Civilsamfundet hjælper udsatte borgere til at blive mere selvhjulpne

20.12.2018

Hver december dukker overskrifterne op: ”Rekordmange ansøger om julehjælp”, ”Udsatte børnefamilier søger om hjælp til at holde jul”. Ét er julehjælp her og nu – noget andet er indsatsen efter jul. Her samarbejder organisationer og frivillige med børnefamilierne.

VELUX FONDEN har støttet fem organisationers opfølgning på julehjælpen i tidsrummet 2013-2018. De fem organisationer er: Dansk Folkehjælp, Kirkens Korshær, Røde Kors, Frelsens Hær og Mødrehjælpen. Nu har Oxford Research evalueret indsatsen.

Formålet med den ’opfølgende julehjælp’ er, at de familier, der modtager julehjælp, skal blive mere selvhjulpne og på sigt bevæge sig væk fra behovet for julehjælp.

Eksempler på opfølgende julehjælp:

  • tilbud om krisehjælp
  • familiestøtte
  • konflikthåndtering
  • socialt netværk
  • økonomisk rådgivning
  • bisidderordning
  • børneaktiviteter
  • lektiehjælp
  • sommercamps osv.

I projekterne består arbejdet i at udvikle metoder til, hvordan borgere og familier i en socialt udsat position kan blive mere selvhjulpne.

Hjælp til selvhjælp

De fem organisationers indsatser har virket i fem år (Mødrehjælpen dog tre år), og nu viser en evaluering fra Oxford Research, at selv meget udsatte familier kan støttes i at blive mere selvhjulpne. Men det kræver tid og en høj intensitet i indsatsen. Store behov kræver store indsatser, og det er positivt, at det lykkes trods kompleksiteten, konkluderer Oxford Research i rapporten.

Overordnet konkluderer rapporten, at civilsamfundet spiller en væsentlig rolle, når borgere i en socialt udsat position skal bringes tættere på uddannelse og beskæftigelse.

Julehjælp + opfølgende indsats virker. Evalueringsrapporten fremhæver, at det kan lade sig gøre at flytte selv meget udsatte familier. 

Selv små skridt er vigtige

De fem organisationers indsats har naturligvis både lighedspunkter og forskelligheder. Vejen til selvforsørgelse og fuld selvstændighed er lang og for nogle af deltagerne endog meget lang.
Graden af ’selvhjulpenhed’ varierer. For mange af deltagerne handler det om at tage nogle indledende små skridt på en lang vej.

De små første skridt er forudsætningen for at komme i gang med en længere rejse mod arbejde, uddannelse, selvstændighed, menneskeligt overskud mv.

Det kan lade sig gøre at flytte selv meget udsatte familier

I VELUX FONDEN glæder vi os over, at evalueringen viser, at familierne oplever, at de har noget at byde ind med til andre familier i samme situation.Mange udsatte familier kan opleve at være isolerede – både geografisk og socialt, og de kan have en følelse af, at være ’udelukket’ fra samfundets fællesskaber (uddannelse, job, arbejdsliv, netværk).

Civilsamfundet som afgørende faktor

Her kan civilsamfundsorganisationer noget særligt. De har en nøgle til at komme i dialog med mennesker, der ellers kan have skepsis til ’system og myndigheder’.

Via deres aktiviteter og projekter kan de invitere familierne med ind i nogle nye fællesskaber, hvor de møder andre i samme situation. Det kan være med til at skabe et fundament i familien. For nogle kan det i sig selv være en prøvelse overhovedet at tage kontakt til andre mennesker. Her har organisationerne flere strenge at spille på. De kan tilbyde aktiviteter til børnene, mens forældrene får mulighed for at etablere nye relationer, modtager støtte i forhold til familiens udfordringer eller deltager i foredrag om børn og unges trivsel.

Læs om de fem organisationer indsats og deres resultater:

Autentisk interesse og empati

Evalueringen fra Oxford Research fremhæver: Der er stor taknemmelighed fra deltagerne. Flere nævner eksplicit taknemmelighed over, at andre vil bruge deres (fri)tid sammen med dem – og her skelnes ikke mellem professionelle og frivillige. Dette er ikke logisk, idet mange deltagere netop møder professionelle, der møder dem som en del af deres arbejde. Oxford Research vurderer, at når indsatsen sker i regi af civilsamfundet giver det en grundlæggende oplevelse af autentisk interesse og empati.

Familierne kan ofte deltage i flere aktiviteter i civilsamfundsorganisationerne. De er ikke visiteret til én ting, men kan selv vælge at supplere med det, de oplever at have udbytte af. Dette sker i stor stil, hvilket også understreger, at indsatsen sjældent er isoleret til et enkelt tilbud, men reelt udgør en langt bredere og mere intensiv indsats.

Borgeren kan selv vælge, hvad vedkommende vil deltage i. Ligesom frivillighed har betydning i forhold til udbuddet af indsatserne, har den også betydning på ”efterspørgselssiden”. Familierne kan deltage, eller de kan lade være. Møder de ikke frem, medfører det ikke repressalier, men flere af organisationerne fremhæver, at ”fravær” fører til en opfølgning telefonisk, for at understrege, at ”de var savnet”.

Oxford Research konstaterer, at civilsamfundet kan noget, som det offentlige ikke kan, og det skinner igennem på tværs af aktiviteter og organisationer.

Se hele evalueringsrapporten fra Oxford Research

En intensiv, vedvarende og helhedsorienteret indsats

Afslutningsvis konkluderer evalueringen:

”Vi ser flere deltagere, der faktisk når hele vejen til job eller uddannelse, mens hovedparten tager væsentlige skridt på vejen i form af at bryde den sociale isolation og øge selvværdet, trivslen og forældreevnerne.”

Det er samtidig tydeligt, at for at nå disse resultater kræves der en intensiv, vedvarende og helhedsorienteret indsats. Det er Oxford Researchs vurdering, at en væsentlig tværgående læring fra VELUX FONDENs støtte til ’opfølgende julehjælp’ er, at det kan lade sig gøre at forbedre selv meget udsatte familiers muligheder, men at det kræver meget tid og mange ”strenge at spille på”.

News