MarinePlastic II skal udbrede viden om plastikforurening i havet
Plastikforurening i havene er en af verdens hurtigst voksende miljøproblemer: Den globale produktion og forbrug af plast er vokset eksponentielt siden 1950’erne, og i 2025 ventes der at blive produceret ca. 450 mio. tons plast. I takt med produktionen stiger forureningen, og meget af plastaffaldet – alt fra plastikposer til mikroplast – havner i havene: Det anslås, at 11 tons plast kommer i havet hvert år fra landbaserede kilder alene.
Kampen mod plastikforurening står derfor helt centralt i VELUX FONDEN’s strategi på havmiljøområdet, og indsatsen er nu styrket med en ny bevilling på 8 mio. kr. over de næste tre år til projektet Marine Plastic II.
Fokus på advocacy
Som navnet siger, ligger projektet i forlængelse af en tidligere bevilling: I 2018 bevilligede fonden 20 mio. kr. til at etablere det tværfaglige forskningscenter MarinePlastic, hvor danske forskere siden har tilvejebragt ny, banebrydende viden om plastikkens forekomst, livscyklus og skadevirkninger på havmiljøet.
Det nye projekt viderefører dette arbejde og sætter fokus på MarinePlastic-projektets andet ben: At bringe forskningscentrets viden i spil i det internationale policy-arbejde, der foregår i disse år for at bekæmpe plastikforurening i havene.
”Der er stort politisk fokus på plastikforurening af havene lige nu, både i EU-regi og særligt i FN, og det er afgørende, at det arbejde kvalificeres med den nyeste forskningsviden, også her fra Danmark. Det skal MarinePlastic II bidrage til med baggrund i forskningscentrets arbejde,” fortæller Charlotte Mogensen, chef for programområdet Et hav i balance.
Nanopartikler og additiver
Bag MarinePlastic II står nogle af de samme vidensinstitutioner, der også driver forskningscentret MarinePlastic: Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, DTU Sustain og Aarhus Universitet. Lektor Kristian Syberg fra Roskilde Universitet koordinerer projektarbejdet og ser frem til at arbejde videre med emnet:
”Den internationale regulering af plastforurening er i rivende udvikling, og derfor er det afgørende at få belyst, hvordan videnskaben kan – og bør – spille en rolle i at informere politikudviklingen. Den mulighed får vi med MarinePlastic II, hvor vi samtidig skal videreføre forskningen indenfor de områder, hvor MarinePlastic-forskningscentret har vist, at der formodentlig er størst risiko forbundet med plastforurening – det gælder nanopartikler og de såkaldte additiver, dvs. kemikalier, der er tilsat plasten,” forklarer Kristian Syberg.
Plastforurening på dagsordenen i FN og EU
Projektet kommer til rette tid, for netop i 2024 går arbejdet med verdens første FN-plastiktraktat ind i sin afgørende fase. Tre ud af fem planlagte forhandlingsmøder er afholdt, og hensigten er, at traktaten skal være vedtaget i slutningen af 2024. Også i EU har man fokus på havforurening i disse år, bl.a. gennem implementeringen af EU's biodiversitetsstrategi og missionen ’Restore Our Ocean and Waters by 2030’, ligesom man fortsat diskuterer, hvordan EU’s havstrategidirektiv skal udmøntes i medlemslandene.
VELUX FONDEN har aktive samarbejder om vidensdeling i både FN- og EU-regi, og sammen med en stærk projektstruktur omkring MarinePlastic II skal det sikre, at den nyeste forskningsviden finder vej til de rum, hvor den fremtidige politik på området bliver tilrettelagt. I det arbejde støttes projektet både af en videnskabelig følgegruppe med forskere fra USA, Sverige og Australien, og en politisk interessentgruppe med repræsentanter fra bl.a. Miljøministeriet og Det Europæiske Miljøagentur. De vil rådgive projektgruppen i bl.a. at udarbejde en række korte, politiske briefinger, der sætter de videnskabelige resultater ind i en samfundspolitisk sammenhæng og kvalificerer diskussionen om, hvilke love og rammer, der fremover skal beskytte havet mod forurening.
”Denne arbejdsform giver os en fantastisk mulighed for at udbrede den videnskabelige viden på området yderligere, og derved bidrage til, at reguleringen sker på et informeret grundlag”, understreger Kristian Syberg.
Komplementerende projekter
For VELUX FONDEN er projektet helt centralt for den overordnede mission om at bidrage til et sundt havmiljø. I perioden 2023-2030 sker det bl.a. gennem et program med fokus på bekæmpelse af havforurening, og her vil viden fra MarinePlastic II også kunne bidrage til andre projekter i programmet – bl.a. PREMISE (Preventing MIcroplastics Pollution in Sea Water from Offshore Wind), der arbejder med plastikforurening fra havvindmøller.
”I sagens natur kender havet ingen nationale grænser, og derfor er det helt afgørende for fonden, at de danske projekter, vi støtter, bidrager til en international dagsorden om at sætte fokus på plastik i havene, og samtidig gerne komplementerer hinanden. Med MarinePlastic II får vi en virkelig stærk stemme på banen i det arbejde,”, slutter Charlotte Mogensen.