Udvikling og opbygning af elektrisk optræks-spil til flyene

Modtager:
Knud Møller Andersen
Bevilliget
175.000 DKK
År
2024

Projektbeskrivelse

Forpligtende og konstruktivt fællesskab, grøn omstilling og vidensdeling med perspektiver går hånd i hånd i et projekt, hvor en gruppe særligt aktive frivillige 60+ har engageret sig kraftigt i at udvikle et elektrisk optræks-spil til svævefly.  

Bevillingsmodtager vil ind i den grønne tidsalder: 
”Vi skal hjælpe svæveflyveklubber – ikke kun i Danmark, men i hele verden”

Motorfri svævefly kræver diesel. Knud Møller Andersen fra Herning Svæveflyveklub gør svævefly grønnere med en løsning, som skal udbredes til hele verden. Det sker med en bevilling til Svæveklubbens Senior-gruppe fra VELUX FONDEN.

Hvad bruger I bevillingsmidlerne fra VELUX FONDEN til?

”Svævefly kommer fra nul til 400 meter på 30 sekunder. Men for at vi kan glide gennem luften, benytter vi et wirespil, som vi trækker vores fly op med. Vores nuværende spil kører på diesel og blev taget i drift i 1983, hvor vi byggede den på komponenter, som stammede fra 1930’erne før Anden Verdenskrig. Vi vil gerne støtte den grønne omstilling ved at udvikle et eldrevet spil, som ikke brænder 1,5 liter brændstof af, hver gang flyene skal have luft under vingerne. Vi håber, at erfaringerne, vi gør os undervejs, kan hjælpe svæveflyveklubber – ikke kun i Danmark, men i hele verden”.

Hvordan opstod din egen interesse for svæveflyvning?

”Jeg var 15 år, da et familiemedlem introducerede mig til svæveflyvning. Jeg var begyndt på Flyvevåbnets lærlingeuddannelse, som lå tæt på den lokale svæveflyveklub, som arrangerede flyvninger på hverdagsaftener. Jeg ville prøve det, så jeg meldte mig ind. Den første gang, jeg var i luften, var helt speciel. Jeg oplevede den hurtige acceleration, som plantede sig i mig. Bare den udsigt, jeg havde, og den stilhed, jeg oplevede, var fantastisk. Svæveflyvning har lige siden været en del af mit liv, for jeg har været instruktør, været på Danmarks landshold, deltaget i internationale stævner og lige haft mit 50-års jubilæum her i Herning Svæveflyveklub”.

Hvad er det bedste ved at være ildsjæl inden for dit område?

”Svæveflyvning er et socialt samlingspunkt. Du kommer ud og møder glade, passionerede mennesker, som alle er frivillige, og som alle tager fat for at løse opgaver, og du møder mennesker, som kommer fra forskellige, sociale lag og fra forskellige faggrupper. Det er foreningsdanmark, når det er bedst. Jeg flyver stadigvæk og synes, at det er fantastisk. Men det sociale liv, jeg oplever i vores svæveflyveklub, er særligt. Vi har som klub altid haft behov for flere midler, end vi havde til rådighed, så vi har altid forsøgt at løse mange opgaver med vores egne hænder. Svæveflyvningen har været et livslangt uddannelsesforløb, som har udviklet mig”.