VELUX FONDEN fremmer viden om vores kultur, historie og samfund: Støtter grundforskning med 40 mio. kroner
Den betydelige investering understreger VELUX FONDENs engagement i at fremme viden om og forståelse af vores kultur, historie og samfund.
”Jeg er utrolig glad for, at vi gennem vores tætte samarbejde med de humanistiske og samfundsvidenskabelige institutter på landets universiteter kan være med til at styrke deres forskningsmiljøer. Det er helt afgørende, hvis vi skal nå til ny og dybere forståelse af vores kultur og samfund og løse tidens vigtigste udfordringer, som ikke kan løses med teknisk eller økonomisk indsigt alene. Vi har brug for viden om den menneskelige faktor og dens rolle i både udfordringerne og løsningerne,” siger Henrik Tronier, der er uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og er ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN.
Støtte til vigtige aktuelle temaer
Projekterne dækker en bred vifte af centrale forskningsområder inden for samfundsmæssigt vigtige temaer; fra forskning i vores sprogs tidligste udviklingshistorie, over den stigmatisering, man kan opleve som psykisk syg, til forskning i forskellen på mænds og kvinders work-life-balance og brug af forældreorlov.
De syv projekter er bevilget som del af VELUX FONDENs uddelingsområde 'Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur', som hvert år uddeler midler gennem fondens Kernegruppeprogram. Gennem programmet har fonden siden 2008 støttet 121 projekter.
Programmet er målrettet grundforskning på højeste faglige niveau og fokuserer på at støtte forskere i at etablere en forskergruppe, kendt som en kernegruppe, og gennemføre et tre- til fireårigt projekt, der vil skabe ny dybdegående viden.
"Vi støtter grundforskning inden for de human- og samfundsvidenskabelige discipliner, fordi det udvider horisonter og skaber nye perspektiver på mennesker, kultur, sprog, historie og samfund, som er nødvendige for at fremme en demokratisk og bæredygtig udvikling. Vi glæder os til følge projekterne,” siger Henrik Tronier.
Kort om de syv projekter
- Caroline de la Porte, professor MSO, Copenhagen Business School, Institut for International Økonomi, Politik og Business
- Bevilling: 5.637.556 kr.
- Hvordan prioriterer mænd og kvinder mellem deres arbejde og fritid? Hvorfor er mænd stadig underrepræsenterede i forbindelse med barselsorlov? Udligner det nye EU-direktiv om forældreorlov balancen mellem arbejde og fritid for mænd og kvinder? Hvilke virksomhedspolitikker for work-life balance ønsker medarbejderne på deres arbejdsplads? Disse spørgsmål vil blive adresseret i projektet, med henblik på at udarbejde en ny teori om work-life balance.
- Anne Mette Thorhauge, lektor, og Andreas Lindegaard Gregersen, lektor, Københavns Universitet, Institut for Kommunikation
- Bevilling: 5.458.103 kr.
- Projektet vil undersøge børn og unges pengespil i krydsfeltet mellem gaming og nye finansielle platforme. Fokus er på, hvordan børn og unge deltager i pengespil, og hvad det betyder for deres økonomiske socialisering, de influencers, der rammesætter pengespillene, og hvilke økonomiske værdier og verdensbilleder, de formidler, samt hvordan platformene muliggør og profiterer fra pengespil.
- Nanna Kann-Rasmussen, lektor, Københavns Universitet, Institut for Kommunikation
- Bevilling: 5.668.381 kr.
- I de senere år har arkiver, biblioteker og museer aktivt deltaget i debatten om f.eks. bæredygtighed, kolonialisme og social retfærdighed. Dette har medført en konflikt om hvorvidt kulturinstitutioner bør være neutrale, eller om de bør indtage en klarere position i samfundsspørgsmål. Målet er at skabe et begrebsapparat, der forbedrer samfundets diskussioner om kulturinstitutioners forandring.
- Thomas Olander, lektor, Københavns Universitet, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
- Bevilling: 5.696.173 kr.
- Projektet vil arbejde på at rekonstruere ældre ordforråd for at forstå den indoeuropæiske "mørke tidsalder" i årtusinderne efter 4000 f.Kr. Dermed bidrager projektet til forståelsen af den afgørende periode, hvor Europa og det vestlige Asien gennemgik fundamentale sproglige, kulturelle og teknologiske forandringer.
- Tone Roald, lektor, Københavns Universitet, Institut for Psykologi
- Bevilling: 5.697.649 kr.
- I hverdagslivet oplever vi en rigdom af atmosfæriske kvaliteter: en hyggelig stue, en travl arbejdsplads eller oplevelsen af et stykke musik. Vi ved, at atmosfærer påvirker os – men hvorfor og hvordan? Dette projekt vil være det første forsøg på at undersøge oplevelsen af forskellige atmosfærer ud fra et fænomenologisk psykologisk perspektiv.
- Rasmus Munksgaard, lektor, og Annette Olesen, lektor, Aalborg Universitet, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde
- Bevilling: 5.689.161 kr.
- Projektet vil undersøge den aktuelle danske kriminalpolitik, der i stigende grad indbefatter nykriminaliseringer og strafskærpelser, og som forgrener sig til andre retsområder end strafferetten. Projektet studerer intensionerne bag specifikke kriminalpolitiske initiativer samt deres tilsigtede og utilsigtede virkninger. Med dette afsæt vil projektet bidrage til teoretiske og metodologiske fremskridt inden for straf og kriminalitetsforebyggelse.
- Somogy Varga, professor, Aarhus Universitet, Institut for Kultur og Samfund
- Bevilling: 5.696.714 kr.
- Projektet har til formål at skabe en bedre forståelse af de former for irrationalitet, som faglitteraturen identificerer som væsentlige i diagnosticering og forklaring af psykiske lidelser. Projektet vil udvikle en integrativ forståelse af epistemisk rationalitet, gentænke forholdet mellem rationalitet og mental sundhed, og bidrage til at forstå og reducere stigmatisering.
Kort om Kernegruppeprogrammet
- Med Kernegruppeprogrammet har VELUX FONDEN siden 2008 fokuseret på at støtte humanistisk og samfundsvidenskabelig grundforskning i dialog og samarbejde med universiteternes institutter.
- Det er en del af uddelingsområdet Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur.
- En kernegruppe er en forskergruppe med typisk en eller to fastansatte forskere som projektledere, evt. et yderligere antal fastansatte forskere, samt 2-3 postdocs og/eller ph.d.-studerende.
- En kernegruppe kan bestå af forskere fra samme institut eller forskere på tværs af institutter og universiteter.