Nyt dansk forskningscenter for plastikforurening i havet

Med en bevilling på 20 mio. kr. muliggør VELUX FONDEN helt nyt forskningscenter for marin plastikforurening. Centret samler forskere på tværs af universiteter og fagområder. 

Plastik i havet er et stigende miljøproblem, der kalder på effektive og klimaneutrale løsninger. Men der er brug for bedre viden om forureningstyper, indvirkninger på havets økosystemer, spredningsveje, bæredygtige alternativer mv.

Derfor går forskere fra Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet, Aarhus Universitet og Nationalmuseet sammen om at udvikle viden og løsninger. Det er VELUX FONDEN, der med en bevilling på 20 mio. kr., muliggør det nye forskningscenter, MarinePlastic.

”Hvis vi skal forstå plastikforurening og komme den til livs, er der brug for en koordineret indsats, der kan udnytte den samlede ekspertise bedst muligt. Derfor er vi meget glade for at støtte etableringen af forskningscentret, som samler dygtige og kompetente forskere om udvikling af ny viden samt ny- og samtænkende løsninger,” siger Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN.

Viden og løsninger
MarinePlastic

The Danish centre for research in marine plastic pollution

Et samarbejde mellem Aalborg Universitet, DTU, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og RUC.

MarinePlastic begynder arbejdet den 1. februar 2019 og skal i fire år arbejde intensivt med at udvikle forskningsbaseret forståelse af typer, kilder, hyppighed, skæbne og de miljømæssige konsekvenser af plastikforurening i havet.

VELUX FONDEN har muliggjort etablering med en bevilling på 20 mio. kr.

Professor Jes Vollertsen fra Aalborg Universitet skal lede forskningscentret. Selvom MarinePlastic grundlæggende skal bidrage med ny viden, så er målet også at udvikle konkrete løsninger, fortæller Jes Vollertsen:

”Der er brug for ny viden og en bedre forståelse af problemet, hvis vi skal udvikle løsninger, der kan komme plastikproblemet til livs, før det bliver til en miljømæssig katastrofe. Det ultimative mål er at bringe vores fælles viden og ekspertise i spil til gavn for verden ved at udvikle konkrete teknologiske løsninger og gavnlige tiltag i samarbejde med beslutningstagere,” siger Jes Vollertsen, centerleder for MarinePlastic, der får base på Aalborg Universitet.

MarinePlastic skal arbejde med plastikforurening fra flere vinkler. Forskerne skal blandt andet indsamle viden om plastikforureningens typer, årsager, omfang, spredning, nedbrydning og miljømæssige konsekvenser. Plastikforurening spænder over alt fra kæmpe fiskenet til plastikposer og affald til mikroplastik og nanoplastik i havmiljøet.

Sammen om et fælles mål

Mens Aalborg Universitet står i spidsen for forskningscentret og koordinerer samarbejdet, så bidrager de forskellige universiteter og forskergrupper med forskellig ekspertise for i fælleskab at forstå og finde løsninger på det komplekse plastproblem.

Havet - en del af løsningen

VELUX FONDEN ønsker at bidrage til en bæredygtig balance mellem benyttelse og beskyttelse af havets ressourcer. Læs mere om vores fokus på havet.

Foto: Ryan Metcalfe – KIMO Danmark

News