Det er en særskilt strategisk ambition for VELUX FONDEN at bidrage til fremme af tværfaglige samarbejder af nybrydende karakter.
Med HUMpraxis-programmet ønsker vi derfor at se projekter, hvor praktikere og universitetsforskere fra de humanistiske og nærmest beslægtede (se krav til ansøger) samfundsvidenskabelige fagområder inden for rigsfællesskabet indgår i et tæt, ligeværdigt og vekselvirkende samarbejde om både at skabe og afprøve nye bæredygtige løsninger i praksis og opnå nye grundvidenskabelige og teoriudviklende erkendelser.
Har I spørgsmål i forbindelse med jeres ansøgning?
Så er I velkomne til at kontakte os. Sekretariatet er åben for henvendelser fra ansøgerne gennem hele processen.
Socialområdet
For at komme i betragtning skal projektet have fokus på social bæredygtighed for mennesker i en socialt udsat position blandt børn, unge eller voksne og løfte disse borgeres stemmer og handlekraft til en større deltagelse i samfundets fællesskaber og det demokratiske samfund. Vi forventer, at projektforslagene tager udgangspunkt i en konkret kontekst i praksis og udvikles i tæt samarbejde mellem forskere, praktikere, civilsamfundet og offentlige aktører. Vi lægger desuden vægt på det modelskabende i form af nye idéer, værktøjer og metoder, samt på afprøvningen af udviklingstiltag i praksis og forankringen og udbredelsen af indsatsen, således at det sociale løft gøres vedvarende og brugbart for andre.
Miljøområdet
For at komme i betragtning skal projektet have fokus på bæredygtige løsninger inden for samfundets store natur-, klima- og forureningsudfordringer på land og til havs. Det kunne være ved at løfte målgruppers handlekraft eller deltagelse i initiativer, eller ved at fremme udbredelsen af ny viden eller ændret praksis. Fælles for projekterne på miljøområdet er et krav om en positiv miljøgevinst, i relation til reduktion af affald, lokale klimaløsninger, bekæmpelse af forurening. Der lægges vægt på løsningsorienterede metoder og samarbejdsformer, der kan fremme demokratisk deltagelse, samt på løsningernes udbredelse og skalerbarhed.
Voksenlivets overgange og forandringer
For at komme i betragtning skal projektet have fokus på deltagelsesbarrierer og -muligheder hos voksne 50+ i forhold til, at individer kan realisere egne evner, klare dagligdagens udfordringer eller kan blive bedre i stand til at bidrage til fællesskabet. Vi forventer, at projektforslagene tager udgangspunkt i en konkret kontekst i praksis og udvikles i tæt samarbejde mellem forskere, praktikere, civilsamfundet og offentlige aktører, samt at målgruppen inddrages i udviklingen af løsninger i projektet. Der lægges vægt på metoder, der kan skaleres og udbredes til andre lignende kontekster uden for det konkrete projekts lokale fællesskab. For projekter, der falder ind under sundheds- og/eller folkesundhedsvidenskaben, henvises til øvrige opslag under Voksenlivets overgange og forandringer.
Der er afsat 31 mio. kr. til bevillinger i 2025
Der kan søges om midler til:
Frikøb/løn til praksisaktører, projektmedarbejdere og projektledelse.
Lønmidler til fastansatte universitetsforskere bør begrænses og højst udgøre 10 % af det ansøgte beløb. Dog op til 15 %, hvis fastansatte fra professionshøjskoler deltager. Eventuelle lønmidler til fastansatte på professionshøjskoler tæller med i de 15 %. Der er ingen krav om, hvordan de 15 % fordeles mellem universitetsforskere og professionshøjskoleforskere.
I HUMpraxis er kriterierne for prioritering af interessetilkendegivelserne bestemt af opslagets overordnede formål: