Med fem nye bevillinger til 22 mio. kr. sætter VELUX FONDEN fokus på handlekraft og livskvalitet i det sene voksenliv

Med en ny strategisk indsats sigter VELUX FONDEN mod at styrke samfundets forståelse af voksenlivets overgange og forandringer. Fem innovative forskningsprojekter har modtaget bevillinger som det første skridt på området.

Over de kommende 25 år forventes antallet af ældre i Danmark at stige markant. Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil andelen af borgere over 80 år stige til 10 procent i 2050, mens samme aldersgruppe ved indgangen til 2023 udgjorde blot 5 pct. af befolkningen.

Med stigende levealder vil flere og flere opleve nye udfordringer og forandringer for både krop og sind. Det medfører, at vores liv på arbejdspladsen, i familien, blandt venner og i samfundet vil ændre sig. 

Det kalder på viden om, hvordan man kan opretholde et handlekraftigt liv gennem hele livsforløbet – også i det sene voksenliv. Der er behov for at udvikle nye tilgange og metoder for, at den enkelte kan bevare livskvalitet og handlekraft.

”Der er mange muligheder, hvis vi tør tænke anderledes omkring, hvad et handlekraftigt liv – hele livet – kræver. Vi har behov for at styrke vores viden om aldringens faser og skabe en ny samtale om seniorlivet, hvor vi fokuserer på udvikling og handlekraft frem for afvikling. Det er derfor til stor glæde, at vi nu indleder det nye uddelingsområde ’Voksenlivets overgange og forandringer’ med bevillinger til fem vigtige projekter,” siger Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN.

Fra menopausen til seniorer på arbejdsmarkedet: Fem bidrag til voksenlivets overgange gennem tværfagligt samarbejde

De fem projekter, som VELUX FONDEN netop har bevilget i alt 22 mio. kr. til, fokuserer alle på livskvalitet, sundhed og trivsel i de senere livsfaser. 

”Et nært samarbejde mellem de forskellige discipliner inden for forskning samt praktikere er vejen frem, når vi skal udvikle nye løsninger og styrke individets handlemuligheder i voksenlivets overgange. Det kræver samarbejder at finde løsninger, og det unikke ved projekterne er, at de alle arbejder tværsektorielt mellem forskning og praksis, en tilgang vi i VELUX FONDEN har rigtig gode erfaringer med fra andre af fondens uddelingsområder,” siger Ane Hendriksen.

Projekterne vil forbedre livskvaliteten blandt den enkelte med ny viden og konkrete værktøjer. Det skal ske gennem tværfaglig forskning, praktiske anbefalinger og samarbejde mellem forskellige aktører bl.a. sundhedsprofessionelle samt patienter og deres pårørende. 

40 års engagement i aldringsforskningen

“VELUX FONDEN har siden sin etablering i 1981 haft et fokus på aldring udtrykt i fundatsen, så vi har allerede stor erfaring og viden at trække på. Med det styrkede fokus på området, håber vi at kunne være med til at realisere et uforløst potentiale til gavn for mange,” siger Ane Hendriksen

Uddelingsområdet ’Voksenlivets overgange og forandringer’ er del af fondens nye 2030-strategi og samler områderne gerontologi, øjenforskning samt aktive ældre. Det sker for at fremme den evidens- og vidensbaserede samtale om de overgange, udfordringer og muligheder, der opstår i forbindelse med job, bolig, familie, fritid og deltagelse i samfundsliv og fællesskaber i det voksenliv, der for de fleste af os bliver længere end tidligere.

Kort om de fem projekter

Nyheder