Otte talentfulde forfattere på vej til universiteterne
De otte kommende 'writers-in-residence' er Glenn Bech, Emeli Bergman, Gry Stokkendahl Dalgas, Rasmus Daugbjerg, Tine Høeg, Caroline Albertine Minor, Kirstine Reffstrup og Malte Tellerup. Det er institutter på Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet, der kan se frem til at få en forfatter tilknyttet i to år.
Glenn Bech flytter ind på SDU
En af de udvalgte forfattere er Glenn Bech, der debuterede i 2021 med den anmelderroste erindringsbog, ’Farskibet’. I 2022 udgav han bogen ’Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’, for hvilken han modtog Politikens Litteraturpris 2022. Han glæder sig til opholdet på Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet. Og selvom man måske kan undre sig over, hvad han skal dér, med alt det han har gang i, er han selv ikke i tvivl:
”Jeg har brug for hjælp. Mine bøger er meget farvet af, hvor jeg står i mit liv. Jeg er i gang med min nye bog og skal skrive om klasse igen, og jeg har brug for hjælp til at komme mere ind i emnet. Både det historiske omkring klasse, men jeg vil også gerne blive skarpere ved at udveksle viden med både forskerne og de studerende”, siger Glenn Bech og fortsætter:
”Samtidig giver opholdet mig tid til eftertanke, fordybelse og ro til at skrive, så jeg løbende kan indarbejde alt det nye. Men jeg er også lidt nervøs. I min undervisning vil jeg gerne skabe et rum, hvor vi åbent kan snakke om klasse på alle mulige måder. Her skal jeg også selv være modig”, slutter Glenn Bech.
Skønlitteratur og videnskab under samme tag
Fælles for alle forfatterne er, at de har debuteret for mindre end ti år siden, men har et højt, anerkendt kunstnerisk niveau med flere skønlitterære udgivelser bag sig:
"Litteratur er med til at udtrykke, forme og udvikle identitet, sammenhængskraft og medborgerskab i vores samfund. Vi har etableret programmet, Litteratur og humanvidenskab i dialog, i samarbejde med forfattere og forskningsmiljøer i håb om at bidrage til at styrke skønlitteraturen og bane vejen for nye litterære gennembrud i et kreativt møde mellem kunst og videnskab", fortæller Henrik Tronier, der er programchef for human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur i VELUX FONDEN.
Samtidig er vurderingen fra VELUX FONDENs eksterne panel af nordiske bedømmere, at forfatterne udover at kunne få et stort kunstnerisk udbytte af opholdet også vil kunne bidrage med inspiration til instituttets forskere og studerende.
VELUX FONDEN ønsker at bidrage til at styrke dansk skønlitteratur ved på den ene side at give talentfulde forfattere mulighed for at koncentrere sig om deres litterære arbejde og på den anden side skabe rum til gensidig inspiration mellem forfattere, forskere og studerende. Forhåbentligt munder samarbejdet ud i nye, kreative erkendelser og udtryk.
I alt 5 mio. kr. til forfattere og universiteter
Forfatteren modtager 200.000 kr. pr. år i to år. Derudover bliver universitetets udgifter til fx frikøb til den tilknyttede forsker, forfatterkontor, rejseudgifter, workshops, administration mv. dækket. VELUX FONDEN giver i år samlet 5,0 mio. kr. i bevillinger i programmet.
Flere arbejdslegater til foråret
Det næste ansøgningsopslag forventes at blive offentliggjort til foråret 2024, hvor arbejdslegatet vil kunne søges efter invitation gennem en institutleder ved et af de humanvidenskabelige institutter, som fonden samarbejder med om invitationer til programmet. De seneste år har programmet kun været et pilotprojekt, men nu har VELUX FONDEN besluttet at gøre det til et fast program under navnet Litteratur og humanvidenskab i dialog.
Forfatterne fortæller
Herunder kan du se forfatterne og læse deres tanker om at skulle være writers-in-residence.
‘Et samarbejde med SDU, hvor jeg er omringet af kloge og engagerede undervisere, som er specialiserede i emnet, klassesamfundet i dansk litteratur, kan uden tvivl udvikle min kreative praksis og forfatterskab, og jeg er meget taknemmelig for muligheden. Jeg har en masse spørgsmål, og de har formodentlig en masse svar - og omvendt. Jeg glæder mig til at sparre og vejlede og også modtage vejledning, til at møde de studerende såvel som underviserne.’
‘Som skønlitterær forfatter kan jeg forholde mig (næsten) helt frit til videnskabelig skrift og tænkning, og jeg lader mig ofte inspirere af akademiske tekster. Forfattere, forskere og studerende har arbejdet med sproget tilfælles og det her er en fantastisk mulighed for at dvæle ved sprogets betydning for os, dets forskellige roller og muligheder. Oversættelse er et magisk felt mellem kunst og videnskab, som jeg også glæder mig virkelig meget til at udforske sammen med de studerende!’
‘Mit hidtil mest omfattende og ambitiøse bogprojekt starter nu, og jeg er derfor lykkelig over at kunne påbegynde dette samarbejde med Roskilde Universitet, fordi jeg nu mere end nogensinde før har brug for dedikeret skrivetid og adgang til forskningsmidler og -netværk. Jeg ser frem til at samarbejde med instituttets projektgrupper og blandt andet undersøge, hvordan kreativ skrivning og fiktion kan animere historiske kilder og give stemme til de queer personer, som den almene historieskrivning har overset.’
‘Jeg føler, at en drøm er gået i opfyldelse. Det er en luksus at få lov til at arbejde sammen med forskere, der beskæftiger sig med eventyret som en samfundsvendt og vigtig genre. Eventyret er både levende i sig selv, og det er et af de klareste spejle, vi har til at reflektere verden. Jeg håber at blive overrasket og inspireret og glæder mig til at se, hvordan min skrift kan inspirere den anden vej. Et samarbejde, hvor viden flyder, forvandler sig, muterer mellem fagområder.’
‘Jeg har selv studeret på NorS, og jeg glæder mig meget til at vende tilbage i en helt ny position som kunstner. Jeg er overbevist om, at mødet mellem videnskabelig og litterær praksis bliver givende på flere plan, ikke mindst for det værk jeg arbejder på nu. Og så er jeg selvfølgelig meget begejstret for den tid og ro til at skrive, som VELUX FONDENs bevilling betyder’.
’Efter i nogle år at have fokuseret på litterær oversættelse er det en gave igen at få mulighed for at fordybe mig i de spørgsmål og det håb, der driver mit eget arbejde. Sammen med studerende og forskere ved Institut for Kultur og Læring ser jeg frem til at tænke tålmodigt over hvorfor, og på hvilke måder, vi kan blive ved at fortælle hinanden om mennesket i en tid, der mere end noget andet kalder på handling. Jeg er især optaget af forholdet mellem opmærksomhed, kærlighed og præcision i skriften.’
‘Jeg glæder mig til de næste to år som writer-in-residence på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet. Det er en stor gave at få skrivetid, som jeg vil bruge på at arbejde på mit nye romanmanuskript. Jeg får mulighed for at bruge universitetets biblioteker og foretage research om emner som utopiske fællesskaber, erindring og glemsel, som lige nu optager mig i mit arbejde. Jeg ser også meget frem til samtaler og faglig udveksling med forskere og studerende på instituttet; de næste to år er en unik mulighed for en inspirerende dialog.’
’Jeg håber gennem Writers-in-Residence programmet at få del i forskningsmæssige indsigter fra instituttet, der forbinder sig til temaer og kunstneriske principper for mit forfatterskab. Jeg glæder mig enormt til at blive beriget af forskningen, at have tid til at fordybe mig i min skrivepraksis og at kunne udfordre mine egne tanker i universitetssammenhænge både med forskere og studerende. Programmet er for mig en unik chance for fordybelse, vidensudveksling og kunstnerisk udvikling.’
Hvad er en writer-in-residence?
I VELUX FONDENs program, Litteratur og humanvidenskab i dialog, er en writer-in-residence en skønlitterær forfatter, som midlertidigt rykker ind på et universitet. Her får forfatteren tid og plads til at fokusere på sin kunstneriske udvikling og arbejdet med egne værker.
Samtidig har forfatteren, sammen med en tilknyttet forsker, udarbejdet en samarbejdsaftale om forfatterens bidrag i fx undervisning, kreativ skrivning, workshops, og forskningsaktiviteter efter både forfatterens og instituttets ønsker til gensidigt udbytte og inspiration.