Alle for en: Sociale projekter skal få flere med i fællesskaber

VELUX FONDEN støtter indsatser, der giver mennesker i en udsat position mulighed for at deltage aktivt i samfundets fællesskaber. Fem projekter får nu i alt 11,5 mio. kr. til at udvikle og afprøve nye metoder til at engagere unge, indvandrerkvinder og psykisk sårbare og syge i at bidrage som frivillige. Samtidig igangsættes en evaluering af indsatserne.
Sociale indsatser i DK

VELUX FONDENs uddelingsområde for sociale indsatser i Danmark har fokus på at styrke det sociale arbejde ved hjælp af metodeudvikling for derigennem at forbedre vilkårene for mennesker i en social udsat position. Fondens bestyrelse har afsat 55 mio. kr. til området i 2020, hvoraf der d.d. er uddelt 48 mio. kr. Under temaet ’Fællesskaber for alle’ er der kommet 40 ansøgninger, hvoraf fem får bevillinger.

Læs mere om uddelingsområdet for sociale indsatser i Danmark.

Det er godt for den mentale sundhed at indgå i fællesskaber. Alle har brug for at være en del af noget sammen med andre og betyde noget for nogen. Men alle har ikke lige let ved at finde ind i konstruktive fællesskaber.

Under overskriften ’Fællesskaber for alle’ har VELUX FONDEN siden 2018 støttet indsatser, der udvikler og afprøver nye metoder til at hjælpe unge og voksne i en udsat position ind i frivillige fællesskaber. I foråret blev foreninger, organisationer og almene boligselskaber m.fl. inviteret til at indsende projektidéer:

”Fællesskabsmålingen fra VIVE og Frivilligrapporten fra CFSA peger på, at mennesker i socialt udsatte positioner i mindre grad end andre deltager i samfundets fællesskaber og tager færre frivilligopgaver – selvom de gerne vil. Vi prioriterer derfor indsatser, der udvikler metoder til at give flere mulighed for og lyst til at være med. De fem nye projekter skal finde vigtige veje til at engagere unge og voksne i en udsat position som aktive frivillige,” siger programchef Vibeke Lybecker fra VELUX FONDENs uddelingsområde for sociale indsatser i Danmark.

For at undersøge hvordan indsatserne under temaet virker, har VELUX FONDEN netop udvalgt Socialt Udviklingscenter (SUS) til at foretage en tværgående evaluering.

Unge i udkanten og psykisk sårbare

De fem udvalgte projekter får bevillinger på mellem 1,5 og 3,4 mio. kr. og har fokus på vidt forskellige målgrupper – fra udsatte unge i udkantsområder og psykisk sårbare i Silkeborg til indvandrerkvinder og svært traumatiserede og psykisk syge flygtninge og indvandrere i København.

I projekt ’Aktive fællesskaber på Lolland ’ skal DGI Storstrømmen i samarbejde med lokale unge, jobcentret, den boligsociale helhedsplan for Lolland og det lokale foreningsliv udvikle og gennemføre initiativer målrettet unge voksne:

”Vi og vores partnere i projektet ser et stort behov for at øge unges handlekraft og selvværd og for at invitere flere med i positive fællesskaber. Der er mange stærke foreningsfællesskaber i Lolland Kommune, som rigtig gerne vil invitere flere med. Men det er ikke altid lige let, og derfor ønsker vi at tage et medansvar for, at det sker, og vi er utrolig glade for, at VELUX FONDEN har valgt at støtte projektet. Vi glæder os til sammen med jobcentret, helhedsplanen og det lokale foreningsliv at sætte vores fælles erfaringer og kompetencer i spil og finde løsninger sammen med de unge”, siger direktør Merete Røll Lærke fra DGI Storstrømmen.

De fem projekter:

Nyheder

Kontakt

Se alle