Forskningsprojekt bragte vigtig dagsorden til Christiansborg: “Det er impact, når det er bedst”
Forskningsprojektet Boundary Work har undersøgt betydningen af det paradigmeskifte, der skete i udlændingepolitikken i perioden 2014-2019. Her steg fokus på flygtninges selvforsørgelse og hjemrejse, samtidig med at kravet til flygtningenes integration vedblev.
“Vi har undersøgt, hvordan det øgede fokus på midlertidighed og hjemrejse i dansk udlændingelovgivning påvirker flygtninge, de frivillige fra civilsamfundet samt kommunale sagsbehandlere. Hvordan tackler man det faktum, at flygtninge på den ene side skal være klar til at integrere sig og lære sproget samtidig med, at flygtninge skal vejledes om hjemrejse?,“ siger lektor og forskningsleder Marie Sandberg fra Københavns Universitet.
Boundary Work-projektet er den største samlede undersøgelse til dato af konsekvenserne af det øgede fokus på midlertidighed og hjemrejse blandt flygtninge, frivillige og sagsbehandlere. Projektet omfattede et års feltarbejde og 75 interviews og blev til i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Røde Kors og DRC - Dansk Flygtningehjælp, i perioden 2021-2024.
Hele vejen til Christiansborg
Projektets konklusioner slår en tyk streg under, at hjemrejsefokus sætter flygtninge under pres og udfordrer de frivillige og sagsbehandlere. Og projektet blev i marts 2024 rundet af med en konference på Christiansborg med deltagelse af flere end 150 personer.
“Det gav et løft til både flygtninge, frivillige og sagsbehandlere at være inviteret til højborgen for Danmarks politiske beslutninger for at få deres daglige erfaringer og udfordringer debatteret. Deres stemme blev hørt, og ikke mindst præsenteret i solid forskning. Det er impact, når det er bedst,” siger Marie Sandberg.
Til konferencen debatterede forskere, civilsamfund og politikere, hvordan flygtninge, frivillige og sagsbehandlere kan navigere mellem integration og hjemrejse og få styrket deres handlemuligheder.
Og projektets resultater stopper ikke her.
DRC og Røde Kors har afholdt et velbesøgt informationsarrangement, hvor flygtninge blev sat ind i de nye regler. Samtidig bliver projektets indsigter også videreført i form af et kursus for frivillige, som fast del af kursuskataloget hos DRC, og Røde Kors afholder kurser på baggrund af projektet her i efteråret, mens en podcastserie i fire afsnit samt fotoudstillingen MIDLERTIDIGHED også har set dagens lys som del af projektet.
“Vi mener, at vi med projektet er nået bredt ud og har fået resultaterne til at leve i mange sammenhænge, samtidig med at vi forventer at publicere vores forskningsindsigter på højeste internationale niveau. Fire internationale artikler er på vej gennem bedømmelsesprocessen, så vi også kan have en stemme i den internationale debat og styrke forskningsfronten,” siger Marie Sandberg.
Boundary Work er givet som bevilling i et samarbejde mellem fondens uddelingsområder ’Sociale indsatser’ og ’Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur’.
“Projektteamet har haft en stærk ambition om at styrke handlemulighederne for de tre målgrupper, og har arbejdet aktivt på at skabe og formidle konkret viden, der kan bidrage til at mindske den sociale udsathed. Det er meget positivt at opleve, at projektet er nået så bredt ud med sine resultater,” siger Vibeke Lybecker, uddelingschef for Sociale indsatser i VELUX FONDEN.
Innovative løsninger gennem samarbejde
Boundary Work blev støttet af VELUX FONDENs HUMpraxis-program, der er målrettet projekter, hvor forskere og fagpersoner sammen giver nye perspektiver og løsninger på nogle af de aktuelle udfordringer.
“Projektets unikke form har virkelig været win-win for både forskere og praktikere i projektet. Med forskningen i ryggen kan Røde Kors og DRC nu styrke deres arbejde baseret på videnskabeligt funderede indsigter, mens vi som forskere har opbygget en relevant og praksisnær viden,” siger Marie Sandberg.
Marie Sandberg fremhæver især projektets forskningsmetode som nyskabende. Samarbejdsgrupper med repræsentanter blandt flygtninge, frivillige og sagsbehandlere mødtes regelmæssigt for at diskutere, hvordan man kunne styrke handlemulighederne og udarbejde konkrete initiativer til at oplyse om den nye lovgivning.
“Vi inddrog målgrupperne aktivt, og ikke mindst personer med flugtbaggrund som såkaldte ‘experts by experience’,” siger hun.
Projektet er således et stærkt eksempel på, at noget unikt opstår, når forskning og praksis mødes.
“Vi mener, at de innovative løsninger kommer i det ligeværdige samarbejde og det flerårige forløb, hvor forskningen beriges af praktikernes faglighed og konkrete erfaringer, så de sammen skaber ny viden og innovative og holdbare løsninger," siger Henrik Tronier, der er uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN.
Foto fra konferencen: Sophia Jessen, Røde Kors
Forskningsprojektet 'Boundary Work: Nye grænseflader mellem stat, civilsamfund og flygtninge i en selvforsørgelses- og hjemrejsekontekst' er støttet af VELUX FONDEN.
Det er gennemført i perioden 2021-2024 af Marie Sandberg (PI), Ditte Shapiro, Katrine Syppli Kohl og Rikke Egaa Jørgensen, der er forskere ved AMIS, Københavns Universitet - University of Copenhagen, i samarbejde med Røde Kors og DRC - Dansk Flygtningehjælp.
Hvordan er det ikke at vide, om man kan blive i det land, man er flygtet til? Oplev fotoudstillingen MIDLERTIDIGHED, der er på turne rundt i Danmark og består af fortællinger og portrætter af flygtninge, der lever på midlertidigt ophold.
I udstillingen møder du mennesker fra hele verden, der har taget flugten til Danmark i håb om at opnå beskyttelse, tryghed og en bedre fremtid.
Podcast-serie
“Den Store Modtagelse” er er en podcastserie i fire afsni, der er lavet i forbindelse med forskningsprojektet.
Den undersøger, hvordan modtagelsen af de ukrainske flygtninge i 2022 blev oplevet af herboende syriske flygtninge, og de sagsbehandlere og frivillige, der tager imod flygtninge i Danmark.