OBS! Under dette program inviteres udvalgte institutter til at søge sammen med forfatterne
Litteraturen er en livsnerve i samfundet; den er efterspurgt og når bredt ud i befolkningen. Litteraturen er med til at udtrykke, forme og udvikle identitet, sammenhængskraft, medborgerskab og offentlig debat. Dermed er den et vigtigt bidrag til at fremme et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.
Vi ønsker at styrke denne betydning ved at fremme gensidig inspiration, samtale og samarbejde mellem den litterære kunst og humanvidenskaben. Det gør vi ved at give skønlitterære forfattere mulighed for at arbejde med deres kunstneriske virke og litterære produktion i aktive undervisnings- og forskningsmiljøer på universiteterne som en 'writer-in-residence'.
Writers-in-residence programmet rummer toårige arbejdslegater på 200.000 kr. pr. år i honorar til forfatterne samt dækning af universiteternes udgifter til kontorhold, administration og frikøb. Arbejdslegaterne skal supplere øvrige forfatterindtægter og skabe tid og rum til forfatternes skønlitterære arbejde.
Ansøgninger skal udarbejdes af universitetsinstituttet og den ansøgende forfatter i fællesskab (se retningslinjer under opslaget).
Programmet, Litteratur og humanvidenskab i dialog, udfoldes gennem tæt dialog og samarbejde med pt. otte universitetsinstitutter (litteraturvidenskab og sprog) i Danmark, Grønland og på Færøerne. Som første led i den samlede konkurrenceudsættelse bliver institutterne inviteret til selv at udvælge de forfattere, der i samarbejde med en forsker fra instituttet indsender ansøgninger. Med forankring i det inviterede institut vil forfatteren også kunne etablere samarbejde med relevante forskningsmiljøer på andre institutter.
Følgende institutter bliver inviteret til at sende to ansøgninger hver:
Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet
Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet
Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet
Institut for Kultur, Sprog og Historie, Ilisimatusarfik / Grønlands Universitet
Fakultet for Sprog og Litteratur, Fróðskaparsetur Føroya / Færøernes Universitet
Programmet udvikles i tæt dialog og samarbejde med de involverede universitetsinstitutter.
Når institutterne har udvalgt forfatterne og indsendt ansøgningerne, bliver alle ansøgningerne behandlet samlet af et eksternt panel, som fonden nedsætter. Panelet består af uvildige sagkyndige blandt både anerkendte forfattere og forskere fra de nordiske lande. Panelet udarbejder skriftlige vurderinger af hver ansøgning og en prioriteret indstilling til fondens bestyrelse.
På dette grundlag træffer bestyrelsen beslutning om bevillinger. Typisk vil der blive bevilget seks-otte ansøgninger. Succesraten er dermed ca. 1/2 blandt alle de indsendte ansøgninger.
Vi lægger vægt på erfaringsopsamling og kapacitetsopbygning hos både forfattere og universiteter. Vi holder faste årlige netværksmøder for de bevilgede forfattere og forskere, så erfaringer kan opsamles som en fælles ressource til forbedringer og videregives fra tidligere til nye bevillingsmodtagere hvert år. Dette vil desuden indgå i fondens evaluering og videreudvikling af programmet og opslagene.
Derudover har fonden bevilget et ph.d.-forskningsprojekt, der med empirisk grundlag i de bevilgede projekter vil undersøge, hvordan forfattere bedst kan integreres i universitetsmiljøerne, og hvilken form for viden der opstår i mødet mellem den skønlitterære og den akademiske viden og praksis.