Bogudgivelse: Den florissante handels København. En fortælling om mennesker, bygninger og tid, 1750-1807

Modtager:
Kåre Lauring
Projekt nummer:
00076341
Bevilliget
15.000 DKK
År
2025

Projektbeskrivelse

Bogens hovedtema er den florissante handels historie fortalt i en række fortællinger, der som udgangspunkt har en person, der var aktiv deltager i denne handel. Bogens greb er dermed at bruge fortællingen om en række af tidens store florissante skikkelser og deres familie: Skibsredere, sukkerproducenter, te- og kornhandlere samt et par af dem, der sejlede med skibene. Hvem var de? Hvor kom de fra? Hvor boede de, og indenfor hvilken del af den florissante handel var de aktive. Dermed bliver personerne og deres bygninger et konkret udgangspunkt for at fortælle om de større temaer af denne handelsperiode.

 

Den florissante handelsperiode var en skelsættende periode inden for Danmarks og Københavns historie. Danmarks neutralitet frem til 1807 under periodens mange krige, der blev udkæmpet i både Europa og ude omkring i kolonierne, bevirkede, at den neutrale danske handelsflåde kunne overtage en stor del af de krigsførende magters handel på deres kolonier.

Fra fortrinsvis franske og hollandske, men også engelske kolonier blev kolonivarer sendt til København, hvorfra de blev videredistribueret til det øvrige Europa. Der var tale om kolossale mængder af varer. Alene fra Indien, Ostindien og Kina blev der i årene 1772-1807 i København losset varer til en samlet værdi af ca. 132 mio. rigsdaler. Hvortil skal lægges en særdeles profitabel sukkerproduktion og handel med basis i Dansk Vestindien. Det i et dobbeltmonarki med et årligt statsbudget på omkring 7 mio. rigsdaler og en samlet befolkning, inklusive Norge, hertugdømmer og kolonier, på ca. 2,3 mio. mennesker. Ikke alt foregik efter reglerne for neutral skibstrafik. Tværtimod var der frem mod århundredeskiftet tale om en lang række stadigt mere provokerende og ofte statsstøttede overtrædelser af de vedtagne regler for neutral handel og skibsfart. Da langt de fleste af overtrædelserne var vendt mod England, går der derfor også en lige linje fra disse overtrædelser til Slaget på Reden 2. april 1801. 

Den florissante handelsperiode var dog også tiden, hvor borgerskabet, både kvinder og mænd, for alvor begyndte at træde i karakter. Mange kvinder både i Danmark og ude omkring i Europa deltog aktivt kampen mod den transatlantiske slavehandel. Og Salys rytterstatue på Amalienborg Slotsplads hylder den enevældige kongemagt, men statuen er ikke finansieret af kongen, men af Asiatisk Kompagnis borgerlige aktionærer og dermed den klasse, der i 1848 krævede enevælden afskaffet til fordel for et valgt parlament i samarbejde med et konstitutionelt monarki.