Nye briller på klimavenlig mad. Bekæmpelse af massivt madspild i forsyningskæden.

Modtager:
Niels Heine Kristensen
Projekt nummer:
00027855
Bevilliget
4.142.396 DKK
År
2019

Projektbeskrivelse

Madspild i forbindelse med den offentlige indkøbspraksis er stærkt underbelyst. Der findes ikke en samlet opgørelse over det samlede madspild, der opstår i forbindelse med bespisning i det offentlige, men det vurderes, at madspildet er i samme størrelsesorden som i det private – ca 30%. Enkeltstående fødevareleverandører til det offentlige registrerer et madspild på op imod 20 mio. kr. årligt, som et utilsigtet resultat de regulative rammer i offentlig indkøbsregi. Hidtidige forsøg på at minimere dette madspild har resulteret i, at madspildet i stedet flyttes til et andet led i fødevarernes vej fra jord til bord. Dette nye projektpartnerskab vil med fokus på det offentliges indkøb og de konkrete praksisser i forsyningskædens enkelte led skabe gennemsigtighed i både mængder og årsagssammenhænge til det utilsigtede madspild. Med udgangspunkt heri udvikler projektet koncepter og værktøjer til at minimere dette madspild. Projektet vil få til huse på Roskilde Universitet, der igennem interviews, workshops og arbejdende living labs vil skabe rammer for et samskabende projektdesign med deltagelse af af repræsentanter fra Københavns Kommunes offentlige fødevareindkøb og projektpartnere fra Hørkram og Dansk Cater - to af landets største grossister og leverandører til det offentlige. Dette unikke, tværgående og dialogbaserede projektpartnerskab sikrer adgang til informationer om hverdagspraksis på tværs af sektorer. Denne adgang er helt central for at skabe den nødvendige forskningsbaserede viden om praksis og for at kunne udvikle anvendelsesorienterede løsningsforslag til at minimere madspild.