Algoritmer, Data og Demokrati - ADD
Projektbeskrivelse
Digitale processer styrer en stigende del af vores samfund og hverdag. Men hvad er det egentlig, de gør for os og ved os? Kan vi stole på en algoritme? Vi kan være sikre på deres præcision, men ikke på deres moral og upartiskhed. Anbefalinger og beslutninger baseret på store datamængder og algoritmer virker objektive og overbevisende. Men hvordan kan vi vide, på hvilken måde algoritmerne helt konkret er kommet frem til deres resultater?
Alt det og meget mere skal dette kombinerede forsknings– og oplysningsprojekt nu kortlægge og skabe indsigt og debat om. Projektet er en fælles bevilling mellem VILLUM FONDEN (67mio. kr.) og VELUX FONDEN (33 mio. kr.).
Tænketanken Mandag Morgen er tovholder for oplysnings- og dialogindsatsen, og RUC står i spidsen for projektets forskningskonsortium, som derudover inkluderer Aalborg Universitet, Copenhagen Business School, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet.
VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN ønsker at styrke den demokratiske udvikling i fremtidens data-Danmark og bevilger 100 mio. kr. til et tværvidenskabeligt initiativ om algoritmer, data og demokrati
Digitaliseringen, de hastigt voksende datamængder, kunstig intelligens (AI), datadrevet automatisering og beslutningstagning etc. vil medføre dybe forandringer i store dele af det danske samfund over de kommende år.
VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN ønsker, med en samlet indsats på 100 mio. kr. over ti år, at bidrage til en bæredygtig demokratisk udvikling i fremtidens data-Danmark med borgeren i centrum. Fondene igangsætter derfor et bredt inddragende forsknings-, oplysnings- og policy-projekt om den digitale udviklings konsekvenser, muligheder og udfordringer i forhold til demokratiet.
ADD-projektet skal skabe tillid
Alt det og meget mere skal et ambitiøst 100 millioner kroners kombineret forsknings – og oplysningsprojekt nu kortlægge og skabe indsigt og debat om. Projektet har navnet 'Algoritmer, Data og Demokrati' eller forkortet ADD-projektet.
Digitaliseringen er blevet kodeordet for vækst og velfærd i samfundet, men den er også blevet en kontroversiel og medvirkende årsag til samfundets tillidskriser. Den teknologiske udvikling accelererer tendenser i samfundet til populisme, polarisering, konspirationer, konflikter og øget ulighed. Dermed væves miljømæssige, sociale, politiske og økonomiske kriser sammen og øger den generelle mistillid til samfundets traditionelle institutioner.
ADD-projektet vil skabe indsigt i og forklare disse sammenhænge samt udvikle både teknologiske og samfundsmæssige løsninger, der kan genskabe tilliden til institutionerne.
Der var levende indlæg fra Margrethe Vestager, Microsoft's CEO Nana Bule, Danmarks tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen, den primære forskergruppe ledet af Sine Nørholm Just samt de to bestyrelsesformænd for VELUX FONDEN og VILLUM FONDEN.
RUC i spidsen for konsortium
VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN har som en del af deres jubilæumsaktiviteter i 2021 besluttet at bevilge 100 millioner kroner til dette helt unikke projekt. Forsknings- og oplysningsprojektet skal over de næste 10 år gøre os klogere på brugen af algoritmerne, og på hvordan vi kan leve fornuftigt med anvendelsen af dem i vores samfund og vores demokrati i fremtiden. Med andre ord: Hvordan vi undgår, at algoritmerne medvirker til at skabe konflikter, utryghed og mistillid men tværtimod kan gøre en positiv forskel og give nytteværdi for mennesker.
Projektets forskningsdel er efter et åbent opslag og indstilling fra en international bedømmelseskomité blevet vundet af et forskningskonsortium med professor Sine Nørholm Just, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, i spidsen.
Ikke alene projektopgaven, men også sammensætningen af forskningskonsortiet er usædvanlig. Opgaven skal nemlig foruden af Sine Nørholm Just udføres sammen med fem forskere fra fem andre af landets universiteter: Christina Lioma, professor ved Datalogisk Institut, Københavns Universitet, Torben Elgaard Jensen, professor ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet, Leonard Seabrooke, professor ved Institut for Organisation, Copenhagen Business School, Helene Friis Ratner, lektor ved DPU, Aarhus Universitet og Alf Rehn, professor ved Institut for Teknologi og Innovation, Syddansk Universitet.
”Målet med projektet er at forene datalogi, samfundsvidenskab og humaniora i udviklingen af nye løsninger til gavn for borgere og samfund. Vi vil altså forstå de teknologiske udviklinger og styrke deres demokratiske potentiale,” siger Sine Nørholm Just.
Forskergruppen vil analysere dilemmaer og pege på løsninger gennem udvalgte cases indenfor bl.a. sundhedsområdet, finansverdenen, den offentlige administration, den offentlige meningsdannelse og beslutningstagen. Projektet skal give bud på konkret teknologisk innovation og forslag til generelle retningslinjer og politikker.