Forskningsbaseret støtteindsats udbredes: Frivillige peers skal hjælpe psykisk sårbare med at finde handlekraften i hverdagen

Forskning viser, at frivillige peers, som har deres egne erfaringer med psykisk sårbarhed, kan støtte psykisk sårbare til at opnå bedring og skabe livsændringer i hverdagen. Med en ny bevilling fra VELUX FONDEN sikres det, at den peer-baserede støtteindsats ”Vejen til hverdagslivet” udbredes til fire kommuner over de næste 2½ år.

Flere personer med psykisk sårbarhed får nu mulighed for at gøre brug af en ny forskningsbaseret støtteindsats, der kan hjælpe til mere livsglæde og handlekraft i hverdagen.

Det sker i en tid, hvor et stigende antal voksne danskere giver udtryk for at have et dårligt mentalt helbred. Andelen af voksne, som scorer lavt på den mentale helbredsskala i Den Nationale Sundhedsprofil, er steget fra 13,2 procent i 2017 til 18,3 procent i 2023.

Bag støtteindsatsen står Peer-Partnerskabet, som er et initiativ af Det Sociale Netværk og SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed og som for anden gang har fået støtte af VELUX FONDEN. 

Peer-Partnerskabet kan efter fem års forskning nu udfolde foreningens støtteindsats ”Vejen til hverdagslivet”. Foreningen udspringer af civilsamfundet og har gennemført et samarbejde med forskningsenheden på Danmarks største psykiatriske center, Psykiatrisk Center København, som har slået fast, at indsatsen har vist signifikante effekter på personlig recovery, funktionsevne og livskvalitet.

”Det er afgørende, at vi kan udbrede et tilbud, som hjælper mennesker, som er et sted i livet, hvor mentale eller psykiske problemer forhindrer dem i at leve det liv, som de vil eller ønsker”, siger Mia Kristina Hansen, forperson i Peer-Partnerskabet.

Kommer til fire kommuner

Målgruppen er voksne danskere over 18 år, som fordeler sig i tre grupper; 25 procent med psykisk mistrivsel, 50 procent med moderate, psykiske lidelser og 25 procent med svære, psykiske lidelser.

Støtteindsatsen er opbygget som et gruppeforløb. Deltagerne med psykisk sårbarhed møder hinanden to timer om ugen i 11 uger, hvor to frivillige gruppeledere, som selv har erfaring med psykisk sårbarhed, er uddannet til at lede grupperne.

“Når deltagerne med psykisk sårbarhed søger hjælp, kan de spejle sig i underviserne. De har den levede erfaring og kan vise, at uanset hvor håbløst det ser ud, vil deltagerne kunne gå efter deres drømme og ønsker for et godt liv”, siger Mia Kristina Hansen.

Peer-Partnerskabets ambition er, at støtteindsatsen på sigt skal være et landsdækkende tilbud. Foreningen lancerer nu tilbuddet i følgende fire kommuner Fredericia, Kolding, København og Rødovre. Peer-Partnerskabet har tidligere samarbejdet med kommunerne, da man undersøgte støtteindsatsens effekter. 

Det vækker glæde i Fredericia Kommune, som nu atter kan indlede et samarbejde om indsatsen.

”Forskningsprojektet har vist de positive effekter af indsatsen, vi har lavet. Vi glæder os derfor til at starte op igen og til at have samspillet med civilsamfundet. Vi oplever som kommune, at økonomien og rekrutteringen af medarbejderne stiller os i en vanskelig situation, og vi skal omfavne denne form for indsatser, fordi vi kan se, at de virker, og fordi vi kan se, at effekterne kommer på meget kort tid. Det er afgørende, at vi som kommune understøtter og hjælper borgerne hen til de tilbud, som skaber livsændring i hverdagen, men at vi lader tilbuddene forblive i regi af for eksempel Peer-Partnerskabet, fordi effekten ligger i, at civilsamfundet driver indsatserne”, siger Henriette Korf Graversen, chef for det brede socialområde i Fredericia Kommune.

Gruppeforløbene begynder nu 

VELUX FONDEN har støttet foreningen af to omgange – først med 11 millioner kroner og siden med 5,9 millioner kroner. Fonden håber, at Peer-Partnerskabets arbejde kan bidrage til, at flere voksne danskere med psykisk sårbarhed kan opnå bedring og skabe livsændringer i hverdagen.

”Psykisk mistrivsel rammer danskere i alle aldre og hæmmer deres muligheder for at have en meningsfuld hverdag og for at deltage i fællesskaberne. Vi er stolte over, at vi kan støtte et projekt, hvor kommuner og lokale frivillige samarbejder vidensbaseret om at løse sociale opgaver, som kan modvirke psykisk mistrivsel og som kan styrke handlekraften hos mennesker i socialt udsatte positioner, sådan at de kan deltage i samfundets forskellige fællesskaber,” siger Vibeke Lybecker, VELUX FONDENs uddelingschef for sociale indsatser.

Peer-Partnerskabet har taget hul på møder med lokale ledere, medarbejdere, frivillige og samarbejdspartnere for at drøfte opstarten af gruppeforløbene, og gruppeforløb for psykisk sårbare i Kolding, København, Fredericia og Rødovre lanceres nu.

Psykisk sårbare mennesker har stor effekt af peer-støtte
  • Peer-indsatser har en betydelig positiv effekt på mennesker med psykiske udfordringer. Når disse personer mødes af peers, der selv har haft psykisk sygdom tæt inde på livet, oplever de en hurtigere og bedre bedring
  • Det danske forskningsprojekt 'Vejen til hverdagslivet' har undersøgt denne effekt.
  • Projektet har dokumenteret effekten af et 10-ugers peer-gruppeforløb og individuelt følgeskab gennem et randomiseret studie i perioden 2019 til 2023
  • Projektet er gennemført af Peer-Partnerskabet, stiftet af foreningen Det Sociale Netværk og SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, med støtte fra VELUX FONDEN
  • Forskningen er udført af Copenhagen Research Center for Mental Health – CORE, Region Hovedstadens Psykiatri.
  • Forskningen har inkluderet 296 deltagere i de fem kommuner København, Fredericia, Helsingør, Rødovre og Gladsaxe. 
  • Det er det eneste nyere studie på verdensplan, der gennem et lodtrækningsforsøg har undersøgt effekten af peer-støtte uden for den etablerede psykiatri.
  • Læs mere om resultaterne

Nyheder

Kontakt

Se alle