Reorientering af integration: Familie-til-familie som model for congolesiske FN-kvoteflygtninge i Danmark
Projektbeskrivelse
Efter en pause på fem år modtog Danmark i 2021 igen kvoteflygtninge. Sidst på året ankom de første af 200 congolesiske mødre og børn, som skal fordeles i kommuner over hele landet. Samme antal kommer i 2022. Det er en meget sårbar gruppe, der i en lang årrække har levet i flygtningelejre i Rwanda.
Projektet er et samarbejde mellem forskere fra afdeling for antropologi på Aarhus Universitet, VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter velfærd, samt DRC Dansk Flygtningehjælp og danske kommuner. Projektet sigter mod at følge de congolesiske kvoteflygtninges bosætning og opbygning af nye liv i danske lokalsamfund. Dette vil dels ske gennem nære etnografiske studier, der følger familierne i deres liv og hverdag, og dels via registerdata, der kan give en mere generel karakteristik af gruppens indgange til det danske samfund og velfærdsstaten henover de kommende år.
Endelig iværksætter DRC Dansk Flygtningehjælp og forskergruppen en ”familie-til-familie” indsats, hvor frivillige familier matches med congolesiske familier. Modellen baserer sig på DRC Dansk Flygtningehjælps erfaringer med netværksfamilier, og indsatsen vil blive fulgt og løbende evalueret og forbedret. Erfaringerne fra praksis videregives til danske kommuner og DRC Dansk Flygtningehjælps frivilliggrupper over hele landet, så metoderne også kan benyttes i modtagelsen af kommende årgange af kvoteflygtninge.