Tværsektoriel metodeudvikling til mestring af hverdagslivet under eller efter svær psykisk mistrivsel
VELUX FONDEN efterspørger nyskabende projektforslag, som kan udvikle nye metoder til at bygge broer og skabe overgange mellem offentlige indsatser og civilsamfundets mange deltagelsesmuligheder, så mennesker i svær psykisk mistrivsel fastholder koblingen til hverdagslivets fællesskaber - eller finder vej tilbage til dem.
Hvad gør man, når hverdagslivet ikke hænger sammen, og det er svært at genfinde den nødvendige struktur, trivsel og sociale tilknytning efter en periode med svær psykisk mistrivsel? Hvordan får man den rette hjælp, mens man oplever psykisk mistrivsel, og hvordan finder man vejen tilbage til en hverdag med indhold og meningsfulde fællesskaber efter de sociale og personlige tab, som psykisk mistrivsel ofte indebærer?
VELUX FONDEN inviterer aktører fra civilsamfundet eller den offentlige sektor til at ansøge om midler til metodeudvikling af indsatser, der vil involvere borgere, og udvikle et samspil mellem civilsamfundet og den offentlige sektor (region eller kommune).
Baggrund og behov
Behandling fra den regionale psykiatri eller socialpsykiatrien i kommunen kan i perioder være afgørende for at opnå den nødvendige hjælp, når man oplever svær psykisk mistrivsel. Desuden kan deltagelse i civilsamfundets fællesskaber og opbygningen af betydningsfulde relationer skabe forandringskraft og understøtte brobygningen til øvrige almene samfundsfællesskaber.
De mange personlige og samfundsmæssige potentialer, der knytter sig til deltagelse i civilsamfundets fællesskaber, udfordres dog af en række barrierer. Mennesker med erfaringer fra svær psykisk mistrivsel beskriver eksempelvis, at der mangler sammenhængende tilbud, vejvisning og støtte i overgangene fra behandling til hverdagsliv helt generelt.
I forhold til civilsamfundets potentiale for at bygge bro til samfundets almene fællesskaber oplever flere desuden, at det kan være udfordrende at navigere mellem - og at finde vej til - de mange tilbud og fællesskaber i civilsamfundet. Derudover kan selve inklusionen i civilsamfundets fællesskaber være udfordrende; ikke mindst, hvis man oplever forskellige grader af psykisk mistrivsel.
Endelig ved man fra praksis og forskning, at tværsektorielle samarbejder mellem civilsamfundsorganisationer og offentlige tilbud inden for psykiatrien kan være udfordrende at etablere og drive grundet forskelligartede tilgange, manglende ressourcer eller begrænset kendskab til relevante aktører på tværs af sektorer.
Fokus på metodeudvikling og inddragelse af borgerne
Med dette temakald efterspørger VELUX FONDEN projekter, der har fokus på metodeudvikling og tværsektorielt samspil omkring svær psykisk mistrivsel, navnlig inden for udvikling og nytænkning af fællesskaber, der udspringer af civilsamfundets foreninger og organisationer.
Særligt efterspørges projekter, der involverer borgernes egne stemmer og behov, så det sikres at, indsatsen er efterspurgt og relevant for målgruppen.
Dernæst lægger vi vægt på, at projektideen rummer relevante overvejelser om rekruttering og vedvarende deltagelse for målgruppen i civilsamfundets fællesskaber. Dette indebærer en inddragelse af borgerne selv i arbejdet med at identificere, hvad der motiverer til deltagelse og hvilke barrierer, der kan være for at søge mod samfundets øvrige fællesskaber.
Endelig er det vigtigt, at projektets forandringsteori er velmotiveret; Hvilke antagelser har I omkring de metodemæssige greb, der skal anvendes for at skabe udvikling, forandring og fællesskaber for borgere i målgruppen?
Frist for interessetilkendegivelse den 1. august 2025
I første omgang fremsendes en interessetilkendegivelse. Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte os.
Civilsamfundsorganisationer og/eller regionale og/ eller kommunale aktører kan søge til projekter, der involverer både civilsamfund og en offentlig aktør i et samarbejde omkring en indsats til gavn for borgere i svær psykisk mistrivsel.
Vi støtter ikke
I vores vurdering af de fremsendte interessetilkendegivelser lægger vi vægt på, at:
Projekterne skal evalueres med en ekstern virkningsevaluering for at opsamle projektets læring og metodiske resultater. Udgifter til den eksterne evaluering skal medtages i budgettet.
I første omgang skal I indsende en kort beskrivelse af jeres projektforslag, kaldet en interessetilkendegivelse. Et panel af erfaringseksperter dvs. mennesker med levede erfaringer med svær psykisk mistrivsel bistår fonden med at udvælge, hvilke projektideer, der bliver inviteret til at indsende en fuld ansøgning.
For at opfylde fondens forpligtelser i henhold til den danske fondslov (§ 4) har vi nogle specifikke krav til oplysninger, som vi vil bede om, hvis din organisation modtager en bevilling. Det er vigtigt at bemærke, at disse oplysninger ikke er påkrævet ved indsendelse af ansøgningen, men vil blive anmodet om, hvis din ansøgning bliver godkendt.
De oplysninger, fonden vil bede om, inkluderer:
Vi sætter pris på din forståelse og samarbejde. Oplysningerne er afgørende for at overholde love og reguleringer og anmodes kun, når nødvendigt for din ansøgningsbehandling.