Litteraturtalenter flytter ind på universiteterne
Forestil dig, at du havde din daglige gang hos NASA. Du ville kunne tage din fiktion til et nyt niveau sådan et sted.
Sådan beskriver forfatter Shëkufe Tadayoni Heiberg den inspiration, hun forventer at få under sit kommende ophold på Roskilde Universitet, hvor hun bliver tilknyttet Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab.
Hun er blandt de otte litteraturtalenter, som netop har modtaget et toårigt arbejdslegat, og som flytter ind på universiteter i Danmark, Grønland og Færøerne, hvor de skal have deres daglige gang, og hvor de skal inspirere og lade sig inspirere af forskere og studerende.
Det sker som en del af VELUX FONDENs Writers in Residence-program ’Litteratur og humanvidenskab i dialog’, som har eksisteret siden 2021 med en ambition om at fremme gensidig inspiration, den demokratiske samtale og samarbejdet mellem den litterære kunst og humanistisk videnskab.
Børnebogsforfatter flytter ind på Grønlands universitet
Forfatter Ikimalik Pikilak er også en af de otte litteraturtalenter, og hun vil med inspiration fra inuits fortælletraditioner arbejde på at skrive fem børnebøger under sit ophold på Grønlands Universitet.
Hun har en passion for at bevare og formidle inuitkultur gennem litteratur og bor i Grønlands hovedstad, Nuuk, hvor hun arbejder som kunstner, forfatter og traditionel inuittatovør.
Mange inuit i Grønland er ifølge forfatteren vokset op med børnelitteratur, der blev skrevet af personer, som levede langt væk, og som afspejlede en anden livsstil og kultur end deres egen.
Følger i fodsporene på Glenn Bech og Malte Tellerup
Ud over Shëkufe Tadayoni Heiberg og Ikimalik Pikilak kommer forfatterne Rúni Weihe, Nanna Storr-Hansen, Jonas Eika, Monia Sander Haj-Mohamed, Elias Sadaq og Rasmus Theisen til at rykke ind på universiteterne.
Fælles for dem er, at de har debuteret for mindre end ti år siden og har vist et højt, anerkendt kunstnerisk niveau med flere skønlitterære udgivelser bag sig.
Sidste år var Glenn Bech, Tine Høeg og Malte Tellerup blandt modtagerne af VELUX FONDENs arbejdslegat, og blandt andre Adam Drewes var i 2022 til 2024 tilknyttet Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, hvor han under opholdet skrev sin seneste bog, ’CHRISTIAN ERIKSENS FALD’.
Writers in residence 2025 - 2026
VELUX FONDEN har i december 2024 uddelt arbejdslegater til følgende otte forfattere. Mød dem, og hør hvad de hver især ser frem til:
Writers in Residence-programmet
- I VELUX FONDENs program ’Litteratur og humanvidenskab i dialog’ er en writer in residence en skønlitterær forfatter, som får et arbejdslegat og midlertidigt rykker ind på et universitet.
- VELUX FONDEN har i december 2024 uddelt arbejdslegater til otte forfattere:
- Rúni Weihe (Fakultet for Sprog og Litteratur på Færøernes Universitet)
- Nanna Storr-Hansen (Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet)
- Jonas Eika (Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet)
- Monia Sander Haj-Mohamed (Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet)
- Elias Sadaq (Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet)
- Rasmus Theisen (Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet)
- Ikimalik Pikilak (Institut for Kultur, Sprog og Historie på Grønlands Universitet)
- Shëkufe Tadayoni Heiberg (Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet).
- De otte forfattere er blevet udvalgt blandt ansøgningerne, som programmets nordiske bedømmelsespanel bestående af forfattere og forskere vurderede.
Foto
- Rúni Weihe: Lea Meilandt
- Sheküfe Tadayoni Heiberg: Mathilde Schmidt
- Rasmus Theisen: Kasper Palsnov
- Jonas Eika: Daniel Hjort
- Monia Sander Haj-Mohamed: Ahmed Ben Abid
- Nanna Storr-Hansen: Martin Johannsen
- Elias Sadaq: Sara Galbiati
Efter at have afsluttet et langvarigt romanarbejde befinder jeg mig igen et åbent og søgende sted i min praksis. Sammen med undervisere og studerende på IKK glæder jeg mig til på ny at undersøge, hvordan der kan fortælles – hvad fortællende prosa overhovedet kan – i de her tider. Jeg håber på at blive inspireret af den forskning, der foregår på instituttet, og på at kunne invitere de studerende ind i alt det uvisse og processuelle ved at skrive – og måske derigennem også spørge til forskellene mellem teori og skønlitteratur, tænkning og fabulation.
Det er en stor ære at være blevet husforfatter på SDU. Akademia farver på alle måder mit kunstneriske virke, og jeg har oftest en researchbaseret tilgang til mit arbejde. Derfor glæder jeg mig også ufatteligt meget til at indgå i universitet både som lærer og lærende.
Jeg glæder mig usigeligt til det her samarbejde og ser frem til at blive inspireret og informeret af den visionære sameksistens-orienterede forskning, der bedrives på Klima- og miljøhumaniora på RUC. Jeg håber, samarbejdet og samtalerne kan kvalificere mine spekulative fremtidsfiktioner, sådan at overgangene mellem den virkelighed, vi lever i i dag, og de utopier, jeg drømmer om at flytte ind i imorgen, forbindes og flyder sammen. Mit håb er, at jeg samtidig kan bidrage til instituttets levende vidensbank med udvikling af praksisser, der undersøger og understøtter nye og mere omsorgsfulde måder at se verdnen på.
Først er jeg jo bare virkelig glad og taknemmelig over bevillingen. Og så ser jeg frem til samarbejdet med AU’s forskere og studerende. Jeg har virkelig ingen akademisk erfaring, og det er der ingen grund til at romantisere, men jeg har haft en ret pragmatisk og ujævn vej ind i litteraturen, og desto mere spændende bliver det derfor at dele arbejdsmetoder, tænkning og læsning med de tilknyttede på Nordisk sprog og litteratur. Og så skriver jeg om Nordsøen lige nu – og om mammutter, hård kærlighed, fiskekvoter og sådan nogle ting – og arbejdet med den roman og det hav kræver akademisk indsigt, nogle rejser og også praktisk viden, alt sammen noget jeg får adgang til nu via legatet og universitetet, og det er jo et kæmpe privilegium.
Jeg ser meget frem til at komme på Writers-in-residence på Ilisimatusarfik. Ilisimatusarfik har et rigtig dejlig miljø, som jeg glæder mig til at rykke ind i og begynde på børnebøgerne. Det er et stærkt program, som prorektor, institutleder og lektor for Institut for Kultur, Sprog og Historie, Mari Kleist, og afdelingsleder for sprog, litteratur og medie, Annemette Hejlsted, og jeg har udarbejdet. Og særligt undervisningsforløbet om mundtlig overleveringer, der er en tabt identitets- og vidensbevaringsmetode, er noget, jeg virkelig ser frem til.
Som Writer-In-Residence på AAU ser jeg frem til at få ro og tid til at udvide min praksis, samtidig med at min skrift kan blive en del af et dynamisk forskningsmiljø. Mit forfatterskab har altid interesseret sig for gensidig udveksling, mellem poesi og videnskab, mellem tænkning og kunst, derfor ser jeg det som en stor og betydningsfuld udviklingsportal at indgå et samarbejde med Institut for Kultur & Læring.
Jeg er optaget af, hvordan virkelighedens narrativer forhandles og forskubbes i mødet mellem udsigelsespositioner og arbejder derfor med skriften som processuel og interaktiv – flydende mellem krop, skærm og papir. Dette åbner spørgsmål om intellektuelt ejerskab, poetisk solidaritet og litterær stemmeføring. Opholdet på IKK vil give mig adgang til akademisk forskning inden for disse spørgsmål, som jeg ser frem til at gå i dybden med i gensidig udveksling med instituttets forskere og studerende.
I de seneste 5-6 år er jeg, hver gang chancen bød sig , rejst til miner rundt omkring i verden. Til kolonigjorte, militariserede og udpinte pladser, hvorfra der udvindes guld, asfalt, jern, cinnober. Jeg har indsamlet viden, nedfældet noter og skitseret på en samling af rejseessays om periferien, mytologiske landskaber og om eksilering. På Fakultetet for Sprog og Litteratur i Tórshavn håber jeg på at møde perspektiver, som kan hjælpe mig med bedre at forstå, det jeg er i gang med at skrive og bedre at kunne se de kredsløb af velstand og vold, som jeg stadig kun kan ane omfanget af. Desuden glæder jeg mig utrolig meget til at møde eleverne på Ritlist og deltage i den relativt nye forfatterskoles tekstlæsninger og daglige diskussioner.
- I slutningen af 2023 var modtagerne af det toårige arbejdslegat til ophold på danske universiteter: Glenn Bech, Emeli Bergman, Gry Stokkendahl Dalgas, Rasmus Daugbjerg, Tine Høeg, Caroline Albertine Minor, Kirstine Reffstrup og Malte Tellerup.
- Med Writers in residence-programmet kan forfatteren fokusere på sin kunstneriske udvikling og arbejdet med egne værker. Forfatteren har sammen med en tilknyttet forsker udarbejdet en samarbejdsaftale om forfatterens bidrag til for eksempel undervisning, kreativ skrivning, workshops og forskningsaktiviteter efter forfatterens og instituttets ønsker til gensidigt udbytte og inspiration.
- Forfatteren modtager 210.000 kroner per år i to år. Derudover bliver universitetets udgifter til for eksempel frikøb til den tilknyttede forsker, forfatterkontor, rejseudgifter, workshops og administration dækket.