Alle mennesker har brug for fællesskaber. Og alle – fra barn til voksen – skal have mulighed for at deltage aktivt i samfundets fællesskaber.
Men mennesker, der befinder sig i en socialt udsat position, kan have svært ved at mobilisere det overskud og overblik, som skal til for at blive en del af de fællesskaber, som beviseligt giver bedre trivsel og et mere selvhjulpent liv.
Det kræver nye veje og metoder at finde de fællesskaber, som inkluderer, motiverer og øger handlekraften for borgerne. Til gengæld er gevinsten stor.
Fællesskaber, der åbner sig gennem fx uddannelse, beskæftigelse og deltagelse i foreningslivet, er ikke kun vigtige for den enkelte. De er også vigtige for samfundet. For fællesskaberne føder mangfoldigheden, de bidrager til sammenhængskraften i samfundet – og understøtter vores demokrati.
Deltagelse i fællesskaber og øget psykisk trivsel for alle er ambitionen bag VELUX FONDENs støtte til sociale indsatser.
Hvis I har behov for at få afklaret, om jeres projektidé ligger inden for vores formål, er I velkomne til at udfylde vores henvendelsesskema og sende det til os, før I skriver og fremsender en endelig ansøgning til et aktuelt opslag.
Vær opmærksom på, at VELUX FONDEN ikke uddeler bevillinger på under 500.000,- under uddelingsområdet Sociale indsatser.
Se aktuelle opslag her: Aktuelle opslag | Velux (veluxfonden.dk)
Alle ansøgninger bliver læst af medarbejdere i fondens faglige sekretariat. Bestyrelsen prioriterer herefter, hvilke ansøgninger der skal vurderes af eksterne fageksperter, så VELUX FONDENs bestyrelse har et stærkt grundlag at træffe endelig beslutning på.
Vi lægger vægt på god dialog med ansøgere, men vi har ikke mulighed for at medudvikle projektidéer og indgår heller ikke i partnerskaber om projekter.
Vi understøtter til gengæld videndeling for bevillingsmodtagere - både via seminarer og temamøder, ligesom vi løbende er i dialog med både små og store sociale aktører.
VELUX FONDEN støtter de konkrete meromkostninger, det har for en organisation at drive et udviklingsprojekt med bevilling fra fonden.
Et budget skal være transparent og give den bedst mulige sammenhæng mellem udgifterne og projektets indhold og faktiske aktiviteter. Budgettet opstilles i nedenstående tre overordnede kategorier, og det skal være tydeligt, hvad projektets forskellige aktiviteter koster og hvilke dele, I søger hos VELUX FONDEN, således at budgettet understøtter projektbeskrivelsen.
De direkte projektrelaterede udgifter skal specificeres i et antal hovedposter, der afspejler de faktiske udgifter fx projektledelse, ekstern faglig bistand, ekstern evaluering, projektaktiviteter, kompetenceudvikling, kommunikation og formidling mv. Hvis I forventer fremskrivning af pris- og lønudgifterne, skal dette fremgå af budgettet. Vi beder om, at I oplyser de faktiske timepriser/lønudgifter.
Husk at indregne tid og ressourcer til samarbejde med fonden i jeres budget. Der afholdes ca. et årligt statusmøde med fonden, hvor bl.a. en årlig statusrapport (5 sider) og et statusregnskab gennemgås. Ved projektet afslutning afholdes et afslutningsmøde, og I skal i den forbindelse udarbejde en slutrapport (10 sider) og aflevere et revisorpåtegnet slutregnskab samt evt. ekstern evaluering. For offentlige institutioner er det tilstrækkeligt, at slutregnskabet er underskrevet af den regnskabsansvarlige.
De afledte omkostninger som det koster for ansøgerorganisationen at varetage projektet. Disse skal være reelle og rimelig ift. det ansøgte projekt, fx andel af husleje, IT, varme, forsikringer, abonnementer, personalepleje mv. De indirekte projektrelaterede udgifter må maksimalt svare til 20 % af de direkte projektrelaterede udgifter og skal specificeres. Kommunal fondsmoms støttes ikke af fonden.
Fonden accepterer et uspecificeret overhead på op til 5 % af de direkte projektrelaterede projektudgifter til dækning af uforudsete udgifter samt ansøgerorganisationens generelle administration.
Vær opmærksom på, at VELUX FONDENs uddelingsområde Sociale indsatser ikke uddeler bevillinger på under 500.000,-.
VELUX FONDENs 2030 strategi adresserer en lang række væsentlige samfundsudfordringer og muligheder med indflydelse på demokratiet og bæredygtigheden i det danske samfund.