Gennem bevillinger af toårige arbejdslegater skal programmet fremme dansk skønlitteraturs kvalitet, rolle og gennemslagskraft bredt i samfundet.
Vi ønsker at styrke denne betydning ved at fremme gensidig inspiration, samtale og samarbejde mellem den litterære kunst og humanvidenskaben. Det gør vi ved at give skønlitterære forfattere mulighed for at arbejde med deres kunstneriske virke og litterære produktion i aktive undervisnings- og forskningsmiljøer på universiteterne som en 'writer-in-residence'.
Writers-in-residence-programmet kan kun søges i samarbejde med et af de inviterede instituter (se nedenstående).
Ansøgninger skal udarbejdes af universitetsinstituttet og den ansøgende forfatter i fællesskab (se retningslinjer herunder).
Har I spørgsmål i forbindelse med jeres ansøgning, er I velkomne til at kontakte os. Sekretariatet er åben for henvendelser fra ansøgerne gennem hele processen.
Målgruppen for arbejdslegaterne er skønlitterære forfattere fra Danmark, Grønland eller Færøerne, som i en periode på mindre end 10 år har udgivet værker. Desuden fordres, at forfatteren:
Forfatteren må ikke i forvejen have et aktuelt ansættelsesforhold på universitetet.
Programmet, Litteratur og humanvidenskab i dialog, udfoldes gennem tæt dialog og samarbejde med pt. otte universitetsinstitutter (litteraturvidenskab og sprog) i Danmark, Grønland og på Færøerne. Som første led i den samlede konkurrenceudsættelse bliver institutterne inviteret til selv at udvælge de forfattere, der i samarbejde med en forsker fra instituttet indsender ansøgninger. Med forankring i det inviterede institut vil forfatteren også kunne etablere samarbejde med relevante forskningsmiljøer på andre institutter.
Følgende institutter bliver inviteret til at sende to ansøgninger hver:
Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet
Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet
Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet
Institut for Kultur, Sprog og Historie, Ilisimatusarfik / Grønlands Universitet
Fakultet for Sprog og Litteratur, Fróðskaparsetur Føroya / Færøernes Universitet
Deadline for institutternes og forfatternes indsendelse af de fælles ansøgninger er tirsdag 1. oktober 2024 kl. 14.00. Ansøgninger skal uploades på fondens ansøgningsportal.
Ansøgningerne bliver herefter behandlet samlet af et eksternt panel, som fonden har nedsat. Panelet består af uvildige sagkyndige blandt både anerkendte forfattere og forskere fra de nordiske lande. Panelet vil udarbejde indstillinger til fondens bestyrelse.
Indstillingerne vil blive behandlet på et bestyrelsesmøde i december 2024, hvorefter ansøgerne vil få besked inden udgangen af året.
Den forventede succesrate blandt ansøgningerne er ca. 50%.
Ved vurdering af ansøgningerne bliver der lagt vægt på:
Panelet består af følgende medlemmer: