Ældre tyrkere er en ny socialt udsat gruppe

En stor del af de tyrkiske "gæstearbejdere", der i disse år går på pension, er fattige. Ny bog belyser de alvorlige udfordringer, mange ældre fra etniske minoritetsgrupper vil møde i årene fremover.

Seniorforsker Anika Liversage fra SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd - har sammen med seniorforsker Vibeke Jakobsen gennemført en undersøgelse blandt 3.000 tyrkiske indvandrere. Resultaterne er udgivet i bogen 'Ældre fra Tyrkiet - hverdagsliv og vilkår'. Projektet blev i 2012 støttet med 2,2 mio. kr. fra VELUX FONDEN.

En del af de ældre tyrkere klarer sig ved at bo sammen med voksne børn, viser undersøgelsen fra SFI. Fotos: Sally Kamille Liversage 

'Ældre fra Tyrkiet' - udpluk fra bogen

For snart halvtreds år siden, i slutningen af de glade tressere, savnede Danmark arbejdskraft og nogle job blev taget af gæstearbejdere fra Tyrkiet, Pakistan og det daværende Jugoslavien. Historien om, hvad der siden skete, er velkendt: Oliekrisen i 1973 førte til et stop for indvandring, men mange af de, primært mandlige, migranter forblev i Danmark og fik efter noget tid koner og børn hertil. Stigende arbejdsløshed, og globaliseringens udflytning af arbejdspladser gjorde mange af dem arbejdsløse. Og årene gik.

I dag er denne første generation af arbejdsmigranter blevet gamle. Mænd, der var 24 år i 1970, fylder 70 år i 2016, og de har dermed været folkepensionister i en årrække. Det er en gruppe af ældre, der i dag gør den samlede danske ældrebefolkning mere sammensat, end den tidligere har været, og vi kan forudse, at ældre etniske minoriteter i årene fremover vil stille fx den danske ældrepleje overfor nye udfordringer. Livet for disse ældre mennesker kan nemlig være ganske udfordrende, og også noget vanskeligere end livet er for de fleste danskere på samme alder.

Læs hele artiklen fra bogen

Seniorforsker Anika Liversage har udgivet bogen 'Ældre fra Tyrkiet'.

Nyheder