau til udvikling af samfundets brede viden om mennesker, kultur, sprog, historie og samfund.
Det gør vi ved at støtte fri, nysgerighedsdrevet, original grundforskning inden for hele bredden af de humanistiske fag og de nærmeste beslægtede samfundsvidenskabelige fag (antropologi, politologi, sociologi og psykologi) på landets universiteter.
Programmet er målrettet forskningens vækstlag og giver fremragende forskere i midten af deres karriere mulighed for at etablere en forskergruppe om et tre-fireårigt forskningsprojekt: en kernegruppe.
Programmet kan ikke ansøges uopfordret - kun ved invitation fra fonden via institutleder.
Omkring 30 humanistiske og samfundsvidenskabelige institutter på landets universiteter indgår i programmets faste samarbejdsnetværk. Institutterne er opdelt i to halvdele, som hver inviteres hvert andet år til at indsende et givet antal ansøgninger. Antallet afhænger af, hvor mange fastansatte forskere, der er på det pågældende institut.
Gennem en institutintern proces, fx i forskningsudvalget, udvælger institutterne selv det inviterede antal ansøgninger, der kan indsendes til fonden. Det er et krav, at hovedansøger (PI) er fastansat på instituttet.
Det samlede årlige antal inviterede ansøgninger er fastsat, så succesraten kan blive ca. 25 % inden for den afsatte bevillingsramme. Typisk vil der blive bevilget syv kernegrupper inden for den årlige bevillingsramme.
Årets inviterede instittuter fremgår af opslaget.
Efter modtagelsen af de inviterede ansøgninger fra institutterne afholder vi dialogmøder med hver enkelt institutleder om projekternes institutmæssige kontekst og betydning.
Hver ansøgning sendes i internationalt review ved tre individuelt udvalgte udenlandske sagkyndige, der er eksperter på den enkelte ansøgnings særlige område. De udarbejder hver grundige skriftlige vurderinger. Disse ligger til grund for sekretariatets indstillinger til fondens bestyrelse, der foretager den endelige prioritering og træffer beslutninger om bevillinger og afslag.
Alle ansøgere får tilsendt de eksterne vurderinger, så også ansøgere, der får afslag, kan få udbytte af processen til at videreudvikle deres projekt.
Fonden har tilsluttet sig CoARA-aftalen om bredde i kriterierne for vurdering af forskningsansøgninger og ansøgere med vægt på kvalitative vurderingskriterier.
Gennem hele processen er sekretariatet åben for henvendelser fra ansøgerne.