Ny app hjælper borgere i sårbare positioner til mere handlekraft og mod på nye fællesskaber
Sønderborg Kommune har netop afsluttet et treårigt udviklingsprojekt Platform for Fællesskab. Resultatet er platformen og appen Aktive Avatars, som er inspireret af gaming-verdenen og er designet til at engagere og motivere voksne udviklingshæmmede, unge og voksne i misbrugsbehandling samt børn og unge med særlige udfordringer.
Interesser som drivkraft
Sønderborg Kommune oplevede inden projektets opstart, at det var svært at tiltrække og fastholde borgere i sårbare positioner i gruppeforløb, der er målrettet borgeren. Mange var ikke del af et fællesskab og havde samtidig behov for hjælp til at blive selvkørende, når det gjaldt hverdagsaktiviteter som indkøb og madlavning.
I projektet vendte Sønderborg Kommune deres model for gruppeforløb på hovedet ved at invitere borgere ind på baggrund af deres interesser.
Ud over at indgå i en gruppe med ligesindede, der deler interesser, får alle deltagerne en individuel avatar med missioner i en app på deres telefon.
Hver dag får deltagerne tildelt missioner via en pushbesked på telefonen. Når dagens mission er gennemført, registreres det i appen. Gennem daglige missioner, som oprydning og aktiviteter som badminton eller gåture, optjener deltagerne point og når nye niveauer, præcis som vi kender det fra computerspillets verden.
Når borgerne mødes til gruppeforløb, gennemgås de enkeltes præstationer, og der skabes et bånd gennem spiloplevelsen, der er anderledes end ved andre aktiveringstilbud.
Et vigtigt springbræt til stærke fællesskaber
47 borgere har indtil videre været del af otte forskellige gruppeforløb igennem 12 måneder. Og en evaluering af projektet viser, at projektet har haft stor betydning for borgerne, deres selvstændighed og sociale trivsel.
"Resultaterne viser, at projektet har været et godt springbræt for efterfølgende varige fællesskaber. Ud over at 97% at deltagerne var glade eller meget glade for forløbet, så oplevede vi en positiv udvikling i handleplansmål for 58% af borgerne. Derudover tog næsten halvdelen af deltagerne springet videre ud fra de kommunalt faciliterede gruppeforløb til lokale idrætsfællesskaber i foreningslivet. Og seks af deltagerne fra et gruppeforløb etablerede et privat fællesskab. Her efter halvandet år holder gruppen stadig sammen med ugentlige møder hos hinanden uden støtte fra kommunale medarbejdere," siger Frederik Jensen, sundhedspædagogisk konsulent i Sønderborg Kommune.
Nu skal flere kommuner have glæde af metoden og platformen
Projektet er realiseret med en bevilling på 2,7 mio. kroner fra VELUX FONDEN, der nu også har tildelt projektets parter en yderligere bevilling til brug for formidlingsaktiviteter, så Sønderborg Kommune kan dele deres erfaringer og platformen med andre kommuner.
"Sønderborg Kommune har introduceret en innovativ tilgang til socialt arbejde og gjort sig nogle vigtige erfaringer, som andre kommuner uden tvivl kan drage fordel af, og vi glæder os til at se, hvordan projektet vil brede sig," fortæller Vibeke Lybecker, programchef i VELUX FONDEN.
VELUX FONDEN har støtte Sønderborg Kommunes udviklingsprojekt som del af programmet ’Fællesskaber for alle’, som er et af fondens fokusområder inden for ’Sociale Indsatser’. Ambitionen er at bidrage til, at flere indgår i konstruktive fællesskaber og får handlekraft og kapacitet til at mestre deres liv.
Er din organisation passioneret om at skabe inklusion og styrke borgernes handlekraft?
VELUX FONDEN inviterer civilsamfundets organisationer til at ansøge om midler til udviklingsprojekter, der åbner døre til fællesskaber for borgere i socialt udsatte positioner.
Ansøgningsfristen er den 1. august 2024.
Vil du vide mere om Aktive Avatars?
Kontakt Frederik Jensen fra Sønderborg Kommune
Telefon: 27906980
Mail: frjn@sonderborg.dk