Direktør for Troldtekt modtager Bygningskomponentprisen
01.11.2017
Peer Leth, der er adm. direktør for producenten af akustiske loftsplader, Troldtekt A/S, blev hædret for sit engagement og sin vedholdenhed, da han modtog Bygningskomponentprisen 2017. Med prisen følger 100.000 kroner, som nu bliver startkapital til et kombineret museum og showroom om Troldtekt.
En funktionel og elegant forædling af danske råmaterialer, et produkt der bidrager til sundere indeklima, en stærk bæredygtighedsprofil og en fremsynet direktør. Det var noget af det, der blev fremhævet, da adm. direktør Peer Leth fra Troldtekt modtog VILLUM FONDENs og VELUX FONDENs Bygningskomponentpris 2017 ved en prisuddeling i VILLUM Window Collection den 1. november 2017.
Fra træbeton til arkitektonisk virkemiddel
Med rødder solidt plantet i den jyske muld er Troldtekt akustikplader en af de ældste bygningskomponenter i Danmark. I mere end 80 år har Troldtekt udviklet, produceret og solgt akustikplader fremstillet af dansk grantræ og cement. De sidste 12 år har både produkt, sortiment og virksomhed været igennem en unik udvikling med Peer Leth i spidsen.
Fra at være en simpel bygningskomponent anvendt i stalde og industribyggeri bidrager Troldtekt akustikplader i dag både med god akustik, funktionelle og fleksible montageløsninger samt indbygningssystemer for ventilation og lys i skoler, institutioner, storrumskontorer, kultursteder, idrætscentre, private boliger mv. Samtidig fremstår akustikpladerne arkitektonisk meget elegant.
- Troldtekt akustikplader er et mønsterværdigt eksempel på, hvordan en forholdsvis enkel bygningskomponent med få anvendelsesmuligheder er blevet videreudviklet, så pladerne i dag kombinerer æstetik med funktionalitet og kan anvendes i mange former for byggeri, siger formand for indstillingskomitéen Bjarne Graabæk Thomsen.
Peer Leth er handelsuddannet og har været i byggebranchen i mere end 30 år. Han startede karrieren hos grossistvirksomheden Carl F. Derefter kom han til DT Group (i dag STARK Group), der bl.a. står bag byggemarkedskæderne STARK og Silvan.
I 2006 blev Peer Leth ansat som administrerende direktør hos Troldtekt A/S.
Direktøren, der viser den bæredygtige vej til vækst
Bag succesfulde bygningskomponenter står ofte ildsjæle med tro og gåpåmod. Hos Troldtekt er det Peer Leth, der med ro, engagement og vedholdenhed har udviklet en virksomhed i vækst, hvor innovation, troværdighed og social ansvarlighed er kerneværdier.
- Peer Leth har formået at vise vejen ved at engagere dedikerede og dygtige medarbejdere og leverandører. Kombineret med Troldtekts klare miljøprofil og dokumentet arbejde med bæredygtighed skaber komponenten stor værdi for både byggeriets parter og brugere, siger Bjarne Graabæk Thomsen.
Peer Leth glæder sig over, at han og Troldtekt nu modtager Bygningskomponentprisen:
- Det er en kæmpe anerkendelse af både produktet, vores virksomhed, vores tilgang og ikke mindst vores dygtige medarbejdere. Det er kun via deres daglige engagement, opmærksomhed og holdånd, at jeg kan stå her med Bygningskomponentprisen.
Vil udstille historien om Troldtekt
Med prisen følger 100.000 kr., og Peer Leth har allerede besluttet, hvad pengene skal gå til.
– Vi er blevet meget inspireret af VILLUM Window Collection, som udstiller vinduets historie. Derfor vil vi bruge pengene som startkapital til et nyt museum om Troldtekt, der jo også er en af Danmarks ældste byggevareproducenter, siger Peer Leth.
Peer Leth oplyser, at det nye museum vil ligge i Troldhede sammen med Troldtekts produktionsanlæg, der i 2018 udvides for 170 mio. kr.
Bygningskomponenter, der gør en forskel
At sætte fokus på bygningskomponenter, der gør en forskel, er en vigtig del af VILLUM FONDENs og VELUX FONDENs ophav. Fondenes stifter, Villum Kann Rasmussen, startede sit eget firma i 1941 og beskæftigede sig resten af livet intensivt med bygningskomponenter. Hans mest kendte bygningskomponent er VELUX ovenlysvinduet.
Om det særlige ved bygningskomponenter og vigtigheden af bygningskomponentprisen siger Søren Nielsen, arkitekt MAA, partner hos Vandkunsten og med i Bygningskomponentprisens indstillingskomité:
- Bygningskomponentprisen sætter fokus på materialer, detaljer og smukke og holdbare løsninger, som er godt tænkt og godt udført. Med prisen ønsker vi at hædre ildsjæle, som har gjort en særlig indsats for bygningskomponenter, der er industrielt fremstillede. Det kan fx være et produkt, der kan få betydning for mange menneskers hverdag eller en byggeteknisk løsning, som gør håndværkerens arbejde nemmere.
Jeg tror på, at prisen kan være med til at øge kvaliteten i byggeriet. Når der er fokus på betydningen af de enkelte komponenter, bidrager det til en samlet oplevelse af kvalitet, og det vil være til inspiration for andre.
Fakta
- Troldtekt A/S er et familieejet aktieselskab med produktion i Troldhede i Vestjylland, hovedkontor i Tranbjerg ved Aarhus og salgskontorer i Hamborg og Malmø. Virksomheden blev grundlagt i 1855.
- Siden 1935 har virksomheden produceret Troldtekt akustikplader af danske naturmaterialer: træ og cement.
- Produkterne bliver designet, udviklet og fabrikeret i Danmark under moderne og miljøskånsomme forhold.
- Troldtekts vision er at være trendsætter indenfor intelligente akustikløsninger med fokus på et bæredygtigt indeklima.
- Virksomheden beskæftiger i dag ca. 90 medarbejdere.
- Troldtekts forretningsstrategi og produktserie er tilrettelagt ud fra cirkulære principper med udgangspunkt i Cradle to Cradle. Det betyder blandt andet, at pladerne er fri for skadelige stoffer og kan vende tilbage til naturen som kompost.
- Troldtekts produktionskapacitet svarer til, at virksomheden i dag leverer akustiklofter til 25.000 parcelhuse eller 55.000 klasseværelser om året.
Bygningskomponentprisen uddeles af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN. Prisen gives til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for industrielt fremstillede bygningskomponenters værdi, betydning og praktiske anvendelse i dagliglivet.
Prisen uddeles hvert andet år og er på 100.000 kr.
Fondenes stifter, Villum Kann Rasmussen, startede sit eget firma i 1941 og beskæftigede sig resten af livet intensivt med bygningskomponenter. Hans mest kendte bygningskomponent er VELUX ovenlysvinduet.
Prisen blev uddelt for første gang i 2015 til iværksætter, arkitekt og designer Claus Dyre for hans opfindelse og kommercialisering af linieafløbet Unidrain.
I december 2016 har en række organisationer, arkitekter, brugere, rådgivere, producenter, distributører, bygherrer og opfindere indstillet kandidater til at modtage Bygningskomponentprisen 2017.
Indstillingskomitéen vurderer de indkomne kandidater på baggrund af en række fastlagte kriterier.
Indstillingskomité:
- Bjarne Graabæk Thomsen, fhv. koncerndirektør, formand for indstillingskomiteen
- Arne Becker, koncerndirektør, MT Højgaard A/S
- Ellen Kathrine Hansen, lektor, ph.d., Aalborg Universitet København
- Kurt Bering Sørensen, CEO, BeringBoard, fhv. adm. direktør
- Ole Bønnelycke, sekretariatschef, Byggeskadefonden
- Søren Nielsen, arkitekt MAA, partner, Vandkunsten
Yderligere information
- Adm. direktør i Troldtekt A/S Peer Leth: 8747 8130, ple@troldtekt.dk
- Marketing- og kommunikationschef i Troldtekt A/S Tina Snedker Kristensen: 8747 8124, tkr@troldtekt.dk
- Koordinator for Bygningskomponentprisen Ellen Kathrine Hansen: 2172 3181, ekh@create.aau.dk