The Daylight Award 2022 - hæder til dagslys i forskning og arkitektur
17.05.2022 l Flere nyheder
På UNESCO International Day of Light, 16. maj, blev vinderne af den internationale pris, The Daylight Award 2022, offentliggjort: Yvonne Farrell og Shelley McNamara modtog prisen for arkitektur, mens Anna Wirz-Justice modtog prisen for forskning.
"Prisvinderne repræsenterer ikke blot international ekspertise inden for dagslysforskning og -arkitektur, men karakteriseres også ved en generøs og humanistisk ånd, der fejrer dagslyset. Dagslysets betydning for en bedre livskvalitet – og endda en hyldest til selve livet – er en iboende kvalitet i deres arbejde. Det er bemærkelsesværdigt, hvordan de har forenet deres humanistiske tilgang med en dybdegående viden og vidtfavnende intentioner, der står i kontrast til deres ydmyge tilgang til deres værkers betydning." fastslår juryen.
The Daylight Award for arkitektur: Yvonne Farrell og Shelley McNamara, Grafton Architects
Grafton Architects har mestret brugen af dagslys gennem deres brede og usædvanligt varierede projektportefølje. De bruger naturligt lys til at differentiere og artikulere rum, der har forskellig betydning, funktionelt formål og empirisk atmosfære. Dagslyset anvendes i deres designproces som en integreret og uerstattelig kvalitet sammen med rummenes indretning, bygningernes strukturelle ramme og de tekniske systemer.
Deres evne til at lede dagslyset både vertikalt og horisontalt ind i ofte dybe og lagdelte bygningsvolumener er bemærkelsesværdig. Den naturlige belysning bidrager til at skabe bedre arbejdsforhold og sensoriske kvaliteter i rummene i stedet for blot at tjene kompositionen eller et æstetisk udtryk. Dagslyset fremhæver og levendegør de vigtigste rum i deres bygninger. Det naturlige lys i Grafton Architects' projekter har en afslappet, generøs og rolig tilstedeværelse.
"Vi synes, det er fantastisk, at der findes en dagslyspris. Prisen minder os om, at lyset er en af de vigtigste bestanddele i arkitekturen. Det fantastiske ved naturligt lys er, at det varierer så meget i forhold til den geografiske placering. Og det er ret fantastisk, fordi man lærer noget nyt hver gang" siger Shelley McNamara.
Grafton Architects blev grundlagt i 1978 af Yvonne Farrell og Shelley McNamara. De er uddannet på School of Architecture, University College Dublin, i 1974, hvor de underviste fra 1976-2002 og blev udnævnt til adjungerede professorer i 2015. Deres internationale akademiske roller har omfattet: Gæsteprofessorer ved EPFL Lausanne, formandsposten for Kenzo Tange ved GSD Harvard, formandsposten for Louis Kahn ved Yale, og de er i øjeblikket professorer ved Accademia di Architettura, Mendrisio, Schweiz. De er medlemmer af Royal Institute of the Architects of Ireland (RIAI), internationale æresmedlemmer af Royal Institute of British Architects (RIBA) og udvalgte medlemmer af den respekterede irske kunstorganisation Aosdána. Grafton Architects har vundet adskillige arkitektoniske priser for deres arbejde, herunder RIBA's International Prize, Stirling Prize og Gold Medal. I 2020 vandt Yvonne og Shelley Pritzker Prize – den højeste internationale hædersbevisning for arkitekter og i denne måned har de netop modtaget EUs årlige arkitekturpris, Mies van de Rohe Prisen, for deres design af Kingston University i London.
The Daylight Award for forskning: Anna Wirz-Justice
Anna Wirz-Justices banebrydende forskning har fokuseret på, hvordan menneskets døgnrytme og søvn reguleres af lyset. I denne forbindelse har hun defineret nøgleparametre for, hvordan lys fungerer som en biologisk stimulus, herunder vigtigheden af hvornår vi ser lys, hvor længe vi ser det, samt intensiteten og farvespektrummet.
"The Daylight Award for dagslysforskning er en stor overraskelse og en stor ære, som jeg er meget taknemmelig for, da den sætter fokus på vores fagområde inden for kronobiologi og den voksende viden om, hvor afgørende dagslyset er for vores sundhed og trivsel. Jeg har været så heldig at leve og arbejde i en ekstraordinær tidsalder, hvor læren om biologiske rytmer har set dagens lys" – siger Anna Wirz-Justice i anledning af prismodtagelsen.
Anna Wirz-Justice er professor emeritus i psykiatrisk neurobiologi ved universitetet i Basel og tidligere leder af centret for kronobiologi på den psykiatriske universitetsklinik i Basel, hvor hun skabte sin anerkendte karriere. Anna har udgivet over 450 forskningspublikationer og oversigtsartikler med fokus på lysterapi som et middel mod vinterdepression og søvnforstyrrelser. Anna er født i New Zealand, hvor hun tog sin BSc og MSc, inden hun flyttede til London, hvor hun tog sin ph.d., og har opnået forskningsstipendier i Paris og ved NIMH i Bethesda MD, USA. Hun er fortsat meget aktivt engageret i adskillige videnskabelige bestyrelser og foreninger, herunder som formand for Chrono History Committee i Society for Research on Biological Rhythms, som bestyrelsesmedlem i Center for Environmental Therapeutics og som medstifter og tidligere medlem af styringsgruppen i Daylight Academy.