Biblioteker bygger bro mellem generationer og engagerer unge og seniorer til at gøre en forskel for klimaet

Nyt projekt vil skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor over 800 unge og seniorer mødes og sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.

Bibliotekerne skal skabe håb og nye former for lokal handlekraft for en grønnere fremtid. Det sker med det nye forandrings- og forankringsprojekt ’Sammen om fremtiden’, som Tænketanken Fremtidens Biblioteker har skudt i gang.

”Hvis vi skal få borgere i alle aldre til at arbejde med klima og bæredygtighed, skal vi finde nye måder at italesætte omstillingen og at mobilisere borgere på. Vi ved, at unge og seniorer ønsker at gøre en forskel. Vi skal derfor have engageret dem til at lave bæredygtige handlinger,” siger projektleder Kristine Lykke Roed fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Det forventes, at medarbejdere fra 30 biblioteker i alle dele af Danmark skal facilitere lokale workshops, såkaldte fremtidsværksteder, hvor unge og seniorer samarbejder om at udvikle lokale klimahandlinger.

“Det vil være op til deltagerne at finde ud af, hvad klimahandling betyder for dem. Det kan være at plante træer, arrangere demonstrationer eller arbejde med at reducere deres dataforbrug. Men allerede idet de sætter sig ned og i fællesskab diskuterer, hvordan de kan arbejde med at skabe en grønnere fremtid, er de faktisk i gang med at lave en klimahandling,” siger Kristine Lykke Roed.

Bibliotekerne styrker den demokratiske dialog

UNESCO-metoden Futures Literacy vil danne rammen for generationsmøderne og de demokratiske debatter om fremtiden. Det er en metode, som bidrager med værktøjer og tilgange til, hvordan man kan udforske, forstå og engagere sig i forskellige fremtidsscenarier. 

“Det ligger allerede i bibliotekernes dna at tale ind i forskellige forestillingsverdener og facilitere demokratisk samtale. Bibliotekerne er også ofte omdrejningspunktet for de lokale samfund. De har bøgerne og fremtiden på hylderne, og de har lokalkendskabet og kontakterne til for eksempel Ældre Sagen og uddannelsesinstitutioner som FGU og NEXT. Derfor har de også allerede adgang og kendskab til unge og seniorer, som vil være med,” siger Kristine Lykke Roed.

Voksne over 60 år giver erfaringer videre og bidrager til handlekraft

Projektet er en videreudvikling af det netop afsluttede projekt ’Sammen om verdensmål’, hvor 36 folkebiblioteker siden 2021 har engageret og mobiliseret voksne over 60 år omkring FN’s verdensmål i lokale fællesskaber. 

Erfaringerne herfra viser, at de voksne over 60 år har fundet det meningsfuldt at lave klimahandlinger på tværs af generationer. De får på denne måde mulighed for at videregive erfaringer, viden og livskompetencer til de kommende generationer og for at skabe håb og handlekraft for de unge og for fremtiden.

Det nye projekt er støttet af VELUX FONDEN med 1,83 millioner kroner fra fondens uddelingsprogram ’Frivillighed 60+’.

”Vi ønsker at understøtte voksne over 60 år i den vigtige rolle at være en del af en lokal samfundsressource, der bidrager med indsigt og erfaring. Vi ser frem til at følge projektet og dets arbejde med at styrke samarbejdet mellem generationer og samtidig inspirere til handlinger til gavn for klimaet og at styrke det lokale engagement,” siger Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN.

VELUX FONDEN har bevilliget 1,83 millioner kroner til projektet, som løber indtil slutningen af oktober 2025.

Kort om Sammen om fremtiden
  • Forandrings- og forankringsprojektet ’Sammen om fremtiden’ vil gennem lokale workshops, såkaldte fremtidsværksteder, og demokratiske debatter om fremtiden skabe håb og nye former for lokal handlekraft for en mere bæredygtig fremtid.
  • 30 biblioteker i alle dele af Danmark skal facilitere de lokale workshops, hvor unge og seniorer samarbejder om at udvikle lokale klimahandlinger.
  • Projektet er drevet af Tænketanken Fremtidens Biblioteker og består af tre faser: Biblioteksansatte gennemgår i første fase et træningsforløb, således at de kan gennemføre og facilitere omkring 30 lokale fremtidsværksteder med seniorer og unge. De biblioteksansatte faciliterer i anden fase fremtidsværkstederne, som i tredje fase munder ud i 30 lokale klimahandlinger, som borgere og biblioteksansatte i fællesskab faciliterer.
  • Gennem træningsforløbene uddannes der 60 generationsmødeagenter, som fremover vil facilitere lokale klimahandlinger.

Tænketanken Fremtidens Biblioteker forventer, at 'Sammen om fremtiden' resulterer i:

  • 60 uddannede generationsmødeagenter, som fremover vil facilitere lokale klimahandlinger.
  • 30 lokale klimahandlefællesskaber.
  • Omkring 450 unge og 360 seniorer, der samarbejder om klima og bæredygtighed.
  • Desuden udvikles en model for generationsmøder om klima, som kan anvendes lokalt og skaleres på nationalt plan. 


Projektet fortsætter frem til oktober 2025.

Nyheder