Forskningsprojekt skal afdække, hvordan spildevandsmetaller fra produktionsplatforme påvirker havmiljøet

Hvilke tungmetaller indeholder de store mængder produceret vand, der hvert år lukkes ud i Nordsøen fra offshore olie- og gasindustrien? Og hvordan påvirker metallerne havmiljøet? Det spørgsmål skal DTU Offshore undersøge over de næste 4 år med en bevilling på 4,4 mio. kr. fra VELUX FONDEN i ryggen. Mere viden på området er nemlig afgørende for reguleringen og i sidste ende udfasningen af olie- og gasudvinding på havet.

Produceret vand er betegnelsen for det vand, der bruges i offshore olie- og gasindustrien, og som efterfølgende lukkes ud i havet fra produktionsplatformene. Vandet indeholder spildprodukter fra produktionen, fx tungmetaller, produktionskemikalier, lavradioaktivt materiale og opløst olie.

At produceret vand er skadeligt for havmiljøet, er der meget der tyder på, men forskerne ved ikke nok om det præcise indhold i vandet og dermed om de konkrete skadevirkninger. Ny forskning tyder dog på, at vandet kan indeholde flere tungmetaller, end man hidtil har antaget, og nye målinger af tungmetaller i forskellige oliebrønde viser, at forekomsten af tungmetallerne kan variere med op til 1000 pct. fra brønd til brønd. 

Et nyt forskningsprojekt fra DTU Offshore skal nu kortlægge og måle udledningen af tungmetaller og spormetaller i produceret vand fra en række oliebrønde i Nordsøen og dokumentere, hvordan det påvirker havmiljøet. Ved hjælp af avancerede analyseteknikker vil forskerne måle forekomsten af spormetaller, bl.a. kobber, cadmium, bly, arsen, tin, selen og kviksølv i vandet. VELUX FONDEN har støttet projektet med 4,4 mio. kr. over de næste tre år.

”Vi ved for lidt om, hvad produceret vand indeholder, og hvilke konsekvenser det har for havområderne. Det er helt afgørende at få undersøgt, så vi kan stille retvisende krav til olie- og gasindustrien omkring udledning i havet,” understreger Charlotte Mogensen, som er chef for programområdet Et hav i balance. 

Fokus på underbelyst område

I spidsen for projektet står seniorforsker på DTU Offshore Karen Louise Feilberg, der sammen med en ph.d.-studerende og en postdoc nu vil gå i gang med analyserne. Også hun påpeger, at der mangler information på området:

”Bevillingen giver os mulighed for at undersøge et underbelyst område, for tungmetaller i produceret vand kan sjældent konstateres via rutinemålinger, da de ofte forekommer i meget lave koncentrationer og er svære at måle. Desuden fokuserer den nuværende lovgivning mest på ikke-opløste olierester i vandet, men det er vigtigt også at kigge på opløste stoffer i vandet, fx tungmetaller, fordi de – selv i lave koncentrationer – kan have en mere skadelig miljøpåvirkning end olierester,” siger Karen Louise Feilberg. 

Viden skaber handlemuligheder

For VELUX FONDEN er projektet en vigtig del af programmet ”Bekæmpelse af havforurening”, som en af fondens tre strategiske satsninger på havmiljøområdet. Den danske regering har besluttet at udfase olie- og gasudvinding i Nordsøen, men det vil stadig vare mange år, før produktionsplatformene i området er endelig væk, og indtil da er mere viden på området afgørende: 

”Meget tyder jo på, at produceret vand er langt mere skadeligt for havmiljøet, end vi hidtil har formodet, og hvis vi skal bekæmpe havforurening, skal der arbejdes med alle forureningskilder. Det skaber dette projekt vidensgrundlaget for,” slutter Charlotte Mogensen. 

Nyheder