Med fem nye bevillinger til 22 mio. kr. sætter VELUX FONDEN fokus på handlekraft og livskvalitet i det sene voksenliv
Over de kommende 25 år forventes antallet af ældre i Danmark at stige markant. Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil andelen af borgere over 80 år stige til 10 procent i 2050, mens samme aldersgruppe ved indgangen til 2023 udgjorde blot 5 pct. af befolkningen.
Med stigende levealder vil flere og flere opleve nye udfordringer og forandringer for både krop og sind. Det medfører, at vores liv på arbejdspladsen, i familien, blandt venner og i samfundet vil ændre sig.
Det kalder på viden om, hvordan man kan opretholde et handlekraftigt liv gennem hele livsforløbet – også i det sene voksenliv. Der er behov for at udvikle nye tilgange og metoder for, at den enkelte kan bevare livskvalitet og handlekraft.
”Der er mange muligheder, hvis vi tør tænke anderledes omkring, hvad et handlekraftigt liv – hele livet – kræver. Vi har behov for at styrke vores viden om aldringens faser og skabe en ny samtale om seniorlivet, hvor vi fokuserer på udvikling og handlekraft frem for afvikling. Det er derfor til stor glæde, at vi nu indleder det nye uddelingsområde ’Voksenlivets overgange og forandringer’ med bevillinger til fem vigtige projekter,” siger Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN.
Fra menopausen til seniorer på arbejdsmarkedet: Fem bidrag til voksenlivets overgange gennem tværfagligt samarbejde
De fem projekter, som VELUX FONDEN netop har bevilget i alt 22 mio. kr. til, fokuserer alle på livskvalitet, sundhed og trivsel i de senere livsfaser.
”Et nært samarbejde mellem de forskellige discipliner inden for forskning samt praktikere er vejen frem, når vi skal udvikle nye løsninger og styrke individets handlemuligheder i voksenlivets overgange. Det kræver samarbejder at finde løsninger, og det unikke ved projekterne er, at de alle arbejder tværsektorielt mellem forskning og praksis, en tilgang vi i VELUX FONDEN har rigtig gode erfaringer med fra andre af fondens uddelingsområder,” siger Ane Hendriksen.
Projekterne vil forbedre livskvaliteten blandt den enkelte med ny viden og konkrete værktøjer. Det skal ske gennem tværfaglig forskning, praktiske anbefalinger og samarbejde mellem forskellige aktører bl.a. sundhedsprofessionelle samt patienter og deres pårørende.
40 års engagement i aldringsforskningen
“VELUX FONDEN har siden sin etablering i 1981 haft et fokus på aldring udtrykt i fundatsen, så vi har allerede stor erfaring og viden at trække på. Med det styrkede fokus på området, håber vi at kunne være med til at realisere et uforløst potentiale til gavn for mange,” siger Ane Hendriksen
Uddelingsområdet ’Voksenlivets overgange og forandringer’ er del af fondens nye 2030-strategi og samler områderne gerontologi, øjenforskning samt aktive ældre. Det sker for at fremme den evidens- og vidensbaserede samtale om de overgange, udfordringer og muligheder, der opstår i forbindelse med job, bolig, familie, fritid og deltagelse i samfundsliv og fællesskaber i det voksenliv, der for de fleste af os bliver længere end tidligere.
Kort om de fem projekter
- Maria Hybholt, Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet
- Bevilling: 4.999.830, -
- Forskningsprojektet undersøger overgangsalderens tværfaglige kompleksitet og dens påvirkning på kvinder gennem tre arbejdspakker. Arbejdspakke #1 fokuserer på selvforståelse og handlekraft samt hvordan fysisk aktivitet kan påvirke disse aspekter i den tidlige postmenopause ved hjælp af fokusgrupper, interviews og spørgeskemaundersøgelser. Arbejdspakke #2 analyserer fysisk funktion og sundhed i forhold til aktivitetsniveau efter menopausen ved hjælp af avancerede fysiologiske metoder. Arbejdspakke #3 belyser, hvordan overgangsalderen påvirker kvinders arbejdsliv gennem interviews og fokusgrupper.
- Projektet er en del af et longitudinelt design, der følger de samme kvinder over tid med det overordnede mål at generere ny viden og udvikle retningslinjer til at styrke individuel og organisatorisk handlekraft i håndtering af udfordringer forbundet med overgangsalderen.
- Aske Juul Lassen, Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet
- Bevilling: 5.000.000, -
- NUVIS vil øge seniorernes handlekraft ved at fremme deres nysgerrighed, udvikling og visdom, samt ændre fortællingen om deres bidrag på arbejdsmarkedet. Projektet er nyskabende for både forskning og praksis med sit fokus på udvikling frem for afvikling i seniorarbejdslivet og vil med dette modvirke tab af handlekraft, som nogle seniorer oplever allerede i overgangen til seniorarbejdslivet, mens de er på arbejdsmarkedet. Vi lever i et aldrende samfund og pensionsalderen stiger. I modsætning til den gængse fortælling om nedslidte og udbrændte seniorer, er der en stor del af seniorarbejdsstyrken, der er i fortsat udvikling, engagerer sig i læringsforløb og bruger deres erfaringsbaserede visdom.
- I projektet undersøges nysgerrighed, udvikling og visdom i praksis for akademikere og fysioterapeuter gennem etnografiske metoder. I projektets senere faser udvikles tiltag der skal fremme udvikling og visdom i seniorarbejdslivet i samarbejde med Danske Fysioterapeuter. DJØF og DM.
- Vibeke Graven, REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation; Odense Universitetshospital; Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
- Bevilling: 4.943.055, -
- Projektet Håb og handlekraft i voksenlivet med alvorlig sygdom er et samarbejdsprojekt mellem praktikere og forskere fra rehabilitering og palliation. Vi vil undersøge erfaringer med håb og håbets betydning for handlekraft hos patienter 50+ og pårørende med alvorlig sygdom. Alvorlig sygdom i den sidste del af livet er et radikalt brud i hverdagslivet og den planlagte livsbane, og håbløsheden kan true. Vi ved, at håb er en grundlæggende kilde til at leve med alvorlig sygdom. Sammen med patienter og pårørende vil vi udvikle, teste og evaluere et idekatalog med håbsmateriale. Det skal hjælpe professionelle, patienter og pårørende, med at få viden om håbets nuancer, og hvad der kan understøtte og mindske håb samt redskaber til at arbejde med håb.
- Projektet er et partnerskab mellem VELUX FONDEN og REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation; Odense Universitetshospital; Klinisk Institut, Syddansk Universitet. Det udføres i samarbejde med forskningsinstitutionen DEFACTUM, samt REHPAs forskningsklinik, rehabiliteringscenter SANO og Neurocentret, Aarhus Kommune.
- Dorte Ejg Jarbøl, Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet
- Bevilling: 3.495.450, -
- Projektet vil undersøge hvordan socialt sårbare voksne ældre end 50 år oplever og håndterer overgangen fra at være rask til at være alvorligt syg. Målet er at komme med anbefalinger til, hvordan sundhedsprofessionelle kan understøtte handlekraft hos socialt sårbare med alvorlig sygdom. Projektet forstår handlekraft relationelt, det vil sige som de impulser til og muligheder for at handle, der opstår i mødet mellem den enkelte og verden omkring dem. Ved at forstå handlekraft på denne måde, kan projektet udvikle meningsfulde anbefalinger, der tager højde for de sociale og institutionelle sammenhænge, som alvorligt syge møder. I projektet benyttes epidemiologiske, antropologiske og praksisinddragende forskningstilgange, og kræft anvendes som modelsygdom for alvorlig sygdom.
- Projektet organiseres med en projektgruppe af forskere fra SDU og en følgegruppe med repræsentanter fra praksis (sygehus, almen praksis, kommune), patienter, pårørende og frivillige.
- Rikke Lund, Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet
- Bevilling: 3.651.225, -
- De fleste mennesker vil opleve en livsovergang, hvor pleje og omsorg for voksne pårørende med kronisk sygdom og deraf følgende funktionstab bliver nødvendig. Samfundets stigende forventning til pårørendes indsats i omsorgen for nærtstående øger presset på de pårørende. Projektets formål er at undersøge sociale og kønsmæssige uligheder i at være omsorgsgivende pårørende, ulighed i de mulige helbredsmæssige konsekvenser, og hvordan disse uligheder kan afbødes.
- Resultaterne kan danne baggrund for udvikling af konkrete indsatser inden for en relativ kort periode, da store dele af det empiriske materiale allerede er til rådighed, og fordi der i projektet er stort fokus på at udvikle projektet i samarbejde med relevante stakeholders.