Den stigende andel af ældre i befolkningen vil føre til øget behov for håndtering af voksenlivets overgange. Synstab sker for en støt stigende andel af befolkningen, og de aldersrelaterede øjensygdomme har haft bevågenhed i forskningssammenhæng i mange år.
I Danmark foregår hovedparten af forskningen i øjensygdomme på specialiserede afdelinger på landets sygehuse, hvor viden om den kliniske behandling af øjensygdomme er veldokumenteret. Der er opstået samarbejder mellem sygehuse og praktiserende øjenlæger, og i et relativt begrænset omfang er landets optometrister/optikere blevet inddraget. Der er sparsom evidens omkring nytteværdien af det foreliggende vidensgrundlag i relation til de ønsker og behov, der findes i hverdagen hos mennesker med nedsat syn.
Set ud fra en samfundsmæssig betragtning vil nytten ske i befolkningen, når vidensgrundlaget får en praktisk anvendelighed, hvilket vil ske, når viden gennemprøves af dem, der ved, hvad nedsat syn betyder i hverdagen.
Kaldet stiler mod at besvare et overordnet spørgsmål om, hvordan forskningen kan appliceres og skabe nytte i praksis, eftersom en stor del af vidensgrundlaget inden for øjensygdomme og nedsat syn kun i begrænset omfang er relateret til praksis uden for hospitalssektoren.
VELUX FONDEN ønsker at invitere til forskning-praksis-baserede samarbejder omkring opsporing, behandling eller om livet med nedsat syn i Danmark.
Projekter inviteres til at undersøge sammenhænge mellem nedsat syn og handlekraft, og hvilke indsatser, der gør en positiv forskel. Det kan fx undersøges, hvordan individets handlekraft påvirkes i hverdagen hos mennesker med nedsat syn, og hvilke faktorer, der fremmer handlekraften. Et relevant spørgsmål kan fx være hvilken behandling eller hvilke teknologiske hjælpemidler, der gør en forskel for øget handlekraft og forbedret livskvalitet.
Handlekraft kan også betragtes systemisk, og et projekt kan fx undersøge, hvordan de kommunale enheder, kommunikationscentrene, møder borgere med nedsat syn – et møde, der præger hverdagen for både borger og pårørende. Et lignende spørgsmål med en systemisk tilgang er, hvordan arbejdspladser møder en medarbejder med begyndende nedsat syn, og hvorvidt samarbejdet omkring medarbejderen inkluderer specialviden eller andre instanser i håndteringen af et fremtidigt arbejdsliv.
Kaldet søger at skabe konkret viden om det oplevede tab af handlekraft ved nedsat syn, og samtidig hvad der skaber positive forandringer i livet for mennesker med nedsat syn.
Gennem bevillinger til op til 2-årige forskning-praksis-projekter skal uddelingen fremme vidensgrundlaget inden for øjenområdet og understøtte samarbejde mellem relevante aktører i bred forstand.
Hvert enkelt projekts beskrivelse må indeholde konkrete definitioner og afklaringer af følgende:
Opslagets samlede budgetramme er 14 mio. kr., og ansøgninger modtages på mellem 300.000 kr. og 3 mio. kr.
Ansøger forventes at være på seniorforsker-niveau inden for sit fagområde. Tidligere erfaring inden for forskning i øjensygdomme er en fordel, men ikke et krav.
Ansøger forventes at initiere et nyskabende samarbejde med øvrige samarbejdspartnere inden for relevante relaterede organisatoriske fællesskaber og forventes at inddrage mennesker med nedsat syn.
Ansøgninger indsendes via ansøgningsportalen på VELUX FONDENs hjemmeside, hvor en ansøgning kan påbegyndes fra 1. oktober. Ved oprettelse af ansøgning tildeles et femcifret sagsnummer, som bedes oplyses ved eventuelle henvendelser.
Bemærk at det er op til jer som ansøgere, hvorvidt I indsender ansøgningen på dansk eller engelsk.
Efter ansøgningsfristens udløb vil de indsendte ansøgninger sendes til sagkyndig bedømmelse, og ansøgningerne behandles af VELUX FONDENs bestyrelse i marts 2025.
Efter 1. december vil indsendte ansøgninger ikke komme i betragtning. Ansøgninger eller bilag kan ikke indsendes via mail uden forudgående aftale herom med VELUX FONDEN.
Ved vurdering af ansøgningen bliver der lagt vægt på:
Der afholdes to åbne onlinemøder henholdsvis tirsdag d. 22. oktober 2024 kl. 09-10 og torsdag d. 6. november kl. 15-16, hvor interesserede ansøgere kan tilmelde sig og få svar på spørgsmål vedrørende udarbejdelse af en ansøgning.
Tilmelding til møderne sker via følgende links:
Deadline for tilmelding er d. 15. oktober 2024 (for begge møder).
Obligatorisk
Øvrige bilag afhænger af projektet.