Forskning i overset øjensygdom

Forskning i nye behandlinger af øjensygdommen AMD får 12,5 millioner kroner fra VELUX FONDEN. Bevillingen gives til til professor og forskningsleder Torben Lykke Sørensen på Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital, Roskilde.

- Det er fantastisk, at vi med bevillingen har mulighed for at komme et stort skridt nærmere en mere effektiv behandling af de mange patienter med øjensygdommen AMD, siger Torben Lykke Sørensen, der udover sin stilling på Sjællands Universitetshospital også er tilknyttet Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.
 
Aldersbetinget Makula Degenation (AMD), også kaldet alderspletter på nethinden eller øjenforkalkning, er en folkesygdom og den hyppigste årsag til synsnedsættelse hos ældre. Mellem 30 og 40 procent af alle danskere får med alderen konstateret øjenforkalkning. I Danmark lever omkring 50.000 mennesker med sygdommen, og det tal forventes at stige til cirka 100.000 mennesker i 2040.
 
- Hvis vi kan forhindre, at ældre mennesker udvikler AMD eller kan stoppe det bare på det ene øje, så vil det betyde en fantastisk forøgelse af livskvaliteten hos rigtig mange mennesker. Helt konkret kan det for eksempel gøre forskellen på, om man må køre bil eller ej. Samtidig kan vi spare samfundet for et trecifret millionbeløb hvert år, hvis flere kan bevare synet, siger Torben Lykke Sørensen.

En overset øjensygdom

Bevillingen fra VELUX FONDEN er den næststørste bevilling fra fonden nogensinde til øjenforskning.

- Det er et meget spændende forskningsprojekt, som vi på mange måder er glade for at støtte. Udover at projektet sætter fokus på en væsentlig, men ofte overset øjensygdom, så samler det også anerkendte forskningsmiljøer og kompetencer på tværs af universiteter i en fælles indsats for at forebygge og behandle AMD. Et stærkt bidrag til et dansk øjenforskningsmiljø på internationalt niveau, siger Lise Bonnevie, programchef for øjenforskning i VELUX FONDEN.

Ny national forskergruppe

Traditionelt har AMD været anset som en isoleret øjensygdom, men gennem de senere år har det vist sig, at også forandringer i immunsystemet kan påvirke sygdommen. De forandringer kan ses i blodet.
 
På baggrund af den viden har Torben Lykke Sørensen været med til at etableret en national forskergruppe, som i et bredt samarbejde på tværs af specialer vil undersøge både forandringer i øjet og i blodet. Udover Torben Lykke Sørensen fra Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital består gruppen af Mogens Holst Nissen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, Henrik Vorum fra Øjenafdelingen på Aalborg Universitetshospital og Bent Honoré på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.
 
- Vi vil meget detaljeret undersøge patienter med bestemte gener, stadier af sygdommen og hvordan behandlingerne virker, og så sammenholde disse med forandringer i blodet for at se, hvilke ændringer i immunforsvaret, der kan hjælpe positivt på sygdommen hos den enkelte patient. Herefter vil se, om vi kan tilpasse behandlinger, så de virker bedre på den enkelte patient, siger Torben Lykke Sørensen.

Nyhed fra Region Sjælland

Øjenfaget har brug for forskere på kort og langt sigt

News