Humanvidenskab og hands on know-how skal løse samfundsudfordringer

Fem tværgående forsknings- og praksisprojekter skal levere nye erkendelser og løsninger på aktuelle samfundsudfordringer - fra flygtninges sociale udsathed og ekskluderende dark design i byrummet til konsekvenserne af høretab. Projekterne får bevillinger på i alt 29,5 mio. kr. fra VELUX FONDENs HUMpraxis-program.

Det moderne liv leves i stadigt mere komplekse samfund. VELUX FONDEN støtter via HUMpraxis-programmet projekter, hvor forskere og fagpersoner sammen giver nye perspektiver og løsninger på nogle af de udfordringer, vi skal kunne navigere i. Fællesnævneren for projekterne er den menneskelige faktor og fokus på problematikker, der bevæger sig inden for social-, aldrings- og miljøområdet, der er væsentlige uddelingsområder for fonden.

Processen

VELUX FONDEN modtog i alt 93 interessetilkendelser til HUMpraxis2020-opslaget. De fem bevilgede projekter er udvalgt ud af de 15 projekter, der på baggrund af deres interessetilkendegivelser blev inviteret til at indsende fulde ansøgninger og modtog projektmodningsmidler på op til 100.000 kr. Med midlerne har projekterne bl.a. kunnet frikøbe tid hos praksisdeltagerne til udviklingen og præcisering af en fuld ansøgningen til fonden.  

Social udsathed og dark design

I de fem nye HUMpraxis-projekter skal humanvidenskabelige forskere fra henholdsvis Københavns Universitet, Aalborg Universitet og RUC arbejde tæt sammen med professionelle praksisaktører fra fx kommuner, foreninger og professionshøjskoler. I projekterne skal de belyse problemstillinger og levere løsninger inden for fem meget forskellige emner: Flygtninges sociale udsathed, ekskluderende dark design i byrummet (fx skrå bænke eller hegn foran varmeriste), børneinddragelse i familieretlige sager, fællesskaber for mennesker med høretab og samskabelse af multifunktionelle landskaber.

Lektor Marie Sandberg fra Københavns Universitet er forskningsleder på projektet, ’Nye grænseflader mellem stat og civilsamfund: Frivillighed og flygtninge i en selvforsørgelses- og hjemsendelseskontekst’. For hendes giver samarbejdet mellem forskere og praksisaktører nye muligheder i forhold til at skabe ny viden og løsninger: 

’Vi vil skabe ny viden om, hvordan flygtninges sociale udsathed kan mindskes i en kontekst, hvor der i stigende grad er fokus på flygtninges selvforsørgelse og hjemrejse. Samarbejdet mellem forskere og praksis betyder, at der er større chance for, at den viden projektet skaber, vil være relevant for praksis, og rent faktisk vil blive anvendt. Vi ser et stort potentiale i projektgruppens kombination af partnere fra Københavns Universitet, Professionshøjskolen Absalon og civilsamfundsorganisationer. Det er et scoop at både Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp deltager, da de som landsdækkende civilsamfundsorganisationer har årtiers erfaring med at styrke frivilligt integrationsarbejde og samarbejde med kommuner.’  

Samarbejde giver gevinst

For programchef for VELUX FONDENs humanvidenskabelige program, Henrik Tronier, åbner projekterne for nye indgangsvinkler til komplekse problematikker:

’Med et fundament i både videnskab og erfaringer fra hverdagen i bl.a. institutioner og organisationer kan projekterne komme helt tæt på vores liv og dagligdag og samtidigt zoome ud på den større sammenhæng. På den måde kan de afsøge nye vinkler og skabe unik viden omkring, hvad vi som mennesker gør og oplever i forhold til presserende udfordringer inden for klima, socialt udsathed og en aldrende befolkning.’

HUMpraxis-programmet åbner igen for ansøgninger medio december 2020.

De fem projekter:

Nyheder

Kontakt

Se alle