Nysgerrighed, udvikling og visdom i seniorarbejdslivet 60+: NUVIS
Projektbeskrivelse
Med projektet NUVIS vil vi øge seniorernes handlekraft ved at fremme deres nysgerrighed, udvikling og visdom, samt ændre fortællingen om deres bidrag på arbejdsmarkedet. Projektet er nyskabende for både forskning og praksis med sit fokus på udvikling frem for afvikling i seniorarbejdslivet og vil modvirke tab af handlekraft, som nogle seniorer oplever allerede i overgangen til seniorarbejdslivet, mens de er på arbejdsmarkedet. Projektet baserer sig på etnografisk feltarbejde blandt seniorer i en overgangsfase i deres arbejdsliv såsom fx jobskifte, efter-videreuddannelses-forløb eller virksomhedsstart. På baggrund af denne viden igangsætter vi et udviklingsforløb med projektparterne Danske Fysioterapeuter, DJØF og DM med henblik på at udvikle, forankre og skalere tiltag, der understøtter handlekraft i seniorernes overgangsfaser på arbejdsmarkedet.
”Vi kan være med til at skabe gode arbejdsliv for mange seniorer” - Aske Juul Lassen
Modsat den gængse fortælling om nedslidte og udbrændte seniorer vælger en stor del af seniorarbejdsstyrken at deltage i læringsforløb og bruge deres erfaringer og udvikle sig. Lektor Aske Juul Lassen fra Københavns Universitet og projektet NUVIS vil øge seniorernes handlekraft ved at fremme deres nysgerrighed, udvikling og visdom.
Hvad bruger I bevillingsmidlerne fra VELUX FONDEN til?
Vi vil som forskningsgruppe gerne skubbe til, at vi oplever en forfejlet og gammeldags måde at tale om ældre mennesker og – i særdeleshed – ældre mennesker på arbejdsmarkedet. Vi skal indsamle data og dykke ned i to faggrupper, akademikere og fysioterapeuter, for at blive klogere på nysgerrighed, udvikling og visdom i seniorarbejdslivet. Mange af de ting, som man bliver god til i løbet af arbejdslivet – at have overblik, se tingene fra flere sider, lære fra sig og yde professionel omsorg – kan kaldes visdom, men det har ikke været undersøgt på den måde. Spørgsmålet er: Kan vi overhovedet tale om visdom på det arbejdsmarked, som vi har i dag? Det vil jeg mene. Når vi taler om visdom, skal vi tænke på, at seniorerne gennem deres lange arbejdsliv opbygger kompetencer og erfaringer, som vi ikke anerkender nok.
Hvordan opstod din egen interesse for at arbejde med dit felt?
Jeg oplever mange fordomme og misforståelser, som jeg gerne have luget ud i. Der hersker en idé om, at jo længere du kommer i arbejdslivet, jo mindre motiveret er du for udvikling, fordi du er på vej på pension. Vi har dog lavet undersøgelser, som viser, at seniorerne fortsat har en nysgerrighed til at ville udvikle sig. Jeg har de sidste år kigget på kompetenceudvikling for seniorerne og håber, at vi kan skabe gode og lange arbejdsliv, så længe vi forstår og fremmer seniorernes bidrag. Vi har et accelereret arbejdsmarked, hvor seniorerne – sådan karikereret – kan tage luft ud af ballonen ved at finde middelveje og have blik for, at der er ting, der er vigtigere i livet, end om man når alle deadlines. Vi håber, at vi kan være med til at bygge bro mellem generationer på arbejdsmarkedet og modvirke stress og jag.
Hvad er det bedste ved at være ildsjæl inden for dit område?
Jeg kan se, at den viden, som jeg er med til at bringe på bordet, kan være med til at skabe gode arbejdsliv for mange seniorer. Jeg forsker inden for det, som kaldes engageret forskning, hvor vores forskningsspørgsmål og initiativer skabes i et samspil med interessenter og aftagere. Det er givende, også selvom det indebærer en masse ekstra arbejde og nye måder at tænke forskningens rolle i samfundet på.

Bag om bevillingen
Fem innovative forskningsprojekter har modtaget bevillinger som det første skridt på området, og Aske Juul Lassens projekt ‘Nysgerrighed, udvikling og visdom i seniorarbejdslivet 60+: NUVIS’ er et af dem.
Projektet sigter mod at ændre fortællingen om personer over 60 på arbejdsmarkedet. Gennem etnografisk feltarbejde og stakeholderinvolvering ønsker projektet at fremme en fortælling om seniorernes udvikling og understøtte seniorernes bidrag og kompetencer.