Opsporing og behandling af nedsat syn gennem forskning-praksis-samarbejder

Et sundt og socialt liv kræver handlekraft. Hvis handlekraften er udfordret, bliver det sværere for mennesker at fastholde en tilværelse med livskvalitet, aktiv deltagelse i samfundet og i det sociale liv. VELUX FONDEN har fokus på synstab som en markant overgang i voksenlivet, og som en udfordrende faktor i forhold til at fastholde handlekraft og livskvalitet blandt 50+ i befolkningen.

Den stigende andel af ældre i befolkningen vil føre til øget behov for håndtering af voksenlivets overgange. Synstab sker for en støt stigende andel af befolkningen, og de aldersrelaterede øjensygdomme har haft bevågenhed i forskningssammenhæng i mange år. 

I Danmark foregår hovedparten af forskningen i øjensygdomme på specialiserede afdelinger på landets sygehuse, hvor viden om den kliniske behandling af øjensygdomme er veldokumenteret. Der er opstået samarbejder mellem sygehuse og praktiserende øjenlæger, og i et relativt begrænset omfang er landets optometrister/optikere blevet inddraget. Der er sparsom evidens omkring nytteværdien af det foreliggende vidensgrundlag i relation til de ønsker og behov, der findes i hverdagen hos mennesker med nedsat syn.

Set ud fra en samfundsmæssig betragtning vil nytten ske i befolkningen, når vidensgrundlaget får en praktisk anvendelighed, hvilket vil ske, når viden gennemprøves af dem, der ved, hvad nedsat syn betyder i hverdagen.

Kaldet stiler mod at besvare et overordnet spørgsmål om, hvordan forskningen kan appliceres og skabe nytte i praksis, eftersom en stor del af vidensgrundlaget inden for øjensygdomme og nedsat syn kun i begrænset omfang er relateret til praksis uden for hospitalssektoren

VELUX FONDEN ønsker at invitere til forskning-praksis-baserede samarbejder omkring opsporing, behandling eller om livet med nedsat syn i Danmark. 

Projekter inviteres til at undersøge sammenhænge mellem nedsat syn og handlekraft, og hvilke indsatser, der gør en positiv forskel. Det kan fx undersøges, hvordan individets handlekraft påvirkes i hverdagen hos mennesker med nedsat syn, og hvilke faktorer, der fremmer handlekraften. Et relevant spørgsmål kan fx være hvilken behandling eller hvilke teknologiske hjælpemidler, der gør en forskel for øget handlekraft og forbedret livskvalitet.

Handlekraft kan også betragtes systemisk, og et projekt kan fx undersøge, hvordan de kommunale enheder, kommunikationscentrene, møder borgere med nedsat syn – et møde, der præger hverdagen for både borger og pårørende. Et lignende spørgsmål med en systemisk tilgang er, hvordan arbejdspladser møder en medarbejder med begyndende nedsat syn, og hvorvidt samarbejdet omkring medarbejderen inkluderer specialviden eller andre instanser i håndteringen af et fremtidigt arbejdsliv.

Kaldet søger at skabe konkret viden om det oplevede tab af handlekraft ved nedsat syn, og samtidig hvad der skaber positive forandringer i livet for mennesker med nedsat syn.

Status
Åben
Ansøgning
- Åben for indsendelser
Ansøgning
- Deadline for indsendelser
14:00

Kontakt