Nyt fiskeatlas skal give overblik over saltvandsfisk i Danmark

Forskere på bl.a. Københavns Universitet har siden 2006 kortlagt den danske fiskebestand, med hjælp fra bl.a. erhvervsfiskere og fritidsfiskere. I 2012 udgav projektet et fiskeatlas over ferskvandsfisk – og i 2024 følger et tilsvarende atlas for saltvandsfisk med støtte fra VELUX FONDEN.

Hvor mange forskellige arter af saltvandsfisk findes der i Danmark? Hvor lever de, hvor yngler de, og hvor store er bestandene?

Det er nogle af de spørgsmål, man vil kunne få svar på i et nyt fiskeatlas, som udkommer senere i 2024. VELUX FONDEN har gjort udgivelsen mulig gennem en bevilling på 1,6 mio. kr.

206 arter

Fiskeatlas-projektet er forankret på Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet og blev sat i søen i 2006. Siden da har projektet opbygget en database med ca. 1,6 mio. detaljerede registreringer af fiskebestanden i de danske farvande. Med udgangspunkt i databasen har forskerne bag projektet bl.a. lavet rødlistevurderinger for fiskene og udarbejdet videnskabelige artikler, og i 2012 udgav man et atlas over danske ferskvandsfisk.

Med støtten fra VELUX FONDEN er projektgruppen nu klar til at udgive et tilsvarende atlas om saltvandsfisk. Atlasset vil beskrive 206 arter og indeholde oplysninger om bl.a. navn, udseende og kendetegn, udbredelse og status og menneskers udnyttelse. 

Henrik Carl er projektkoordinator for Fiskeatlasset og ser frem til at udgivelsen:

”Med udgivelsen får vi en detaljeret oversigt over udbredelsen af danske saltvandsfisk, og den er et vigtigt værktøj, fx når vi skal vurdere eventuelle følger af klimaforandringer for vores fiskebestande eller holde øje med, om der kommer nye og måske invasive fiskearter ind i de danske farvande. Så både i forsker- og fagkredse og blandt fiskere og naturinteresserede vil atlasset være et fælles referencepunkt, som vil stå i mange år,” forklarer han.

Bidrag fra fiskere og naturinteresserede

Til at indsamle data har projektet fået hjælp fra fiskefolk i hele Danmark – både erhvervsfiskere, fritidsfiskere, lystfiskere, undervandsjægere og almindeligt naturinteresserede – der gennem årene har sendt oplysninger ind om fisk, de har fanget.

Både i forskergruppen og blandt de mange frivillige er der erfarne folk på holdet: Tre ud af fem hovedforfattere er fyldt 70 år, og blandt de øvrige bidragydere er omkring en tredjedel over 60 år. 

Derfor har VELUX FONDEN valgt at støtte projektet gennem programområdet Frivillighed 60+, med fagligt input fra programområdet Et hav i balance. På den måde dækker fiskeatlasset flere af fondens strategiske satsninger, forklarer programchef Frank Ulmer Jørgensen:

”Det er et nationalt klenodie af stor værdi, vi her hjælper på vej – og selvom oplysningerne allerede ligger elektronisk på projektets hjemmeside, vil det uden tvivl give atlasset større udbredelse at trykke det som fysisk opslagsværk, ikke mindst i forhold til seniorerne. Med atlasset fastholder vi desuden vigtig viden om vores aktuelle havmiljø og fiskebestand, som vil være relevant i mange år fremover,” understreger han.

”Atlas over danske saltvandsfisk” vil udkomme i løbet af 2024 og er planlagt til at fylde to bind på hver ca. 800 sider. 
 

News

Contact

See all