Litteraturtalenter flytter ind på universiteterne

Otte forfattere kommer de næste to år til at have deres daglige gang på syv forskellige universiteter, hvor de med arbejdslegater fra VELUX FONDEN skal inspirere og lade sig inspirere af forskere og studerende.

Forestil dig, at du havde din daglige gang hos NASA. Du ville kunne tage din fiktion til et nyt niveau sådan et sted.

Sådan beskriver forfatter Shëkufe Tadayoni Heiberg den inspiration, hun forventer at få under sit kommende ophold på Roskilde Universitet, hvor hun bliver tilknyttet Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab. 

Hun er blandt de otte litteraturtalenter, som netop har modtaget et toårigt arbejdslegat, og som flytter ind på universiteter i Danmark, Grønland og Færøerne, hvor de skal have deres daglige gang, og hvor de skal inspirere og lade sig inspirere af forskere og studerende.

Det sker som en del af VELUX FONDENs Writers in Residence-program ’Litteratur og humanvidenskab i dialog’, som har eksisteret siden 2021 med en ambition om at fremme gensidig inspiration, den demokratiske samtale og samarbejdet mellem den litterære kunst og humanistisk videnskab.

Børnebogsforfatter flytter ind på Grønlands universitet

Forfatter Ikimalik Pikilak er også en af de otte litteraturtalenter, og hun vil med inspiration fra inuits fortælletraditioner arbejde på at skrive fem børnebøger under sit ophold på Grønlands Universitet. 

Hun har en passion for at bevare og formidle inuitkultur gennem litteratur og bor i Grønlands hovedstad, Nuuk, hvor hun arbejder som kunstner, forfatter og traditionel inuittatovør. 

Det er en enestående mulighed for at styrke universitetets forskning og undervisning. Ikimalik Pikilaks børnebøger, der kombinerer inuits traditionelle mundtlige fortællestile med moderne perspektiver, vil give både studerende og forskere værdifulde nye indsigter i kulturarv og litteratur
Mari Kleist
Institutleder ved Kultur, Sprog og Historie på Grønlands Universitet

Mange inuit i Grønland er ifølge forfatteren vokset op med børnelitteratur, der blev skrevet af personer, som levede langt væk, og som afspejlede en anden livsstil og kultur end deres egen. 

Vi har ikke fået lov til selv at fortælle, hvem vi var som folk. Det har resulteret i, at siden vi ikke kunne afspejle os i det, som vi lærte om vores kultur, blev vi fremmede for os selv. Jeg håber derfor, at bøgerne vil bidrage til en dybere og mere ligeværdig forståelse af hinanden
Ikimalik Pikilak
Institut for Kultur, Sprog og Historie på Grønlands Universitet

Følger i fodsporene på Glenn Bech og Malte Tellerup

Ud over Shëkufe Tadayoni Heiberg og Ikimalik Pikilak kommer forfatterne Rúni Weihe, Nanna Storr-Hansen, Jonas Eika, Monia Sander Haj-Mohamed, Elias Sadaq og Rasmus Theisen til at rykke ind på universiteterne.

Fælles for dem er, at de har debuteret for mindre end ti år siden og har vist et højt, anerkendt kunstnerisk niveau med flere skønlitterære udgivelser bag sig.

Litteratur er afgørende for vores samfund, hvor den udtrykker, former og udvikler identitet, sammenhængskraft og medborgerskab. Vi ønsker at bidrage til at styrke skønlitteraturen og bane vejen for nye gennembrud i et kreativt møde mellem kunst og humanistisk videnskab, hvor vi giver tid og rum til samarbejde og til gensidig inspiration mellem forfattere, forskere og studerende. Vi glæder os derfor til at følge de otte forfatteres færd i universitetsverdenen.
Henrik Tronier, uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN

Sidste år var Glenn Bech, Tine Høeg og Malte Tellerup blandt modtagerne af VELUX FONDENs arbejdslegat, og blandt andre Adam Drewes var i 2022 til 2024 tilknyttet Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, hvor han under opholdet skrev sin seneste bog, ’CHRISTIAN ERIKSENS FALD’.

Writers in residence 2025 - 2026

VELUX FONDEN har i december 2024 uddelt arbejdslegater til følgende otte forfattere. Mød dem, og hør hvad de hver især ser frem til:

Writers in Residence-programmet

  • I VELUX FONDENs program ’Litteratur og humanvidenskab i dialog’ er en writer in residence en skønlitterær forfatter, som får et arbejdslegat og midlertidigt rykker ind på et universitet.
  • VELUX FONDEN har i december 2024 uddelt arbejdslegater til otte forfattere:
    • Rúni Weihe (Fakultet for Sprog og Litteratur på Færøernes Universitet)
    • Nanna Storr-Hansen (Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet)
    • Jonas Eika (Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet)
    • Monia Sander Haj-Mohamed (Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet)
    • Elias Sadaq (Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet)
    • Rasmus Theisen (Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet)
    • Ikimalik Pikilak (Institut for Kultur, Sprog og Historie på Grønlands Universitet) 
    • Shëkufe Tadayoni Heiberg (Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet).
  • De otte forfattere er blevet udvalgt blandt ansøgningerne, som programmets nordiske bedømmelsespanel bestående af forfattere og forskere vurderede. 

Foto

  • Rúni Weihe: Lea Meilandt
  • Sheküfe Tadayoni Heiberg: Mathilde Schmidt
  • Rasmus Theisen: Kasper Palsnov
  • Jonas Eika: Daniel Hjort
  • Monia Sander Haj-Mohamed: Ahmed Ben Abid
  • Nanna Storr-Hansen: Martin Johannsen
  • Elias Sadaq: Sara Galbiati
Writers in residence
  • I slutningen af 2023 var modtagerne af det toårige arbejdslegat til ophold på danske universiteter: Glenn Bech, Emeli Bergman, Gry Stokkendahl Dalgas, Rasmus Daugbjerg, Tine Høeg, Caroline Albertine Minor, Kirstine Reffstrup og Malte Tellerup.
  • Med Writers in residence-programmet kan forfatteren fokusere på sin kunstneriske udvikling og arbejdet med egne værker. Forfatteren har sammen med en tilknyttet forsker udarbejdet en samarbejdsaftale om forfatterens bidrag til for eksempel undervisning, kreativ skrivning, workshops og forskningsaktiviteter efter forfatterens og instituttets ønsker til gensidigt udbytte og inspiration.
  • Forfatteren modtager 210.000 kroner per år i to år. Derudover bliver universitetets udgifter til for eksempel frikøb til den tilknyttede forsker, forfatterkontor, rejseudgifter, workshops og administration dækket. 

Nyheder