Udbredelse og forankringsprojekt: Vejen til hverdagslivet
Projektbeskrivelse
Formålet er en national udbredelse og økonomisk forankringsmodel for den udviklede peer-metode "Vejen til hverdagslivet", hvor kommuner og lokale frivillige sammen arbejder vidensbaseret om at løse sociale opgaver ift. psykisk mistrivsel.
På individniveau har projektet til formål at øge personlig recovery, funktionsevne og livskvalitet, at styrke handlekraft og øge socialt netværk og at bidrage til nye handlemuligheder og længerevarende tilknytning til almene fællesskaber. Samtidig har projektet på systemniveau til formål at udvikle en økonomisk bæredygtig model for den fremtidige nationale drift af indsatsen.
Baggrunden for bevillingen er, at Peer-Partnerskabet (Det Sociale Netværk og SIND) i juni 2019 modtog en bevilling på kr. 11 mio. kr. til forsknings- og metodeudviklingsprojektet 'Håb og selvbestemmelse i hverdagslivet'. Projektet har i samspil med en række kommuner udviklet et manualiseret peer-gruppeforløb på 10 gruppegange, som drives af voksne med egenerfaring med psykisk sygdom samt tilbud om individuelt følgeskab i op til seks måneder. Målgruppen er personer over 18 år, der oplever nedsat psykisk funktionsevne, svarende til målgruppen for Servicelovens §82d. Indsatsen, hvor 200 borgere indgik, er effektevalueret af Forskningsenheden Psykiatrisk Center København og resultaterne viser signifikante effekter på personlig recovery, funktionsevne og livskvalitet. Der er dermed succesfuldt udviklet en metode, der styrker mental sundhed og forbedrer hverdagslivet for personer i psykisk mistrivsel