Nyt forskningsprojekt skal undersøge danskernes oplevelser af afmagt

Et nyt forskningsprojekt med antropolog Mikkel Rytter i spidsen sætter fokus på fænomenet ” afmagt” i det danske samfund. Målet er at identificere og finde løsninger på de forskellige former for afmagt i Danmark, som potentielt kan udvikle sig til en krise for vores demokrati og det tillidsbaserede velfærdssamfund.

Hvor, hvordan og hvorfor oplever borgere i Danmark afmagt? Hvad kendetegner disse oplevelser, og hvordan kan de afhjælpes? Sådan lyder nogle af de centrale spørgsmål, et nyt forskningsprojekt går i dybden med. Forskningsprojektet hedder: ”Afmagt i Danmark: En humanistisk undersøgelse af afmagtens former, manifestationer og potentialer i det 21. århundrede”.

Mikkel Rytter, professor i antropologi på Aarhus Universitet, skal lede projektet, der støttes med en bevilling på 8.996.198 kr. i perioden 2024-2029 fra VELUX FONDEN.

”Der er mange fænomener i verden, som kan resultere i afmagt - fra vores krop, dens udseende, forandringer og sygdom til vores nære relationer i familien. Økonomi, bureaukrati, racisme, sociale medier eller et dårligt arbejdsmiljø. For slet ikke at tale om eksterne begivenheder på stor skala som krige, katastrofer eller klimaforandringer. Afmagt har mange dimensioner og fremtrædelsesformer. Oplevelser og erfaringer med afmagt er måske på mange måder et kendetegn ved den tid, vi lever i. Det er dog vigtigt, at afmagt ikke kun lammer eller pacificerer os – vi ønsker også i projektgruppen at forstå, hvilke nye fællesskaber og forandringspotentialer, der kan udspringe af afmagt,” fortæller Mikkel Rytter.

Projektet samler humanistiske forskere på tværs af fagdiscipliner
15 forskere fra forskellige humanistiske discipliner ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet vil samarbejde med afsæt i deres respektive forskningsfelter og sammen med eksterne partnerorganisationer sætte afmagt til diskussion i det danske samfund. 

”Vi er interesseret i at tilvejebringe en styrket teoretisk forståelse af afmagt som fænomen, oplevelse, erfaring og strukturel position, men også i sammen at eksperimentere med og udvikle på den form for videns skabelse, man kan kalde ’anvendt humaniora’,” fortæller Mikkel Rytter. 

Forskningsprojektet sigter således mod både at højne den teoretiske forståelse af fænomenet afmagt og finde løsninger på presserende udfordringer omkring forskellige former for afmagt i Danmark. 

”Projektet tager fat om en central problematik for nutidens demokrati og velfærdsudvikling. Det er et højst relevant projekt, der matcher VELUX FONDENs arbejde for at fremme demokratisk og social bæredygtighed på et oplyst og inkluderende grundlag. Projektteamet vil bidrage til at give de grupper, der oplever afmagt, en demokratisk stemme og handlekraft. Netop de humanistiske fag og metoder har særlige muligheder for at undersøge og synliggøre den oplevede, erfarede og udtrykte afmagt. Vi ser frem til at følge projektet og ambitionerne om at skabe bæredygtige forandringer, både for de grupper, der oplever afmagt, og for samfundet som helhed,” siger Henrik Tronier, der er uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og er ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN.

Projektet vil løbende åbne sig mod offentligheden gennem en bred vifte af formidlings- og debatarrangementer samt en bogserie på 15 bind, der udkommer fra 2026 på Informations Forlag. Ambitionen er at gøre viden tilgængelig for et bredt publikum og sætte afmagt på dagsordenen i den danske offentlighed.

Forskergruppen

Projektet forankres på Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, men inddrager forskere fra hele Faculty of Arts. Det understøtter målet om at skabe et 'humanistisk laboratorium', hvor forskerne kan inspirere hinanden på tværs af fagområder. 

Forskerne er:

  • Rasmus Dyring, lektor på Afdeling for Filosofi og Idéhistorie
  • Henrik Reintoft, lektor på Afdeling for Religionsvidenskab
  • Rikke Sand Andersen, professor på Afdeling for Antropologi
  • Line Dalsgård, professor på Afdeling for Antropologi
  • Mikkel Rytter, professor på Afdeling for Antropologi
  • Iram Khawaja, lektor på Pædagogisk Psykologi
  • Mikkel Thorup, professor på Afdeling for Filosofi og Idéhistorie
  • Bertel Nygaard, professor på Afdeling for Historie
  • Jette Kofoed, lektor på Uddannelsesvidenskab
  • Carsten Stage, professor på Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi
  • Stefan Kjerkegaard, lektor på Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi
  • Martin Demant, lektor på Afdeling for Antropologi
  • Karen Gram-Skjoldager, professor på Afdeling for Historie
  • Niels Brimnes, professor på Afdeling for Historie
  • Louise Fabian, lektor på Afdeling for Filosofi og Idéhistorie

Afmagt i Danmark: En humanistisk undersøgelse af afmagtens former, manifestationer og potentialer i det 21. århundrede

Professor Mikkel Rytter leder projektet. 

Bevilling: 8.996.198 kr. i perioden 2024-2029.

Projektet er beviliget under VELUX FONDENs Aktualitetspulje.

Nyheder

Kontakt

Se alle