Havets økosystemer er med til at regulere klimaet og er derfor uløseligt forbundet med menneskers liv og adfærd. Men havet er også både i Danmark og internationalt under konstant pres fra menneskelige aktiviteter, og konsekvenserne af disse er endnu ikke fuldt belyst. Derfor støtter vores miljøprogram projekter, der kan udvikle viden og løsninger til udfordringerne på havområdet. For et sundere og stærkere hav er til gavn for alt liv på jorden - både over og under vandoverfladen.
De største trusler mod havet er forurenende stoffer, spildevand, marint affald, herunder plastikforurening, skibsfart, offshore-aktiviteter, havvindmøller, CO2-lagring til havs, dybhavsminedrift samt fiskeri og landbrug. Derfor har vi i perioden 2023-2030 valgt at fokusere indsatserne i tre programmer:
Vi modtager i øjeblikket ikke nye projektideer. Tak til alle, der har indsendt projektideer i løbet af foråret.
Vi sætter pris på interessen for at bidrage til et hav i balance, og vi opfordrer alle til at følge med på vores hjemmeside for fremtidige muligheder for at indsende projektidéer, der kan bidrage til et sundt havmiljø.
Bemærk, at vi ikke støtter kommercielle projekter eller projekter relateret til havbrug eller fiskeri.
FN har dedikeret dette årti 2021-2030 til at have særligt fokus på verdens havområder. Forskning og policy skal bidrage til implementeringen af FN’s konventioner, herunder Klimakonventionen (UNFCCC) og Biodiversitetskonventionen (CBD), samt Verdensmålene, herunder Verdensmål 14 ”Livet i havet”.
VELUX FONDEN er aktiv i Foundations Dialogue for the Ocean Decade, hvor vi ønsker at bidrage til bevarelse af havområderne. Dialogen med internationale fonde under FN’s Ocean Decade giver mulighed for at få globalt momentum til at understøtte havforskning, der kan bidrage til en forbedring af havmiljøet.
VELUX FONDEN har indgået et partnerskab med IOC-UNESCO om at fremme FN's Ocean Decade, der løber fra 2021-2030. Tiåret flugter med VELUX FONDENS prioriteringer for at bidrage til et hav i balance.
I 2020 var VELUX FONDEN og IOC-UNESCO værter for det første Partnership Dialogue for the UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development i København, hvis formål var at opbygge partnerskaber med internationale fonde, der bidrager til havdagsordenen. VELUX FONDEN følger aktivt dialogen om at fremme de internationale fondes bidrag til FN-processerne. Alle VELUX FONDENs bevillingsmodtagere anmodes derfor om at gøre projektresultaterne tilgængelige for FN's årti for havforskning.
I september 2024 blev konferencen ‘The Blue Consequences of the Green Transition’ afholdt. Konferencen var støttet af VELUX FONDEN og arrangeret i partnerskab med Tænketanken Hav, Miljøministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet samt Ørsted. Læs de 10 centrale outputs fra konferencen.
VELUX FONDEN samarbejder med de danske forskningsmyndigheder om at fremme EU Missionen Restore our Ocean and Waters by 2030. EU missionen er en del af Horizon Europes forsknings- og innovationsprogram og søger at skabe forandring ved at nytænke forskning og innovation i kombination med nye metoder inden for forvaltning, tværfagligt samarbejde og borgerinddragelse. Missionen har som mål at:
VELUX FONDEN opfordrer alle bevillingsmodtagere til at deltage i den danske Mission Ocean hub, samt at indberette deres projekter til missionens charter.
VELUX FONDEN har sammen med Miljøministeriet etableret Nationalt Center for Marin Naturgenopreting. Centeret har til formal at fremme en vidensbaseret implementering af marin naturgenopretning, med henblik på at styrke marine økosystemers modstandsdygtighed, økologiske balance og en lang række økosystemtjenester i danske farvande. Centeret formidler faglig viden og rådgiver om faktorer (økologiske, tekniske og økonomiske), der styrker projekternes succes og minimerer fejlslag. Centeret sikrer en videnskabelig og faglig velunderbygget rådgivning som bidrag til den nationale planlægning af marin naturgenopretning og aktive naturfremmende løsninger, der bidrager til at forbedre tilstanden i hav og fjord.
Danmarks grønne tænketank CONCITO formidler klimaløsninger til politikere, erhvervsliv og borgere. CONCITO arbejder for at bygge stærkere bro mellem den grønne omstilling i Danmark, Norden og globalt, samt for at styrke danske virksomheder til at presse på for en ambitiøs dansk klima- og energiindsats. CONCITO er et af Danmarks største grønne netværk med omkring 100 virksomheder, forskere, organisationer og personer som medlemmer - alle med stor viden om klima.
Som en del af jubilæumsinitiativet 70i30, der er skabt i samarbejde mellem de tre beslægtede fonde, Villum Fonden, VELUX FONDEN og KR Foundation, modtog CONCITO i 2021 en bevilling på 156 mio. kr. til arbejdet med at sætte data og viden i spil for at sikre reel klimahandling.
Tænketanken Hav er en privat finansieret tænketank og almennyttig medlemsforening. Tænketanken Hav er stiftet på initiativ af VELUX FONDEN i 2021 og finansieret med 75 mio. kr. af fonden i fem år. Tænketanken Hav arbejder for at indsamle viden og tænkning om havet og omsætte dette til konkrete tiltag og anbefalinger, herunder bedre beskyttelse af de danske havområder, styrket biodiversitet og bæredygtig anvendelse af havet.
VELUX FONDENs 2030 strategi adresserer en lang række væsentlige samfundsudfordringer og muligheder med indflydelse på demokratiet og bæredygtigheden i det danske samfund.