I VELUX FONDEN vil vi fremme et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.
Derfor ønsker vi at undersøge, hvordan store samfundsmæssige udfordringer indenfor social eller miljømæssig bæredygtighed kan mødes med frugtbare og bæredygtige løsninger etableret i et tæt samarbejde mellem humanvidenskaberne og de praktikere udfordringerne involverer, fx borgere, kommuner eller civilsamfundets parter.
Med HUMpraxis-programmet ønsker vi derfor at se projekter, hvor praktikere og humanvidenskabelige universitetsforskere i et tæt, ligeværdigt og vekselvirkende samarbejde både skaber og afprøver nye bæredygtige løsninger i praksis og opnår nye grundvidenskabelige og teoriudviklende erkendelser.
Vi ønsker projekter, der har fokus på bæredygtige løsninger inden for samfundets store natur-, klima- og miljøudfordringer, herunder havmiljøet. Det kunne være ved at løfte målgruppers handlekraft eller deltagelse i initiativer, eller ved at fremme udbredelsen af ny viden eller ændret praksis. Fælles for projekterne er et krav om en positiv miljøgevinst fx i relation til cirkulær økonomi, regeneration, affaldshåndtering og genbrug, lokale klimaløsninger m.m. Der lægges vægt på løsningsorienterede metoder og samarbejdsformer, der kan fremme demokratisk deltagelse samt på løsningernes udbredelse og skalerbarhed.
Vi ønsker projekter, der har fokus på psykiske barrierer hos voksne 55+ i forhold til brug af egen handlekraft og opnåelse af motivation og lyst til at deltage i lokale fællesskaber. Vi forventer, at projektforslagene tager udgangspunkt i en konkret kontekst i praksis og udvikles i tæt samarbejde mellem forskere, praktikere, civilsamfundet og offentlige aktører.
Ansøgninger, der ikke lever op til kravene, vil ikke komme i betragtning.
Der er afsat 30 mio. kr. til bevillinger i 2024
Der kan søges om midler til:
Projektet skal rumme både humanvidenskabelige universitetsforskere (og evt. andre relevante forskere fra andre forskningsinstitutioner), og praksisaktører fra det offentlige og/eller civilsamfundet i tæt integrerede samarbejdsrelationer gennem projektets enkelte dele. Interessetilkendegivelsen vil kun komme i betragtning, hvis samarbejdsrelationerne til praksis er etableret på ansøgningstidspunktet og ikke kun er påtænkt.
Det samlede projekt skal bidrage afgørende til realisering af den praktiske dels formål med effekter og på måder eller niveauer, som ikke ville være mulige uden forskningsdelen.
Lønmidler til fastansatte universitetsforskere bør begrænses og højst udgøre 10% af det ansøgte beløb. Dog op til 15% hvis fastansatte fra professionshøjskoler deltager. Eventuelle lønmidler til fastansatte på professionshøjskoler tæller med i de 15%. Fonden ser gerne, at der i projekterne indgår en medfinansiering
Der skal vedhæftes overordnede CV’er på ansøgere og evt. deltagere på i alt 2 sider i et samlet pdf-dokument. Suppler gerne med aktive links til person/PURE-profiler.
Vi ønsker projekter, der har fokus på social bæredygtighed for mennesker i en socialt udsat position blandt børn, unge og voksne, og som løfter disse borgeres stemmer og handlekraft til en større deltagelse i samfundets fællesskaber og det demokratiske samfund. Vi forventer, at projektforslagene tager udgangspunkt i en konkret kontekst i praksis og udvikles i tæt samarbejde mellem forskere, praktikere, civilsamfundet og offentlige aktører. Vi lægger desuden vægt på det modelskabende i form af nye idéer, værktøjer og metoder, samt på afprøvningen af udviklingstiltag i praksis samt forankringen og udbredelsen af indsatsen, således at det sociale løft gøres vedvarende og brugbart for andre.