Formål og strategi

Villum Fonden er en almennyttig fond med tre overordnede formål - i prioriteret rækkefølge:

1. at være en god medejer af firmagruppen
2. at være en god forvalter af fondens formue
3. at være en god filantrop

Som medejer af firmagruppen skal fonden – sammen med de øvrige aktionærer – arbejde for at give firmagruppen de bedst mulige rammer for at udøve deres aktiviteter. Dette gøres ved i samarbejde med de øvrige aktionærer at udpege bestyrelsen for VKR Holding og desuden opretholde et finansielt beredskab, som kan bruges, hvis firmagruppen har behov, og som desuden skal kunne bruges til at købe B-aktionærernes ejerandele i firmaet, hvis disse ønskes solgt.

Fondens økonomi og formue skal forvaltes således, at fonden til en hver tid kan opfylde sine forpligtigelser. Formuen bliver investeret bredt og skal sikre højest muligt risikojusteret afkast. Vi har ekstra fokus på grønne, klimavenlige investeringer og bekæmpelse af klimaforandringer. Hvis udbyttet fra fondens medejerskab af firmagruppen suppleret med afkastet på fondens formue giver mulighed for det, skal der foretages filantropiske uddelinger. Det er således ikke et mål at opbygge en formue i fonden ud over, hvad der skal bruges til fondens forpligtigelser – øvrige midler skal føres tilbage til samfundet via almennyttige uddelinger.

Med udgangspunkt i firmagruppens resultater arbejder fonden på at bidrage til - på mønsterværdig vis - at efterleve stifterens tanker, som de er nedfældet i fundatsen.

I disse år er fondens filantropiske hovedfokus at understøtte og udvikle en oplyst verden og et solidt vidensberedskab inden for teknik og naturvidenskab . En stræben, som vi vurderer, aldrig har været mere vigtig eller relevant. Ved at fremelske og støtte de dygtigste hjerner er vi med til at frembringe grundlaget for, at der kan træffes de bedste beslutninger til gavn og glæde for alle.

Sådan arbejder vi:

- Intentionelt
- Systemisk
- Adaptivt

Det betyder, at vi udvælger et mål (en intention), og at vi efterfølgende arbejder med langsigtede indsatser, som justeres undervejs (adaptivt). Og at indsatserne bliver valgt, designet og implementeret med stor inddragelse af relevante interessenter (systemisk), så der er bred forståelse for indsatserne. Det, vurderer vi, giver den største værdi. Der er således megen inddragelse af relevante aktører inden for de valgte områder både før, under og efter en given indsats.