En stor gruppe danskere befinder sig i en socialt udsat position og står uden for de fællesskaber, som beviseligt giver bedre trivsel og et mere selvhjulpent liv.
VELUX FONDEN kalder på nytænkende indsatser, hvor der udvikles og afprøves nye metoder, der kan styrke den enkeltes vej ind i de fællesskaber, der findes i civilsamfundet, på arbejdsmarkedet og på uddannelsesinstitutioner.
Mens man som individ kan få udvidet sit sociale netværk og styrket sin personlige handlekraft, gavner deres deltagelse i de mangfoldige fællesskaber også den bredere sociale sammenhæng, der er afgørende for et velfungerende demokrati.
Fællesskaber kan fremme mangfoldighed, de kan bidrage til sammenhængskraften i samfundet, og de kan dermed understøtte demokratiet, vores tillid til hinanden og i sidste ende samfundets sociale bæredygtighed.
Det er vigtigt, at I læser vores vejledninger til ansøgninger grundigt, inden I udarbejder en ansøgning.
Der kan fremsendes ansøgninger til enten et pilotprojekt eller et metodeudviklingsprojekt.
Målgruppen for indsatserne skal være enten børn, unge eller voksne i en socialt udsat position, og det skal beskrives, hvordan udsatheden kommer til udtryk for netop projektets målgruppe.
Der kan søges til metodeudviklingsprojekter, der ønsker at skabe nye veje ind i samfundets fællesskaber for borgere i en socialt udsat position på måder, hvor borgernes ressourcer bliver anvendt og anerkendt for på den måde at styrke den enkeltes handlekraft, selvværd og oplevelse af et tilhørsforhold og dermed den enkeltes muligheder for at skabe de ønskede forandringer i eget liv.
Med metodeudvikling forstås nye måder at afprøve et systematisk arbejde med at strukturere sin praksis for at opnå et bestemt formål. Det vil sige de faglige greb, virkemidler, organisationsformer og samarbejdsstrukturer, som I vil bringe i anvendelse for at få fællesskaberne til at fremstå og virke konstruktive, inkluderende og motiverende for borgerne. Projektets metodeudvikling kan med fordel tage udgangspunkt i projektets forandringsteori, som medsendes ansøgningen som et bilag.
VELUX FONDEN vægter faglig kvalitet, nyskabelse til det sociale felt og målgruppernes efterspørgsel.
For at bedømme ansøgningernes kvalitet, relevans og realiserbarhed, anvender fonden eksterne sagkyndige fageksperter til at give en faglig vurdering af de prioriterede ansøgninger.
Derfor er det vigtigt, at ansøgningen er konkret og fagligt argumenteret.
I vores vurdering af ansøgningerne lægger vi vægt på:
Det er muligt at søge til pilotprojekter til at afprøve centrale hypoteser i sin projektidé fx målgruppens reelle behov eller anden nødvendig viden. Pilotprojekter har en varighed på op til 18 måneder og et budget på 500.000-1.000.000 kr.
Metodeudviklingsprojekter har typisk en varighed på 2-4 år og et budget på 2-7 mio. kr. til at udvikle og afprøve en innovativ social indsats med mulighed for efterfølgende forankring.
Bevilgede ansøgninger kan forvente at kunne påbegynde projektarbejdet efter sommerferien 2025.
Har I spørgsmål i forbindelse med jeres ansøgning, er I velkomne til at kontakte os.
Har I behov for at få afklaret, om jeres projektidé ligger inden for temakaldets formål, er I også velkomne til at sende et kort henvendelsesskema til os.
VELUX FONDEN har gennem mange år støttet metodeudvikling af virkningsfulde sociale indsatser. Se, hvad vi tidligere har støttet.
Læs om seks foreningers erfaringer med at gøre mennesker i udsatte positioner til medskabere af frivillige foreningsfællesskaber