Udvikling af juridiske kompetencer inden for bæredygtighed på tværs af Danmark

Danmarks juridiske uddannelses- og forskningsmiljøer er netop gået sammen i et 5-årigt initiativ for at udvikle ny viden og kapacitetsopbygning inden for bæredygtighed. Gennem forskning og uddannelse inden for jura vil initiativet JURiB – Juridiske kompetencer inden for bæredygtighed – understøtte den grønne omstilling og udviklingen af et mere bæredygtigt samfund.

Bæredygtighed spiller en stadig større rolle i samfundet, men begrebets bredde og kompleksitet skaber udfordringer for både stater, offentlige institutioner og private virksomheder. Det kan være svært at omsætte bæredygtighed til klare love og regler, da hensyn kan være modsatrettede, og rammerne ændrer sig i takt med ny viden og udvikling.

Med initiativet JURiB –’Juridiske Kompetencer inden for bæredygtighed’ vil de danske, juridiske uddannelses- og forskningsmiljøer adressere de retlige udfordringer og understøtte den grønne omstilling og et mere bæredygtigt samfund.

Fundamentet for JURiB er et tæt samarbejde imellem de juridiske uddannelses- og forskningsmiljøer i Danmark med deltagelse af forskere fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Roskilde Universitet og Copenhagen Business School.  

JURiB er det første initiativ, der går på tværs af alle juridiske forsknings- og uddannelsesmiljøer i Danmark, og helt grundlæggende samtænker forskning og uddannelse.

Sammen vil institutionerne i de kommende år bidrage til kompetenceopbygning i relation til bæredygtighed på det juridiske område, både hvad angår uddannelse og forskning på et højt, internationalt niveau. Initiativet koordineres fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

De juridiske forsknings- og uddannelsesmiljøer i Danmark har nu en enestående mulighed for i fællesskab at udvikle fremragende forskning inden for bæredygtighed og samtidig sikre, at vores uddannelser giver fremtidens juridiske kandidater stærke og nødvendige bæredygtighedskompetencer. På vegne af initiativet vil jeg gerne takke VELUX FONDEN for at muliggøre dette.
Dekan Jacob Graff Nielsen, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

JURiB realiseres med en bevilling fra VELUX FONDEN, da fonden støtter forskning og indsatser, der kapacitetsopbygger individer, grupper, organisationer og miljøer, samt initiativet matcher fondens vision om et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.

”VELUX FONDEN støtter JURiB og kapacitetsopbygningen inden for jura, fordi stærke juridiske kompetencer også er afgørende for en bæredygtig udvikling af et demokratisk samfund. Projektet bidrager i to centrale spor til samfundets udfordringer gennem udvikling af ny viden og kapacitetsopbygning og bidrager dermed til bæredygtighed i den grønne omstilling,” siger Lykke Kann Ogstrup Lunde, forperson i VELUX FONDEN.

Første projekter undersøger bæredygtighed i virksomhedsansvar, forvaltning og international handel

JURiB skydes i gang med tre projekter, hvor bæredygtighed undersøges ud fra henholdsvis et virksomhedsperspektiv (kontrakts- og ansvarsretlige implikationer af bæredygtighedsforpligtelser), et offentligretligt perspektiv (forvaltningsvirksomhed i et bæredygtighedsperspektiv) og et internationalt perspektiv gennem fokus på handelsbarrierer, som har betydning for virksomheders muligheder for at markedsføre deres produkter på tværs af landegrænser.

Alle tre projekter forventes at bidrage til kapacitetsopbygningen inden for de juridiske uddannelser i bred forstand – både på bachelor, kandidat og efteruddannelsesniveau.

Det kan både være i form af konkrete bæredygtighedselementer i eksisterende fag og ved udvikling af egentlige, nye fag med tydeligt afsæt i bæredygtighedsdagsordenen. Derudover vil projekterne også bidrage med ny, værdifuld, forskningsbaseret viden, der understøtter udviklingen af et mere bæredygtigt samfund.

På baggrund af kontinuerlig erfaringsopsamling og videndeling på tværs af de tre første projekter, vil der blive igangsat yderligere konkrete projekter i løbet af initiativets løbetid.

Juraens rolle i en kompleks bæredygtighedsdagsorden

Bæredygtighedsdagsordenen spiller en fundamental rolle i samfundet. Den har (eller vil få) indvirkning på stort set alle lovgivningsområder og alle juridiske discipliner i større eller mindre grad. Samtidig er bæredygtighedsdagsordenen meget kompleks og fra en juridisk vinkel vanskelig at få hold på, blandt andet fordi bæredygtighedsbegrebet er meget bredt, til tider modsætningsfyldt og dynamisk.

”Udvikling og kapacitetsopbygning af juridiske kompetencer inden for bæredygtighed er af afgørende betydning for, hvordan vi nu og i fremtiden inkluderer bæredygtighedshensyn. Det gælder både inden for det private, det offentlige og det internationale område. Jeg glæder mig derfor meget til – i tæt samarbejde med de andre juridiske forsknings- og uddannelsesmiljøer i Danmark – at bidrage til dette,” siger projektkoordinator, professor Vibe Ulfbeck, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet.

VELUX FONDEN ser frem til at følge JURiB, der i et ambitiøst samarbejde mellem seks juridiske institutioner udvikler det faglige grundlag for uddannelse gennem forskning og ny viden, hvilket er et bidrag til demokratisk bæredygtighed
Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN

Juridiske kompetencer inden for bæredygtighed (JURiB) – Fælles kapacitetsopbygning og udvikling

Bevillingsgiver: VELUX FONDEN

Beløb: DKK 25 millioner

Bevillingsperiode: 2025-2031

Deltagende institutioner:

  • Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet (KU)
  • Juridiske Institut, Syddansk Universitet (SDU)
  • Juridiske Institut, Aalborg Universitet (AAU)
  • Juridiske Institut, Aarhus Universitet (AU)
  • Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet (RUC)
  • CBS Law, Institut for Business Humaniora og Jura, Copenhagen Business School (CBS)

JURiB koordineres og ledes af en styregruppe med repræsentanter fra alle deltagende institutioner. Derudover er der tilknyttet en ledelsesgruppe, ligeledes med repræsentanter fra alle deltagende institutioner, samt et Scientific Advisory Board for at sikre hhv. lokal, ledelsesmæssig forankring og rådgivning og sparring i forhold til retning og udfordringer.

Nyheder