Forskningsprojekter sætter den ældre medicinske patient i centrum

Ældres brug af medicin er forbundet med en lang række risici. Med bevillinger fra VELUX FONDEN sætter tre forskningsprojekter fokus på, hvordan alvorlige fejl i brugen af medicin hos ældre patienter kan minimeres.

Medicinsk behandling af ældre patienter er en opgave med mange faldgruber. Blandt andet lider ældre patienter ofte af flere sygdomme og er derfor også i behandling med flere forskellige typer medicin. Til sammen kan de forskellige typer medicin udgøre en farlig cocktail, som den ældre patient kan være særligt følsom overfor.

Netop problematikkerne omkring polyfarmaci – behandling med mere end fem slags medicin på samme tid – sætter de bevilgede projekter fokus på.

De tre projekter:

VELUX FONDEN vil også fremover have fokus på forskning i ældres brug af medicin, der kan generere videnbaserede bud på en mere sikker og skånsom brug af medicinsk behandling

Du kan holde dig orienteret omkring nye tiltag inden for området på siden for Aldringsforskning og på fondenes LinkedIn og Facebook

Brugerinddragelse som prioritet

Et kriterie for bevilling til projekter har været, at praksisaktører og kommuner tager del i projektet, og at enten patienter eller pårørende aktivt involveres i alle dele af forskningsprocessen. Ifølge programansvarlig hos VELUX FONDEN Lise Bonnevie styrker brugerinddragelsen de enkelte projekter:

”Brugerinddragelse indgår som et krav til bevillinger, da det giver mere bæredygtige og relevante projekter, der øger både forskeres og patienters viden.” 

Anne Estrup Olesen er seniorforsker ved Aalborg Universitets Klinisk Farmakologiske Enhed. For hendes projekt Medicineringsfejl på plejehjem og i hjemmeplejen, kan vi gøre det bedre? spiller brugerinddragelse en afgørende rolle:

”Det er helt centralt i forbedringsarbejde i sundhedsvæsnet, at ideer udvikles og afprøves af de medarbejdere, der behandler og plejer borgere, og at borgerne selv samt deres pårørende også involveres. På den måde sikres det, at projekterne kan gennemføres og indarbejdes i daglige rutiner.”

Også for Christian Backer Mogensen, professor i akutmedicin og projektleder på projektet Udvikling af løsninger til optimering af medicinforbrug hos ældre efter indlæggelse på sygehus, er brugerinddragelse en vigtig faktor:

”Når patienter indlægges akut, justeres der ofte i deres medicin, og patienten udskrives hurtigt fra sygehuset igen. Derfor vil vi gerne udvikle en løsning, der hjælper både sygehuset, patienten og den praktiserende læge med at sikre, at patienten får den rette medicin på det rette tidspunkt. Med Bevillingen fra VELUX FONDEN kan vi samle patienter, pårørende, læger, farmaceuter og hjemmehjælpere for at udvikle en løsning, der virker i en travl hverdag.”

Siden første bevilling blev givet inden for Ældre og medicin i juni 2017, er der bevilget knap 18,2 mio. kr. til i alt 12 forskningsprojekter.

Nyheder