Grønne Bæredygtige Fællesskaber

Modtager:
Pernille Malberg Dyg
Bevilliget
3.499.221 DKK
År
2020

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at udvikle og afprøve metoder inden for socialgastronomi. Socialgastronomi handler om at bruge mad og måltider til at skabe sociale forandringer og fællesskaber på tværs af kulturer, generationer og social status. Der mangler dog en afdækning og udvikling af socialgastronomi som metode: Hvad kan mad og måltider i forhold til at skabe fællesskaber og social forandring? Projektet skal derfor også skabe en bedre forståelse for og målretning af aktiviteterne til specifikke målgrupper, samt en dokumentation af effekterne af sådanne aktiviteter.
Projektets målgruppe er beboere i det almennyttige boligområde Hørgården i København (drevet af 3B). Hørgården er på Ghettolisten med 40-50 procent af beboerne på overførselsindkomst og en tredjedel af beboerne med anden etnisk baggrund end dansk.

"Beboerne har fået et nyt fællesskab, og vi har normaliseret det at spise lækker mad baseret på grøntsager, bønner, linser og krydderurter" - Pernille Malberg Dyg

Måltidet har gennem tusindvis af år samlet mennesker og derigennem skabt fællesskaber.

På moderne dansk hedder det socialgastronomi. En tværfaglig praksis, som bruger mad og måltider til skabe social forandring og fremme bæredygtighed og fællesskaber på tværs af kulturer, generationer og social baggrund.

2.500 mennesker til mere end 120 events 

Netop socialgastronomi var omdrejningspunktet for projektet Grønne Bæredygtige Fællesskaber – et samarbejde mellem Ernærings- og Sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole og  magerplanen, der foruden at styrke fællesskaberne også havde til formål at sætte fokus på bæredygtighed.

I de fire år, projektet stod på, var 2.500 mennesker i boligområdet Hørgården i Urbanplanen på Amager med til mere end 120 arrangementer i form af fællesspisning, frokost, pizzahygge i byhaven, fester, brunch, byhave-workshops og madkurser for børn, voksne og etniske minoritetskvinder.

Inspiration til grøn og klimavenlig mad

Og det virkede. I en evaluering svarede 73 % af de adspurgte, at de havde fået inspiration til nye klimavenlige retter til fællesspisningerne, og 69 % svarede, at de havde smagt ny mad. Samtidig - og ikke mindst - var tilbagemeldingerne fra deltagerne, at de havde lyst til at deltage igen, og at de fik mod på flere lokale aktiviteter, hvor de kunne møde andre beboere på tværs af alder, køn, etnicitet og social baggrund.

Projektet sluttede i januar 2024, men frivillige kræfter har sikret dets fortsættelse. Så sidste torsdag i hver måned sender duften af mad stadig røgsignaler om fællesspisning og fællesskab i Hørgården.