Strategi 2030
Bidrag til et demokratisk og bæredygtigt samfund
Demokrati kræver uddannelse, tværfaglighed og stærke samfundsinstitutioner. Stærke institutioner bidrager til de demokratiske værdier, ideer og normer, som er grundsten for et demokratisk bæredygtigt samfund i fremtidens Danmark, men de må ikke tages for givet, og der er fortsat behov for at investere i demokratiet. Kompleksiteten i de samfundsudfordringer og muligheder, vi står overfor er stigende, og for at finde frem til gode løsninger på aktuelle problemstillinger skal der tænkes tværfagligt og tværsektorielt.
Vores tilgang
Positivt bidrag
VELUX FONDEN bidrager positivt, når vi er lydhøre overfor interessenter og samfund, når vi giver rum til nye ideer samt i en transparent proces formår at udvise tillid og nysgerrighed baseret på et solidt fagligt grundlag.
Ambition
Vores ambition er, at VELUX FONDEN i 2030 har bidraget til skabelsen af nye og frugtbare relationer på tværs af fondens interessenter og formået bevidst at omsætte vores øvrige fire positive bidrag, således at visionen om et bæredygtigt demokratisk samfund bedst muligt kan understøttes og rapporteres.
Positivt bidrag
VELUX FONDEN bidrager positivt, når forskning og ny viden skabes og bringes i anvendelse til at styrke samfundsbærende institutioner og demokratisk dialog samt til at skabe forståelse for og bæredygtige løsninger på samfundets udfordringer.
Ambition
Vores ambition er, at VELUX FONDEN i 2030 har bidraget til forskning og praksisbaseret viden på tværs af fondens uddelingsområder, så de respektive forskningsmiljøer er blevet væsentligt styrket og udviklet; fx i forhold til forskningskvalitet, innovationskraft, talentudvikling og forskningsformidling.
Positivt bidrag
VELUX FONDEN bidrager positivt, når vi gennem kontinuerlige indsatser kapacitetsopbygger individer, grupper, organisationer og miljøer.
Ambition
Vores ambition er, at VELUX FONDEN i 2030 har bidraget til, at flere individer, grupper, institutioner og miljøer har fået stemme, handlekraft og kapacitet til at mestre deres liv og virke samt øgede handlemuligheder til at bidrage til løsning af aktuelle og kommende samfundsudfordringer.
Positivt bidrag
VELUX FONDEN bidrager positivt, når vi har blik for udfordringer, muligheder og synergier, og fonden dermed fremmer samarbejder mellem fag, institutioner, civilsamfund og borgere.
Ambition
Vores ambition er, at VELUX FONDEN i 2030 skal være førende og retningsskabende inden for udvikling af nybrydende samarbejder internt i fonden såvel eksternt i ansøgningsmiljøerne for i fællesskab at bidrage med løsningsmuligheder på aktuelle og kommende samfundsudfordringer.
Positivt bidrag
VELUX FONDEN bidrager positivt, når vi arbejder med styrkelse af fællesskaber på det individuelle plan og understøttelse af fællesskaber på det organisatoriske plan.
Ambition
Vores ambition er, at VELUX FONDEN i 2030 har bidraget til at flere individer, grupper, organisationer og miljøer har fået mulighed for at vælge at deltage i fællesskaber, hvorigennem samfundets sammenhængskraft og samlede potentiale øges.
Fire samfundsudfordringer 2030 strategien vil bidrage til at løse
VELUX FONDENs 2030 strategi adresserer en lang række væsentlige samfundsudfordringer og muligheder med indflydelse på demokratiet og bæredygtigheden i det danske samfund. Vi vil investere i demokratiske liv og den tværfaglighed, der er en nødvendig forudsætning for at finde løsninger på komplekse samfundsudfordringer.
Sociale indsatser
Stigende psykisk mistrivsel og udsathed
Et stigende antal mennesker lever med psykisk mistrivsel eller befinder sig i en socialt udsat position, og mange står uden for de fællesskaber, som beviseligt giver bedre trivsel og et mere selvhjulpent liv.
Alle mennesker har brug for fællesskaber, og alle skal, uanset position, have mulighed for at deltage aktivt.
Formål
Vi ønsker at bidrage til at nytænke og udvikle sociale indsatser for at støtte, at flere kommer med i samfundets fællesskaber.
Indsatser
- Flere med i fællesskaber
- Psykisk mistrivsel og ensomhed
Beskrivelse
VELUX FONDEN vil styrke handlekraften og skabe mod og selvværd hos borgere i udsatte og sårbare positioner. Fokus skal være på at udvikle metoder til at forebygge og mindske den stigende psykiske mistrivsel og ensomhed blandt børn, unge og voksne samt metodeudvikling, der kan bringe og invitere folk ind i konstruktive fællesskaber.
Fællesskaber kan være en del af svaret på, hvordan den udsatte borger kan blive klædt på til at mestre eget liv ved aktivt at være en del at noget, der giver mulighed for personlig, social eller faglig udvikling. Det kræver systematisk arbejde med nye veje og metoder, der kan styrke den enkeltes handlekraft på vej mod fællesskaber, der åbner sig gennem fx uddannelse, beskæftigelse eller blot et mere selvhjulpent liv.
Fællesskaber er ikke kun vigtige for den enkelte, men også for samfundet. For fællesskaberne styrker mangfoldigheden, bidrager til samfundets sammenhængskraft og understøtter vores demokrati.
VELUX FONDEN arbejder for, at civilsamfund og kommuner - med udgangspunkt i lokale forhold, idéer og tiltag - skal have plads til at udvikle metoder, der kan bidrage til bæredygtig kvalificering af det sociale arbejde i Danmark.
Et hav i balance
Markant pres på havet
Havet omkring os er fuldt af fødevarer og ressourcer, og livet og økosystemerne under havoverfladen og langs kysterne i Danmark er en vigtig del af vores fælles natur, kultur, identitet og økonomiske udvikling. Men havet er også under pres fra menneskelige aktiviteter med forurening som største trussel.
I 95 procent af de kystnære danske farvande er økosystemerne tæt på kollaps, og biodiversiteten er truet. Havets økosystemer er en altafgørende kilde til regulering af klimaet, og der er hårdt brug for at genskabe et sundt havmiljø og styrke havets modstandskraft over for menneskeskabte klimaforandringer.
Formål
Vi ønsker at bidrage til et sundt havmiljø, der kan modstå klimaforandringer.
Indsatser
- Genopretning af hav og kystnæsre havområder med fokus på klima
- Bekæmpelse af havforurening
- Fremtidige klimaløsninger og deres påvirkninger af havområderne
Beskrivelse
VELUX FONDEN prioriterer forskning i genopbygning af hav og kystnære områder, bekæmpelse af havforurening samt fokus på, hvordan fremtidens klimaløsninger påvirker havmiljøet. Omdrejningspunktet er klimaudfordringer, forurening og ressourceforbrug, der udgør et ikke-bæredygtigt pres på havet.
Der er brug for at genskabe et sundt havmiljø og at styrke havets modstandskraft over for klimaforandringer. Det kræver både viden og vilje at skabe den forandring.
Havet rummer enorme potentialer på tværs af interesser, men der er behov for eksperimenter og projekter, der i stor skala går foran med et godt eksempel og viser, hvordan ambitiøse mål for havets udvikling kan iværksættes og forankres til gavn for både miljø og erhverv. Vi skal finde balancen mellem beskyttelse og benyttelse af havet – balancen mellem miljømæssig og økonomisk bæredygtighed, der på langt sigt skal sikre og bevare den blå verden.
VELUX FONDEN arbejder på at afdække havets udfordringer og med viden og analyse at udvikle den videnskabelige forståelse af havets tilstand, økosystemer, funktion og udnyttelse. Det sker i løbende dialog med aktører på området, som fx myndigheder, NGO’er, virksomheder, politikere, forskere, andre fonde og borgere.
Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur
Forandring styrket gennem forskning
Tidens vigtigste udfordringer kan ikke løses med teknisk eller økonomisk indsigt alene. det kræver også viden om den menneskelige faktor og dens rolle i både udfordringerne og mulige løsninger. Ellers står demokratiet udfordret i den videre udvikling af samfundet.
Her bidrager den humanistiske og samfundsvidenskabelige forskning med ny viden om mennesker, kultur og samfund. Den styrker oplysning og demokrati i bred forstand og er nøgle til at skabe konkrete bæredygtige forandringer og løsninger på udfordringerne i samarbejde med praksis.
Formål
Vi ønsker at bidrage til ny viden om mennesker, kultur og samfund for at styrke demokrati og bæredygtighed.
Indsatser
- Fri humanistisk og samfundsvidenskabelig grundforskning
- Tværsektorielt forskning-praksis-samarbejde
- Litteratur og humanvidenskab i dialog
Beskrivelse
VELUX FONDEN støtter fri grundforskning i samarbejde med universiteterne inden for alle humanistiske og nærmeste beslægtede samfundsvidenskabelige fag og styrker tværsektorielt samarbejde mellem forskning og praksis. Formålet er at bidrage til tilstedeværelsen af en dyb, bred og anvendelig viden om mennesker, kultur og samfund.
Den humanistiske og samfundsvidenskabelige forskning kan undersøge, fortolke og formidle menneskers eksistensvilkår og bibringe en forståelse af et samfund i forandring. Den viden danner os som mennesker og samfund i det demokrati, vi sammen skal udvikle. Den styrker en oplyst, informeret offentlighed, den demokratiske samtale og handlekraft. Den er vigtig for udviklingen af uddannelser, erhvervs- og kulturliv og politiske beslutninger.
Tværsektorielt forskning-praksis-samarbejde mellem human- og samfundsvidenskabelige forskere og praktikere bidrager til udviklingen af bæredygtige løsninger på konkrete udfordringer inden for VELUX FONDENs forskellige uddelingsområder og styrker gennemslagskraften for den humanistiske og samfundsvidenskabelige viden.
Gennemslagskraften løftes også gennem samarbejde mellem forskning og kultur. Kulturen er vigtig og efterspurgt som kilde til oplevelser for den enkelte og bidrager til at udtrykke og forme identitet, sammenhængskraft, medborgerskab og den offentlige debat om en verden i forandring.
Voksenlivets overgange og forandringer
Danmarks befolkning vokser og bliver ældre
Stigende levealder betyder, at flere vil møde udfordringer og forandringer for krop og sind. Vores sociale og arbejdsmæssige liv ændres, og der er behov for nye tilgange, hvis livskvalitet og handlekraft skal bevares. Nutidens voksenliv omfatter mange leveår. Det betyder, at voksenlivet vil være præget af flere overgange og udfordringer for den enkelte i forbindelse med job, bolig, familie, fritid, deltagelse i samfundslivet og fællesskaber samt i forbindelse med de naturlige aldringsprocesser. Men også en masse muligheder, hvis vi tør tænke anderledes omkring, hvad et godt voksenliv i et moderne samfund skal kunne.
Formål
Vi ønsker at styrke samfundets viden om voksenlivets overgange og forandringer, især efter 60+.
Indsatser
- Forskning og viden 50+
- Handlekraft gennem frivillighed 60+
- Handlekraft ved og mod sansetab og tandsygdomme
Beskrivelse
Årene efter 50+ er præget af forskellige overgange i forbindelse med job, bolig, fysik, familie og fritid. Overgange, der kan foranledige muligheder såvel som udfordringer for individ og samfund.
VELUX FONDEN ønsker at bidrage til forståelse af disse positive såvel som negative overgange og at støtte projekter, der giver den enkelte borger mulighed for at vedligeholde og styrke handlekraften og dermed leve et liv med mening og kvalitet, fx ved at etablere og stimulere fællesskaber.
En øget forståelse for voksenlivets overgange, deres mekanismer og konsekvenser samt aldringsprocesser vil kunne bidrage til, at vi som individer og samfund har større og bedre kapacitet til at møde disse forandringer på bedste vis.
VELUX FONDEN ønsker med denne prioritet at styrke samfundets samtaler og diskussioner om voksenlivets overgange og forandringer efter 50+. Overgange, som ønskes belyst, inkluderer bl.a. jobskifte, livet med sygdom, individets samfundsposition, bidrag til fællesskabet og samtalerne om livets afslutning.
Tværgående initiativer
Det er vigtigt for os at styrke tværfaglige indsatser ved at uddele med rådgivning fra sagkyndige og praktikere fra fondens uddelingsområder. Ligeledes vil VELUX FONDEN løbende arbejde med at balancere hensynet til vores demokrati og bæredygtighed i bred forstand, dvs. både socialt, miljømæssigt og kulturelt.
- Fælles forståelse og operationalisering af fondens vision om demokratisk bæredygtighed
- Styrket resultatformidling
- Aktualitetspuljen