Fra KI til kedsomhed og kønshormoner: Otte humanvidenskabelige projekter sætter livet under lup

VELUX FONDENs kernegruppeprogram bevilliger i år 41 millioner til otte vidt forskellige forskningsprojekter på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, RUC og Aarhus Universitet.
Om kernegrupper

En kernegruppe er en tæt samarbejdende forskergruppe med typisk en eller to fastansatte seniorforskere som projektledere, evt. et antal seniorforskere, samt 2-3 postdocs og/eller ph.d.-studerende. 

En kernegruppe kan bestå af forskere fra samme institut eller forskere på tværs af institutter og universiteter.

Hvordan påvirker kedsomhed menneskers velvære i hverdagen? Hvordan smitter kunstig intelligens (KI) af på kommunikatørers faglige skøn og etiske vurderinger? Og hvordan forandrer forestillinger om kønshormoner forståelser af køn, alder, sundhed og seksualitet? Disse spørgsmål er omdrejningspunkter i tre af de forskningsprojekter, der nu modtager bevillinger fra VELUX FONDENs kernegruppeprogram.

”Årets otte udvalgte projekter repræsenterer i al deres forskellighed netop kernen i programmet: Fri, original og nysgerrighedsdreven human- og samfundsvidenskabelig grundforskning på højeste faglige niveau, der udvikler nye erkendelser, teorier og tilgange. Fri forskning er grundstenen for at kunne udvikle vores demokratiske samfund på et oplyst, inkluderende og bæredygtigt grundlag,” siger Henrik Tronier, programchef for det humanvidenskabelige uddelingsområde i VELUX FONDEN.

Ulystbetonet tilstand under kærlig behandling

VELUX FONDEN inviterer hvert år human- og samfundsvidenskabelige og institutter til at indsende interessetilkendegivelser med projektforslag til kernegruppeprogrammet. Forskningsprojekterne skal fungere som ’trædesten’ for karriereudvikling og etablering af forskningsmiljøer og styrke institutternes forskningsstrategiske udvikling og undervisning. Alle projekter, der modtager bevillinger, har været gennem to uafhængige, internationale fagfællebedømmelser i konkurrence med mange andre ansøgninger fra hele paletten af humanvidenskabelige fagområder og emner.

I år er otte projekter kommet gennem nåleøjet og modtager nu bevillinger på mellem 2,5 og 5,9 millioner kr. over en fireårig periode.

Ét af projekterne kaster lys på kedsomhed og er alt andet end kedeligt. Projektet vil nuancere forståelsen af udfordringer med kedsomhed og levere ny viden om de strategier, den enkelte kan anvende for at håndtere det at kede sig. Projektet vil desuden belyse kedsomhedens destruktive potentiale ved at undersøge kedsomhedens effekt på adfærd som snyd, online 'trolling' og bevidst deling af fake news:

”Det er en almindelig opfattelse, at det er sundt at kede sig, men kedsomhed kan have alvorlige konsekvenser. Vedvarende kedsomhed kan være relateret til depression og angst for den enkelte, og hverdagslivets kedsomhed ændrer vores adfærd - vi tager fx mobilen op af lommen i samme sekund, vi ikke ved, hvad vi skal lave. Men reelt ved vi overraskende lidt om kedsomhed. Med kernegruppebevillingen i ryggen vil vi de næste fire år undersøge, hvordan kedsomhed påvirker menneskers velvære, og om kedsomhed fremmer uønsket adfærd. Kan kedsomhed fx gøre os mere fjendtlige på internettet?”, siger lektor Stefan Pfattheicher fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

De otte projekter:

Nyheder